Μητσοτάκης: Κλείνουμε την πόρτα στον κορονοϊό, μένουμε μέσα-Νέα μέτρα από την κυβέρνηση (video)

Μητσοτάκης: Κλείνουμε την πόρτα στον κορονοϊό, μένουμε μέσα-Νέα μέτρα από την κυβέρνηση (video)

Όλα τα νέα δεδομένα εξετάστηκαν στην ημερήσια σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τονίστηκε η ανάγκη για περαιτέρω ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, και ζητήθηκε η αυστηροποίηση των ελέγχων για εκείνους που παραβιάζουν τον νόμο δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά.

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε να σταματήσουν εντελώς οι πτήσεις από και προς την Ιταλία. Η κυβέρνηση θα δώσει στους πολίτες σαφείς κατευθύνσεις για τον συνωστισμό και τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται στην προσωπική επαφή, σε δημόσιους χώρους. Για τα καταστήματα τροφίμων αναμένεται ειδική απόφαση που θα προσδιορίζει τον αριθμό των πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός, αναλόγως με τα τετραγωνικά του κάθε καταστήματος.

Μέχρι τώρα έχουν προσληφθεί 248 γιατροί και νοσηλευτές, ενώ αναμένεται να γίνουν ακόμη 929 προσλήψεις. Οδηγίες για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι ΕΔΩ.

Ζητήθηκε επίσης η αυστηροποίηση των μέτρων για όσους παραβιάζουν τις έκτακτες ρυθμίσεις που αφορούν στον κορονοϊό.

Ακόμη, αποφασίστηκε η αύξηση του προσωπικού της τηλεφωνικής υπηρεσίας 1135, και συζητήθηκε ο καλύτερος συντονισμός με τους δήμους για την λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς και η πορεία ενίσχυσης του συστήματος Υγείας με γιατρούς και νοσηλευτές.

Το υπουργείου Εσωτερικών, με σκοπό την αποφυγή του συνωστισμού, αποφάσισε την τροποποίηση λειτουργίας των ΚΕΠ, τα οποία θα λειτουργκούν από Δευτέρα ως Παρασκευή από 07:30 το πρωί ως τις 15:00 το μεσημέρι, μόνο με ραντεβού. Η ηλεκτρονική πύλη του υπ. Εσωτερικών παρέχει περισσότερα από 100 πιστοποιητικά μέσω διαδικτύου.

Αναλυτικά τα δέκα μέτρα που έχουν ληφθεί από το υπ. Εσωτερικών:

1. Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών θα λειτουργούν από τις 7.30 έως τις 15.00, από Δευτέρα έως Παρασκευή, θα εξυπηρετούν δε τους πολίτες μόνο με ραντεβού, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

2. Οι ευπαθείς ομάδες δημοσίων υπαλλήλων, όπως καρκινοπαθείς και μεταμοσχευμένοι, θα μπορούν να λάβουν ειδική άδεια.

3. Δίνεται παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2020, στην δυνατότητα υποβολής αιτήσεων, για τη ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών, είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία στους Δήμους.

4. Οι συνεδριάσεις των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων μπορούν να γίνονται μέσω τηλεδιασκέψεων είτε οι αποφάσεις να λαμβάνονται δια περιφοράς. Στις περιπτώσεις που η συνεδρίαση είναι επιβεβλημένη θα γίνεται κεκλεισμένων των θυρών.

5. Επεκτείνεται σε συνεργασία με ΑΑΔΕ η δυνατότητα τηλεργασίας. Παντού το υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τους πολίτες και αποφεύγουν τον συγχρωτισμό για να εξασφαλισθεί ο ρυθμός επιβράδυνσης στην εξάπλωση του ιού.

6. Επιβάλλεται να οργανώσουν οι Δήμοι τουλάχιστον δύο βάρδιες για την αποκομιδή των απορριμμάτων, ώστε σε περίπτωση ασθένειας κάποιων εργαζομένων να μπορεί ο τομέας καθαριότητας να λειτουργήσει.

7. Δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να προχωρούν σε απ' ευθείας αναθέσεις στον ιδιωτικό τομέα, συγκεκριμένου έργου και χρόνου για τη στήριξη του τομέα καθαριότητας.

8. Οι Δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αντί για δίμηνες να συνάπτουν τετράμηνες συμβάσεις, για προσωπικό που θα εξυπηρετεί έκτακτες ανάγκες.

9. Τα χρήματα που το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στους Δήμους ως έκτακτη επιχορήγηση να χρησιμοποιηθούν κυρίως για την προστασία και τη στήριξη των εργαζομένων στην καθαριότητα. Δήμοι και Περιφέρειες να αξιοποιήσουν την έκτακτη κρατική χρηματοδότηση που δόθηκε (10,7 εκατ. ευρώ στους Δήμους και 5 εκατ. στις Περιφέρειες) προκειμένου να υπάρξουν μέτρα θωράκισης του πληθυσμού.

10. Τα μέτρα και οι ρυθμίσεις που αφορούν χρέη ιδιωτών προς το δημόσιο εφαρμόζονται αναλογικά και από τους Δήμους όλης της χώρας, προκειμένου να διευκολυνθούν ιδιώτες, επαγγελματίες λόγω της κρίσης που έχει πλήξει την οικονομία από τον κορονοϊό.

Με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, παρέχονται ειδικές διευκρινίσεις για τα έκτακτα και προσωρινά μέτρα, καθώς και για τα προληπτικά μέτρα, που υποχρεώνονται να λαμβάνουν οι εργοδότες, στο πλαίσιο των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την πρόληψη των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού

«Κλείνουμε την πόρτα στον κορονοϊό και μένουμε μέσα όσο περισσότερο μπορούμε. Ειδικά αν είμαστε σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, προσέχουμε ακόμα περισσότερο. Προστατεύουμε τον εαυτό μας – προφυλάσσουμε την κοινωνία» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ανάρτηση συνοδεύει ένα βίντεο με πρωταγωνιστή τον Σπύρο Παπαδόπουλο ο οποίος παροτρύνει τους πολίτες και κυρίως τις γιαγιάδες και τους παππούδες να μείνουν σπίτι.


«Τα πράγματα είναι σοβαρά. Κλείνουμε την πόρτα στον κοροναϊό και μένουμε σπίτι όσο περισσότερο μπορούμε. Και κυρίως εσείς, γιαγιάδες και παππούδες. Μένετε στο σπίτι και ακούστε με προσεκτικά τι θα σας πω. Πρώτον, όχι κοινωνικότητες δεξιά και αριστερά. Δουλειές, συναθροίσεις, ασπασμοί και χαιρετισμοί με ευλαβική προσοχή. Δεύτερον, όχι babysitting στα εγγόνια. Θα μου πείτε «είναι δύσκολο», είναι δύσκολο αλλά πρέπει να γίνει. Τρίτον, στο πρώτο σύμπτωμα βήχα ή πυρετό, μένουμε σπίτι και παίρνουμε αμέσως τηλέφωνο τον γιατρό μας. Μένουμε μέσα για να έχουμε όλοι την υγεία μας» αναφέρει στο σποτ ο Σπύρος Παπαδόπουλος.

Εξάλλου, την εξ` αποστάσεως διδασκαλία προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Την ίδια ώρα, επιεικώς ανεύθυνη και επικίνδυνη κρίνεται η στάση 3 ιδιοκτητών φροντιστηρίων και 2 καθηγητών στη βόρεια Ελλάδα, που συνελήφθησαν να κάνουν μαθήματα, αλλά και των γονέων από τα παιδιά που δίδασκαν. Τέσσερα μεγάλα φροντιστήρια εντοπίστηκαν να λειτουργούν και στη Μαγνησία.

Στο μέτωπο της οικονομίας, στο Eurogroup της Δευτέρας θα οριστικοποιηθούν οι στοχευμένες οικονομικές παρεμβάσεις για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της πανδημίας, που αποφασίστηκαν τόσο πανευρωπαϊκά, όσο και στη χώρα μας.

«Ζητάμε τα μέτρα να εξαιρεθούν από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, και να μειωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι αν η διαταραχή στο ΑΕΠ είναι σημαντική», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στον Σκάι.

Να επιδείξουν ευθύνη και να συμβάλουν στη συλλογική προσπάθεια κατά του κορωνοϊού, κάλεσαν τους πολίτες ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής.

Παράλληλα, την άμεση λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων, με σαφείς οδηγίες και οικονομική στήριξη, ζήτησε η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ σειρά προτάσεων για την αποτελεσματική ανταπόκριση της Πολιτείας στην επιδημία και την ενίσχυση του ΕΣΥ, ανέπτυξε η Φώφη Γεννηματά στον υπουργό Υγείας.

Στο μεταξύ για καθυστερήσεις στην  αντιμετώπιση του προβλήματος έκανε λόγο ο Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ .

Πηγή:ΕΡΤ

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2Q9TBmT
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη