«Η ζωή αλλιώς» ταξιδεύει στη Σύρο

«Η ζωή αλλιώς» ταξιδεύει στη Σύρο
Το ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ1 «Η ζωή αλλιώς», με την Ίνα Ταράντου, το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Μαρτίου, στις 18:15, μας ξεναγεί στη Σύρο, την αρχόντισσα των Κυκλάδων.

 

Δεν την αποκαλούν τυχαία Αρχόντισσα των Κυκλάδων. Η Σύρος φοράει πάντα τα καλά της, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Αυτό αρμόζει, άλλωστε, στην αριστοκρατική καταγωγή της. Όταν μπαίνεις στο λιμάνι και κοιτάς ψηλά, ξεχωρίζεις αμέσως τους δύο λόφους της. Στη μια κορυφή η καθολική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και στην άλλη ο ορθόδοξος βυζαντινός ναός της Ανάστασης. Σ' αυτό το μικρό νησί του Αιγαίου συνυπάρχουν αρμονικά εδώ και αιώνες οι δύο Εκκλησίες του Χριστιανισμού.

Σάββατο 14 Μαρτίου 2020, στις 18:15

Eκπομπή 11η: «Σύρος, η Αρχόντισσα των Κυκλάδων» (Α΄ Μέρος)

Ο Μητροπολίτης Δωρόθεος, στην αίθουσα του θρόνου, μίλησε στην Ίνα Ταράντου για το γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να αισιοδοξήσουν και πάλι, να επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη τους αλλά και πώς η θάλασσα κατεργάζεται το πνεύμα, αλλά και το σώμα.
Ο Επίσκοπος Πέτρος επισήμανε την ύψιστη αρετή τού να αγαπάς ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά του άλλου, να κάνεις πάντα πρώτος ένα βήμα, να συγχωρείς, να δίνεις μία δεύτερη ευκαιρία, να αποδέχεσαι.

Και αφού γλυκάναμε την ψυχή μας, φτιάξαμε χαλβαδόπιτες και μάθαμε τα μυστικά που κάνουν το συριανό λουκούμι διάσημο και αξεπέραστο. Νεράκι, ζάχαρη και κορν φλάουρ. Άλλο ψήσιμο τον χειμώνα, άλλο ψήσιμο το καλοκαίρι. Άλλο στον βοριά, άλλο στον νοτιά. Και υψηλή θερμοκρασία, για να βγάλει το λουκούμι τον θυμό του!

Και με τους βυζαντινούς ήχους της χορωδίας να αντηχούν ακόμη στα αυτιά μας, περιηγηθήκαμε τη συνοικία Βαπόρια και μάθαμε την ιστορία ζωής του Στέφανου Χανδακά, ιδρυτή της HOPEgenesis. Του γιατρού που έχει συνδέσει το όνομά του τόσο με τη Σύρο, όπου γεννήθηκε, όσο και με τις πολυβραβευμένες του πρωτοβουλίες για κοινωνική προσφορά και μείωση της υπογεννητικότητας στη χώρα μας.

Η βόλτα τελείωσε με τον πιο αισιόδοξο τρόπο, με τραγούδια και γέλια από τα χαρούμενα παιδιά του Σχολείου Δελασάλ. Από τα παιδιά που ξέρουν ότι «πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα στη ζωή» για να τη ζούμε… αλλιώς!

Κυριακή 15 Μαρτίου 2020, στις 18:15

Eκπομπή 12η: «Σύρος: Μια φούντωση, μια φλόγα» (Β΄ μέρος)

Από τα αρχοντικά στη συνοικία Βαπόρια στην Ερμούπολη, μέχρι τα στενά ανηφορικά σοκάκια της Άνω Σύρου και την περίφημη Ντελαγκράτσια, η Σύρος είναι ένας τόπος γεμάτος γοητεία. Είναι το νησί του πολιτισμού και οι άνθρωποί του αγαπούν τις Τέχνες και τη μουσική όσο αγαπούν και τη θάλασσα.

Εδώ είναι η πατρίδα του Μάρκου Βαμβακάρη, του πατριάρχη του ρεμπέτικου, που συνέδεσε το όνομα και την καλλιτεχνική του δημιουργία με τη Σύρο, όσο κανένας άλλος. «Η φωνή του Μάρκου είναι κεφαλική, είναι στηθική, είναι βραχνή και έχει και γρέζι. Και τα τραγούδια του και η μουσική του είναι σαν τα άγρια λουλούδια. Ακαλλιέργητα» μας είπε ο συγγραφέας Δημήτρης Βαρθαλίτης. Όσο για τη Φραγκοσυριανή «είναι όλες οι Απανωχωρίτισσες που αγάπησε ο Μάρκος». Εκείνες που ένιωθαν «μια φούντωση, μια φλόγα» για τον αυθεντικό αυτό καλλιτέχνη.

Το μουσικό μας ταξίδι συνεχίστηκε με το «Εν χορδαίς και οργάνοις», το μη κερδοσκοπικό σωματείο, που σκοπό έχει την ανάδειξη και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της ρεμπέτικης και βυζαντινής μουσικής. Αλλά και με τον Μανώλη Μητσιά, που συναντήσαμε μαζί με τον αγαπημένο του γιο Μίλτο, στο σπίτι του στην Ντελαγκράτσια. Ο σπουδαίος ερμηνευτής έρχεται στη Σύρο εδώ και 40 χρόνια, και αν και Μακεδόνας, η Σύρος ήταν το νησί που ερωτεύτηκε από την πρώτη στιγμή. Όπως και τη γυναίκα του, που κατάγεται από εκεί.

Στάση στο χωριό Πάγος, για ένα ζεστό φασκόμηλο με θυμαρίσιο μέλι, από τα χέρια του Αρίστου που ξέρει τα πάντα για τα βότανα των Κυκλάδων. Κι από εκεί, στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων, ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό στολίδι που παραπέμπει στην περίφημη Σκάλα του Μιλάνου. Συναντάμε την Παιδική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων, το δημιούργημα του Νίκου Κυπουργού, που σήμερα απαριθμεί περισσότερα από 100 παιδιά.

«Η Σύρος είναι ένα μέρος μαγικό, σε πάει σε άλλους ρυθμούς. Βγάζεις το ρολόι σου, φεύγεις από την καθημερινότητα και μπορείς να δώσεις το κάτι παραπάνω στην οικογένεια, στους φίλους, αλλά και στον εαυτό σου» μας λέει ο Μίλτος Μητσιάς.

 

 

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης

Δημοσιογραφική έρευνα και επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας

Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης

Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου

 

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/38SHu4g
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.