Κορονοϊός: Ρυθμίσεις και νέα δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ένα πλέγµα µέτρων χρηµατοδότησης µέσω της διοχέτευσης κονδυλίων και πόρων εθνικής και ευρωπαϊκής προέλευσης, ύψους 8 δισ. ευρώ τουλάχιστον, είτε απευθείας από τις τράπεζες -θα ακολουθήσουν και άλλα χρηµατοοικονοµικά εργαλεία ανά κλάδο, αρχής γενοµένης για τις επιχειρήσεις του τουρισµού και όσες σχετίζονται µε αυτόν- αναµένεται να «στηθεί» γύρω από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν αλλά και για αυτές που έχουν πληγεί και θα πληγούν σε επίπεδο εσόδων και συνολικού τζίρου από την υγειονοµική κρίση του κορoνοϊού.

Η οµπρέλα προστασίας θα απλωθεί και πάνω από τα φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά), τους εργαζοµένους δηλαδή που πλήττονται από την απρόβλεπτη επίθεση του κορoνοϊού. Οι διοικήσεις των τραπεζών βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία µε την ηγεσία του οικονοµικού επιτελείου της κυβέρνησης και, σύµφωνα µε τις πληροφορίες της Realnews, ο Πρωθυπουργός τους έχει διαµηνύσει ότι πρέπει πάση θυσία, πόσο µάλλον όταν τους παρέχεται ρευστότητα από εθνικό, ευρωπαϊκό επίπεδο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να στηρίξουν τις 320.000 επιχειρήσεις (κλειστές και ανοιχτές) που βρίσκονται και θα βρεθούν το επόµενο χρονικό διάστηµα στη δίνη της στασιµότητας, της παύσης εργασιών και της κατακόρυφης πτώσης του τζίρου τους. Ιδιώτες Στο πλαίσιο της στήριξης των ιδιωτών, οι τράπεζες ετοιµάζουν µια σειρά από ρυθµίσεις και διευκολύνσεις στην πληρωµή των δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά) για όσους βρίσκονται αναγκαστικά εκτός της εργασίας τους.

Με βάση τον προγραµµατισµό που κάνουν τα πιστωτικά ιδρύµατα -δεν είναι ο ίδιος για όλα, καθώς η κάθε τράπεζα θα ακολουθήσει, όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, τη δική της πολιτική- για τους δανειολήπτες/εργαζοµένους στις εταιρείες που έκλεισαν από την κρίση του κορωνοϊού θα υπάρξουν τα εξής: Λύσεις που θα είναι, όπως υποστηρίζουν τα τραπεζικά στελέχη, εξατοµικευµένες και όχι οριζόντιες, έτσι ώστε να στηριχθούν µόνο όσοι πραγµατικά έχουν πληγεί από την υγειονοµική κρίση. ∆ιευκόλυνση στην πληρωµή των µηνιαίων δόσεων για 3 έως 6 µήνες, ανάλογα µε τη διάρκεια της κρίσης. Την περίοδο αυτή οι δανειολήπτες θα πληρώνουν µόνο τους τόκους και όχι το κεφάλαιο. Η οφειλή του κεφαλαίου θα µεταφερθεί µετά τη λήξη του δανείου (όποτε αυτή είναι) και θα πληρωθεί σε 3 ή 6 µήνες, ανάλογα το χρονικό διάστηµα που είχε ανασταλεί η πληρωµή. Για όσους δανειολήπτες χρειάζονται µε βάση την εισοδηµατική και οικονοµική τους κατάσταση µια µεγαλύτερη ρύθµιση του δανείου, θα υπάρξει, ανάλογα µε την τράπεζα, σχετική στήριξη. Εξαιρούνται των έκτακτων ρυθµίσεων-διευκολύνσεων οι µισθωτοί που διατηρούν στο ακέραιο τον µισθό τους, όπως οι δηµόσιοι υπάλληλοι.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε εδώ τη συνέχεια του δημοσιεύματος



via Press24.gr https://ift.tt/2y2aRnS
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη