Κορονοϊός, άδεια ειδικού σκοπού: Τι ισχύει για εγκύους, μονογονεϊκές οικογένειες και εργαζόμενους σε συγκεκριμένους τομείς

Κορονοϊός, άδεια ειδικού σκοπού: Τι ισχύει για εγκύους, μονογονεϊκές οικογένειες και εργαζόμενους σε συγκεκριμένους τομείς

Κορονοϊός: Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι εργαζόμενοι γονείς που επιθυμούν να πάρουν την άδεια ειδικού σκοπού καθώς αποτελεί δικαίωμα τους και όχι επιλογή του εργοδότη.

Το Dikaiologitika News με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι για να λάβουν άδεια ειδικού σκοπού, λόγω κορονοϊού, καθώς οι εργοδότες ζητούν να πάρουν την ετήσια άδεια τους σας παρουσιάζει 14 σημεία που πρέπει βα γνωρίζουν για να τους χορηγηθεί η άδεια ειδικού σκοπού.

Σε καμία περίπτωση η άδεια ειδικού σκοπού δεν χορηγείται στις εγκύους οι οποίες πρέπει να απομακρυνθούν από την εργασία τους με προτροπή του ίδιου του εργοδότη.

Η άδεια ειδικού σκοπού έχει διάρκεια κατ' ελάχιστον τριών ημερών, την οποία ακολουθεί στη συνέχεια η χορήγηση μίας ημέρας κανονικής αδείας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι τη λήξη του έκτακτου και προσωρινού μέτρου.

Δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού είναι οι φυσικοί, θετοί ή ανάδοχοι γονείς παιδιών εφόσον τα παιδιά: α) είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, β) φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο), γ) φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας των παιδιών, δ) τα παιδιά είναι άτομα με αναπηρία και είναι ωφελούμενα σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους. Τα σημεία κλειδιά για να πάρει κάποιος άδεια ειδικού σκοπού

1. Ανά τρεις ημέρες αδείας ειδικού σκοπού προστίθεται υποχρεωτικά μια ήμερα ετήσιας κανονικής άδειας του εργαζομένου.

Ως ετήσια κανονική άδεια ορίζεται η άδεια για το 2020 και όχι προηγούμενων ετών.

2. Χορηγείται μόνο για το διάστημα που οι μονάδες/δομές παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης παραμένουν κλειστές για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

3. Η άδεια ειδικού σκοπού είναι δικαίωμα του εργαζομένου το οποίο οφείλει να σεβαστεί ο εργοδότης εφόσον πληρούνται τα κριτήρια.

4. Το δικαίωμα ισχύει και για τους δύο εργαζόμενους γονείς, εφόσον εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Όμως δεν μπορούν να το πάρουν την ίδια χρονική περίοδο.

Έτσι εάν και οι δύο γονείς εργάζονται στον ίδιο μπορούν να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα, είτε ο ένας αποκλειστικά,  είτε να μοιρασθούν την ειδική άδεια σε διαστήματα, τα οποία κοινοποιούν στον εργοδότη τους με υπεύθυνες δηλώσεις που του υποβάλλουν.

5. Δεν δικαιούται ο εργαζόμενος γονέας την άδεια αν ο άλλος γονέας δεν εργάζεται παρά μόνο εάν ο άλλος γονέας νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή νοσεί από τον κορωνοϊό ή είναι άτοκο με αναπηρία (ΑκεΑ) και λαμβάνει επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

6. Σε περίπτωση μονογονέα για περίπτωση γέννησης παιδιού εκτός γάμου ή εκτός συμφώνου συμβίωσης (το οποίο εξομοιώνεται πλήρως με τον γάμο), ή σε περίπτωση θανάτου του άλλου γονέα, τότε η ειδική άδεια χορηγείται άνευ άλλης προϋπόθεσης στον μονογονέα.

7. Η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται εντός του διαστήματος από 11.3.2020 έως 10.04.2020, και για όσο διαρκεί η εφαρμογή των έκτακτων και προσωρινών μέτρων.

8. Η άδεια ειδικού σκοπού είναι χρόνος εργασίας, αμείβεται και ασφαλίζεται, ως χρόνος εργασίας και λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση κάθε δικαιώματος των εργαζομένων που προκύπτει λόγω της σχέσης εργασίας τους.

9. Την άδεια ειδικού σκοπού δικαιούται και το ιατρικό, νοσηλευτικό και πάσης φύσεως προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, όπως νοσοκομεία, κλινικές, θεραπευτήρια, μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εφόσον υπάρχει αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου οργάνου διοίκησης ή νόμιμης εκπροσώπησης του ιδιωτικού φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

10.Συστήνεται η απομάκρυνση των εγκύων εργαζομένων γυναικών, λόγω του ενδεχόμενου κινδύνου για τις ίδιες και για το κυοφορούμενο έμβρυο.

Ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει το μισθό, εκτός αν η επιχείρηση αναστείλει τη λειτουργία της με απόφαση δημόσιας αρχής.

11. Για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως αυτές εξειδικεύονται κάθε φορά από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, των οποίων η κατάσταση υγείας ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εφαρμόζονται αναλογικά τα προβλεπόμενα για τους εργαζόμενους σε κατ' οίκον παραμονή για προληπτικούς λόγους. Και στην περίπτωση αυτή ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει μισθό στους εργαζόμενους που ανήκουν στη συγκεκριμένη ομάδα

12.Η ειδική άδεια θα χορηγείται με αποδοχές. Συγκεκριμένα, τα 2/3 θα καλύπτονται από τον εργοδότη και το 1/3 από τον τακτικό προϋπολογισμό.

13.Οι υπάλληλοι που απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΟΤΑ α και β βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου εντός Γενικής Κυβέρνησης με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και έχουν τέκνα που φοιτούν σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και σχολικές μονάδες, και ειδικότερα τέκνα που φοιτούν έως και την τάξη της Γ Γυμνασίου δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού.

14.Για τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού σε γονείς εργαζομένους σε, εταιρείες ή επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας και ύδρευσης και που οφείλουν να ενεργούν για την απρόσκοπτη τροφοδοσία της χώρας σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, υγρά καύσιμα και παροχή ύδατος, σε επιχειρήσεις/εργοδότες που έχουν ως αντικείμενο την παραγωγή, μεταφορά και εφοδιασμό τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού προς καταστήματα/επιχειρήσεις πώλησης σχετικών ειδών, καθώς και σε δομές παροχής υγείας του ιδιωτικού τομέα, απαιτείται αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου οργάνου διοίκησης της επιχείρησης.

Τα αρμόδια όργανα διοίκησης αποφαίνονται εάν, με βάση τη θέση και τα καθήκοντα που ασκούν οι εργαζόμενοι γονείς, είναι δυνατή η χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού ή στην περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι των ανωτέρω εταιρειών ή επιχειρήσεων, σε ποιον από τους δύο γονείς είναι δυνατή η παροχή.



via Ειδησεις https://ift.tt/2TRHwVs
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη