Ατολμοι ο ευρωπαίοι ηγέτες - Δεν δίνουν ευρωομόλογο, αναβάλουν για τις «επόμενες εβδομάδες» τις αποφάσεις

Ατολμοι ο ευρωπαίοι ηγέτες - Δεν δίνουν ευρωομόλογο, αναβάλουν για τις «επόμενες εβδομάδες» τις αποφάσεις

Χωρίς διάθεση να πάρουν περισσότερα μέτρα και κυρίως να βάλουν κι άλλο το χέρι στην τσέπη εμφανίστηκαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ που είναι σε εξέλιξη μέσω τηλεδιάσκεψης από τις 17.00 το απόγευμα.

Με εμφανή την πρόθεση να «κλωτσήσει το τενεκεδάκι παρακάτω» η ευρωπαική ένωση στην σημερινή σύνοδο των ηγετών παραμένει σε ευχολόγια και υιοθετεί τις πρόσφατες αποφάσεις που έλαβε η Κομισιόν αναπέμποντας μάλιστα τις τεχνικές λεπτομέρειες από την «ερχόμενη εβδομάδα», που είχαν αποφασίσει αρχικά στις «ερχόμενες εβδομάδες».

Αυτό φαίνεται από το σχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων που κυκλοφόρησε σε αναθεωρημένη μορφή και δείχνει οτι η ΕΕ δεν επιθυμεί να πάρει τώρα τουλάχιστον που σοβεί η κρίση, πιο σοβαρά μέτρα για τις οικονομικές επιπτώσεις.

Στο κείμενο αυτό καταγράφονται οι άξονες στους οποίους στηρίζονται οι πολιτικές της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και είναι η παροχή ιατροτεχνικού εξοπλισμού με επιτάχυνση διαδικασιών για τις απαραίτητες προμήθειες, ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού, η ενίσχυση της σχετικής έρευνας για το εμβόλιο και η αντιμετώπιση των οικονοκικών επιπτώσεων.

Στην ουσία φαίνεται μία χαλαρή αποδοχή των πρόσφατων αποφάσεων του eurogroup τις οποίες η ΕΕ «λαμβάνει υπόψη» ενώ στο πρώτο σχέδιο τις «καλωσόριζε» και μέσα από κει καταδεικνύεται η διαφοροποίηση των χωρών που βρίσκονται εκτός νομισματικής ζώνης του ευρώ.

Ταυτόχρονα χαλαρή είναι και η διάθεση για άμεσες πρόσθετες αποφάσεις καθώς η προηγούμενη αναφορά σε τεχνική επεξεργασία των αποφάσεων της Κομισιόν την «ερχόμενη εβδομάδα» έγινε αναφορά σε «ερχόμενες εβδομάδες».

Ετσι, ακόμα και σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση η ΕΕ όπως συνηθίζει «κλωτσάει το τενεκεδάκι παρακάτω».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι 7 ηγέτες της ΕΕ με την επιστολή τους στον πρόεδρο του συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καταδεικνύουν την ανάγκη όχι μόνο να ληφθούν γεναίες αποφάσεις όπως το " corona bond" αλλά και την σωστή διαδρομή για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει συντεταγμένα να αίρονται τα περιοριστικά μέτρα, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να μην παρατηρηθεί, μετά την χαλάρωση μία επανεμφάνιση κρουσμάτων του ιου.via Ειδησεις https://ift.tt/2UjNAq4
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.