«Είμαι 52 χρόνων με δύο παιδιά και μένω εκτός προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Πως θα ζησω;»

«Είμαι 52 χρόνων με δύο παιδιά και μένω εκτός προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Πως θα ζησω;»

Χιλιάδες άνεργοι ωφελούμενοι προηγούμενων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας μένουν εκτός του νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για 36.500 ανέργους λόγω της κοινής υπουργικής απόφασης να εξαιρεθούν οι ωφελούμενοι που συμμετείχαν στις με αριθμ. 9/2017, 4/2018, 8/2018, 10/2018 και 3/2019 δημόσιες προσκλήσεις του ΟΑΕΔ.

Χάνοντας λοιπόν την επιλογή αυτοί οι άνεργοι να μπουν στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας δεν έχουν άλλες επιλογές αφού τα προγράμματα του ΟΑΕΔ έχουν συγκεκριμένα ηλικιακά όρια που δεν τους αφήνουν να συμμετέχουν. Ακόμη και το πρόγραμμα των μακροχρόνια ανέργων απευθύνεται σε ανέργους ηλικίας από 55 και άνω και έτσι όσοι είναι 55 και κάτω δεν έχουν καμία επιλογή! Ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία η κατάσταση χειροτερεύει αφού κάνεις μετά την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού δεν θα είναι εύκολο να βρει δουλειά.

Ο Ι.Λ., απευθύνθηκε στο Dikaiologitika News όπως και μία σειρά άλλοι αναγνωστές μας ζητώντας να μεταφέρουμε το πρόβλημα τους- το οποίο είναι να εργαστούν- στον πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς. Ο Ι.Λ. μάλιστα απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς παραθέτοντας το οικονομικό του πρόβλημα και ζητώντας εργασία έστω και μέσω προγράμματος για να πάρει 547 ευρώ το μήνα!

Εκτός προγραμμάτων

Ο Ι.Λ. ήταν επιτυχών στην δημόσια πρόσκληση 10/2018 και διαπίστωσε με λύπη του ότι δεν μπορεί να συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας λόγω της συμμετοχής του σε προηγούμενο πρόγραμμα. Όπως μας εξηγεί στο Dikaiologitika News

«Aνήκω σε μια ιδιαίτερα ευπαθή κοινωνική ομάδα, οπου στο νοικοκυριό δεν εργάζεται κανένα μέλος. Είμαι άνεργος 52 χρονών, πατέρας δυο ανήλικων τέκνων ηλικίας 9 χρονών και η σύζυγος μου μακροχρόνια άνεργη". Με την συμμετοχή του στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα," είχα ένα εισόδημα, έστω αυτό των 547 ευρώ, είχα ασφαλιστική ικανότητα για μένα και την οικογένεια μου, ειδικά τα παιδιά, δικαίωμα επιδόματος ανεργίας και μια «ικανοποίηση» ότι δεν είμαι άχρηστος και έχω δουλειά». Μας εξηγεί δε ότι στα προηγούμενα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας δεν υπήρχε ποτέ κανένας περιορισμός, καμία εξαίρεση και μπορούσαν όλοι να συμμετάσχουν και να διεκδικήσουν μια θέση μέσω μοριοδότησης, με πλήρη διαφάνεια.

Όπως τονίζει προτεραιότητα γι αυτόν, για εύρεση εργασίας ήταν ο ιδιωτικός τομέας στον οποίο εργαζόταν πάνω από 20 χρόνια. «Εχω στείλει εκατοντάδες βιογραφικά και στις λίγες ομολογουμένως συνεντεύξεις, ο παράγοντας ηλικία ήταν ανασταλτικός παράγοντας για πρόσληψη».

Όπως μας αναφέρει σε νέα προγράμματα που πρόκειται να προκηρύξει ο ΟΑΕΔ, δυστυχώς δεν μπορεί να κάνω αίτηση σε κανένα πρόγραμμα λόγω ηλικίας. Πχ Πρόγραμμα 8.500 ανέργων ηλικίας 55-67 και τα υπόλοιπα είναι για ανέργους ηλικίας μέχρι 29 χρονών.

Επιστολή στον πρωθυπουργό

Ο Ι.Λ. αναγκάστηκε να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό όπου του εξηγεί την κατάσταση του: «Κύριε Πρωθυπουργέ καλημέρα, Χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη. Ονομάζομαι Λ.Ι. Αφορμή είναι η πρόσφατη έκδοση ΚΥΑ για την νέα κοινωφελή εργασία 36.500 ανέργων. Μετά λύπης μου διαπίστωσα, ότι εξαιρούνται οι ωφελούμενοι που συμμετείχαν στις με αριθμ. 9/2017, 4/2018, 8/2018, 10/2018 και 3/2019 δημόσιες προσκλήσεις του ΟΑΕΔ. Ήμουν επιτυχών στην δημόσια πρόσκληση 10/2018. Ανήκω σε μια ιδιαίτερα ευπαθή κοινωνική ομάδα, οπου στο νοικοκυριό δεν εργάζεται κανένα μέλος. Είμαι άνεργος 52 χρονών, πατέρας δυο ανήλικων τέκνων ηλικίας 9 χρονών και η σύζυγος μου μακροχρόνια άνεργη. Με την συμμετοχή μου στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα, είχα ένα εισόδημα, έστω αυτό των 547 ευρώ, είχα ασφαλιστική ικανότητα για μένα και την οικογένεια μου, ειδικά τα παιδιά, δικαίωμα επιδόματος ανεργίας και μια «ικανοποίηση» ότι δεν είμαι άχρηστος και έχω δουλειά. 

Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας δημιουργήθηκαν για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ειδικότερα για νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα μέλος και μακροχρόνια ανέργους. Στα προηγούμενα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας δεν υπήρχε ποτέ κανένας περιορισμός, καμία εξαίρεση και μπορούσαν όλοι να συμμετάσχουν και να διεκδικήσουν μια θέση μέσω μοριοδότησης, με πλήρη διαφάνεια. Πάντα προτεραιότητα, για εύρεση εργασίας ήταν ο ιδιωτικός τομέας στον οποίο εργαζόμουν πάνω από 20 χρόνια. Εχω στείλει εκατοντάδες βιογραφικά και στις λίγες ομολογουμένως συνεντεύξεις, ο παράγοντας ηλικία ήταν ανασταλτικός παράγοντας για πρόσληψη.

Λόγω της δημιουργηθήσας οικονομικής κατάστασης λόγω της πανδημίας του κορωνοιού και της επικείμενης ύφεσης, σύμφωνα με διεθνείς προβλέψεις αλλά και με δηλώσεις σας στα ΜΜΕ, η εύρεση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, προσωπικά για μένα μοιάζει ουτοπική. Σε νέα προγράμματα που πρόκειται να προκηρύξει ο ΟΑΕΔ, δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω αίτηση σε κανένα πρόγραμμα λόγω ηλικίας. Πχ Πρόγραμμα 8.500 ανέργων ηλικίας 55-67 και τα υπόλοιπα είναι για ανέργους ηλικίας μέχρι 29 χρονών. Κύριε Μητσοτάκη θα σας παρακαλούσα, να κάνατε μια προσωπική παρέμβαση ώστε στην καινούργια κοινωφελή εργασία 36.500 ανέργων, να μην ισχύει ο περιορισμός, ότι εξαιρούνται οι ωφελούμενοι που συμμετείχαν στις με αριθμ. 9/2017, 4/2018, 8/2018, 10/2018 και 3/2019 δημόσιες προσκλήσεις του ΟΑΕΔ και να μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι πληρούν τα κριτήρια σύμφωνα με την ΚΥΑ. Πιστεύω ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία, όλοι πρέπει να έχουν μια ίση ευκαιρία να διεκδικούν θέσεις που προκηρύσσονται είτε από δημόσιο είτε από ιδιωτικό φορέα χωρίς καμία εξαίρεση. Τα κριτήρια που θεσπίζονται και τα μόρια που λαμβάνει κάθε υποψήφιος μέσω μοριοδότησης, αντικατοπτρίζουν την μεγαλύτερη ανάγκη που έχει ο κάθε άνεργος να εργαστεί. Σε πρόσφατη ενημέρωση σας από τον Διοικητή του ΟΑΕΔ κύριο Σπύρο Πρωτοψάλτη για την προκήρυξη προγραμμάτων απασχόλησης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για 104.150 ανέργους και τις δράσεις για την οικονομική ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων είχατε δηλώσει

«Η πρώτη μας έννοια, το πρώτο μας μέλημα, είναι να απορροφήσουμε βραχυπρόθεσμα τους κραδασμούς στην αγορά εργασίας από μία αύξηση της ανεργίας και σε αμέσως δεύτερο χρόνο, καθώς η μηχανή της οικονομίας θα ξαναπαίρνει μπρος, να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα αυτά τα προγράμματα, έτσι ώστε να δώσουμε μία διέξοδο, μία ρεαλιστική ελπίδα σε παραγωγικούς ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τη δουλειά τους και οι οποίοι έχουν όλη τη διάθεση να ξαναμπούν, να δουλέψουν, να είναι δημιουργικοί, να υποστηρίξουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Έχει σημασία σε αυτή την προσωρινή φάση μεγάλης πίεσης να μπορούμε να παρέχουμε υποστήριξη σημαντική σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, οι λεγόμενες παθητικές πολιτικές, "επιδοματικές", είναι μια λέξη φορτισμένη και θετικά και αρνητικά, τα επιδόματα είναι απαραίτητα τη στιγμή που ο άλλος τα έχει ανάγκη, δεν είναι όμως η μακροπρόθεσμη λύση».

Με εκτίμηση
Λ.Ι.».



via Ειδησεις https://ift.tt/2VJ65Vz
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη