Γ. Κουμουτσάκος: Έχουμε κερδίσει την πρώτη μάχη

Γ. Κουμουτσάκος: Έχουμε κερδίσει την πρώτη μάχη

Αυτή τη στιγμή δεν έχει διαπιστωθεί κανένα κρούσμα κορονοϊού μεταξύ μετανστών στα νησιά, ενώ παραμένουμε σε εγρήγορση δεδομένου του υπερπληθυσμού, τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης αλλά και στο «ρηξικέλευθο», όπως είπε μέτρο της εθελούσιας επιστροφής με οικονομικά κίνητρα.

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης καθυστέρησε  λόγω αντίδρασης τοπικών κοινοτήτων στα κλειστά κέντρα αλλά και των γεγονότων στον Έβρο,  όπου αποπειράθηκε εκβιασμό της Ευρώπης η Τουρκία, επισήμανε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

«'Εχουμε κερδίσει την πρώτη μάχη», διαμήνυσε, επαναλαμβάνοντας πως πρώτο μέλημα είναι η προστασία των συνόρων και η αποδοτική συνεργασία με εταίρους.

Για την αποσυμφόρηση και τα κλειστά κέντρα στα νησιά, ο Γιώργος Κουμουτσάκος εξήγησε ότι στις Σέρρες και στη Μαλακάσσα μεταφέρονται αποκλειστικά όσοι πέρασαν παράνομα τον Έβρο, «σπρωγμένοι από την τυχοδιωτική πολιτική της Τουρκίας», και οι οποίοι είναι «διαφορετική κατηγορία», καθώς κρατούνται και δεν έχουν δικαίωμα σύλου.

Για την ενδοχώρα προωθείται ειδικό πρόγραμμα για 5.000 εθελουσίες επιστροφές μεταναστών, παίρνοντας τριπλάσια-τετραπλάσια χρήματα ως οικονομικό κίνητρο.

Το πρόγραμμα έχει συνολικό κόστος 10 εκατομμύρια ευρώ και «δεν θα επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ τους φορολογούμενους», τόνισε ο Γ. Κουμουτσάκος, επισημαίνοντας πως σε συμφωνία με την Κομισιόν, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης θα αναλάβει το γραφείο καταγραφής για εθελούσιες επιστροφές οι οποίες ισχύουν μόνον για όσους έφτασαν  στα νησιά μέχρι 1/1/2020.

«'Οταν έχουμε νικήσει αυτήν την απαίσια πανδημία θα ξαναβρεθούμε σοφότεροι, καθώς πλεόν απαιτείται «αλληλεγγύη χωριστά», τόνισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας από το σπίτι του μέσω Skype. Eξέφρασε  μάλιστα την ελπίδα η Ιερά Σύνοδος που συνεδριάζει εκτάκτως «να πάρει την σωστή απόφαση για το κοινό καλό στηρίζοντας τη δημόσια υγεία».

Πηγή:ΕΡΤ

 

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/2QiOSiM
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.