ΠΟΥ, κορονοϊός και φάρμακα: Προειδοποίηση για ιμπουφερόνη και παρακεταμόλη

ΠΟΥ, κορονοϊός και φάρμακα: Προειδοποίηση για ιμπουφερόνη και παρακεταμόλη

Οι παγκόσμιες αρχές των υπηρεσιών υγείας συμβούλευσαν όσους παρουσιάζουν συμπτώματα παραπλήσια με αυτά του κορονοϊού να μην σπεύδουν να λαμβάνουν ιμπουπροφένη χωρίς συνταγή γιατρού.

Η έκκληση κατέστη αναγκαία, μετά την παρόμοια έκκληση το Σάββατο του Γάλλου υπουργού Υγείας Ολιβιέ Βεράν κατά της λήψης αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων, όπως η ιμπουπροφένη, ή η κορτιζόνη, από ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet υποδεικνύει την πιθανή συμβολή ενος ενζύμου στον μηχανισμό της προσβολής του οργανισμού από τον κορονοϊό, όμως η παραγωγή του ενζύμου αυτού αυξάνεται από τη λήψη της ιμπουπροφένης.

Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Κρίστιαν Λιντμάγερ υπογράμμισε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη πως οι ειδικοί του οργανισμού «αξιολογούν τη μελέτη» προτού αποφανθούν για ο,τιδήποτε.

«Εν τω μεταξύ, τους συμβουλεύουμε να λαμβάνουν περισσότερο παρακεταμόλη, παρά να χρησιμοποιούν αυτοχορηγούμενη ιμπουπροφένη. Είναι πολύ σημαντικό αυτό», τόνισε.

Και η παρακεταμόλη θα πρέπει να λαμβάνεται με προσοχή και σε συγκεκριμένες δόσεις, διότι μία ενισχυμένη ποσολογία μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για το συκώτι.

Όπως τονίζει ο ΠΟΥ, το 80%των πασχόντων από κορονοϊό θεραπεύονται χωρίς τη λήψη κάποιας συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής, υπογραμμίζοντας πως κάθε άνθρωπος «που έχει πυρετό, που βήχει κι έχει αναπνευστικές δυσκολίες» θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευθεί έναν γιατρό.

Γαλλία: Περιορισμοί στην πώληση παρακεταμόλης από την Τετάρτη

Η πώληση παρακεταμόλης, θα γίνεται με περιορισμούς στα φαρμακεία της Γαλλίας και θα ανασταλεί στο διαδίκτυο, από αύριο Τετάρτη, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Φαρμάκων της Γαλλίας (ANSM).

Η πώληση θα περιοριστεί σε ένα κουτί ανά πολίτη που δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα ή δύο κουτιά στην περίπτωση πυρετού ή πόνων, εξηγεί ο γαλλικός Οργανισμός Φαρμάκων, εκφράζοντας ανησυχία για τους κινδύνους της «αχρείαστης συγκέντρωσης αποθεμάτων» εις βάρος εκείνων που τα έχουν ανάγκη.

Στην περίπτωση πόνων και πυρετού, ιδίως στο «πλαίσιο του Covid-19», η χρήση της παρακεταμόλης πρέπει να γίνεται με σεβασμό στους κανόνες της ορθής χρήσης, υπενθυμίζει ο οργανισμός υγείας. «Χρησιμοποιήστε την ορθά, η παρακεταμόλη είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό φάρμακο».

Από την ανακοίνωση των πρώτων περιοριστικών μέτρων στη Γαλλία και το πρώτο διάγγελμα του προέδρου Μακρόν την περασμένη Πέμπτη, με το οποίο ανακοίνωσε το κλείσιμο σχολείων, πολλοί Γάλλοι άρχισαν να συγκεντρώνουν αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων.

Μετά την ανακοίνωση του κλεισίματος μπαρ, κινηματογράφων, καφετεριών και εμπορικών καταστημάτων που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, το Σάββατο, η τάση αυτή ενισχύθηκε, ενώ το πρωί της Τετάρτης, ώρες μετά την ανακοίνωση της γενικής καραντίνας στη Γαλλία, πολίτες σχημάτιζαν ουρές μπροστά από τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ.

Κορονοϊός και φάρμακα : Τι ισχύει για αντιφλεγμονώδη, παρακεταμόλη και αντιυπερτασικά

Μετά την αναστάτωση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γάλλου Υπουργού Υγείας, για την αποφυγή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων από τον κορονοϊό, ο Σωτήρης Τσιόδρας προχώρησε σε διευκρινίσεις.

Όπως εξήγησε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν πως η χρήση αντιφλεγμονοδών φαρμάκων, αντιπυρετικών/αναλγητικών επιδεινώνουν την κατάσταση της υγείας όσων έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Ωστόσο, συνέστησε να χρησιμοποιούνται αναλγητικά με παρακεταμόλη.

«Είναι ασφαλέστερη, μετά και την καθοδήγηση του γιατρού, η χρήση παρακεταμόλης έως ότου να αποσαφηνιστεί πως τα μη στεροειδή – αντιφλεγμονώδη, ουσίες δηλαδή όπως η ιβουπροφένη και άλλες, μπορεί να επιδεινώνουν ή να αυξάνουν την προδιάθεση για μια πιο σοβαρή νόσο», εξήγησε.

Οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγουν συνολικά τη λήψη φαρμάκων, όσοι δεν τα χρειάζονται, ενώ όταν είναι απαραίτητο να γίνεται πάντα με τη σύσταση γιατρών και πάντα στη σωστή δοσολογία.

Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα για την πίεση, ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι κάποια από τα πιο διαδεδομένα όχι μόνο δεν φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά την πιθανότητα νόσησης, αλλά μάλιστα φαίνεται πως ίσως δρουν και προστατευτικά.

«Το κοινό να εμπιστεύεται τις επιστημονικές πληροφορίες, να μη σπεύδει να διακόψει φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει για χρόνιο νόσημα, καθώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του. Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του κορονοϊού συνεχίζει να είναι με αεροσταγονίδια και όχι αερογενώς, διευκρίνισε.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Ιταλία: 345 νεκροί και 3.526 νέα κρούσματα σε 24 ώρες - Αναλυτική ενημέρωση

Χαρδαλιάς για κορονοϊό: Κλειστά τα σύνορα της Ελλάδας για πολίτες εκτός ΕΕ

Το ημερολόγιο του κορονοϊού στην Ελλάδα: Η εξέλιξη της πανδημίας - Τα κρούσματα και τα μέτρα



via Ειδησεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις https://ift.tt/2IWBxsu
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη