Φοίβος Ιωσήφ: Οι αποφράδες ημέρες


Χρονογράφημα

Οι αποφράδες ημέρες
------------------------------

Μακάρι να μην τις ξαναζήσουμε ποτέ. Άφησαν ίχνη βαθιά στις καρδιές μας και στα πορτοφόλια μας. Ήταν το περιώνυμο ξημέρωμα της 21ης Απριλίου που με βρήκε μαζί με τους συμμαθητές μου σε σχολική εκδρομή στην Κέρκυρα. Εμβατήρια, τσάμικα και στρατιωτικά οχήματα στην αριστοκρατική Σπιανάδα πλατεία. Μικροί ήμασταν και δεν καταλάβαμε πολλά. Πέρασαν χρόνια και συνειδητοποιήσαμε ότι είχε καταλυθεί το σύνταγμα, είχαν καταργηθεί οι εκλογές, δεν υπήρχαν πλέον εκλεγμένοι Δήμαρχοι και Υπουργοί. Αποφασίζομεν και διατάσσομεν. Και διέταξαν τα κεφάλια μέσα. Οι πολιτικοί διέφυγαν εξόριστοι άλλος στο Sheraton και άλλος στο Four Season. Ταλαιπωρία και επικινδυνότητα πέραν της ανάγκης να συνειθίσεις την Γαλλική κουζίνα. Το foie gras προκαλεί προβλήματα στην πέψη. Αλλά και το άλλο δεν ήταν λιγότερο επικίνδυνο για την δημόσια υγεία. Άρχισαν να χτίζονται εργοστάσια, να ο Βόμβυξ, να η Βομβυκρύλ νάσου και η Ακμη του Στασινόπουλου με το εργοστάσιο Soulis. Εκτός των ρίπων των εργοστασίων υπήρχαν και οι ρίποι των λεωφορείων που ασταμάτητα ανεβοκατέβαζαν τους εργάτες στην κεντρική πλατεία. Δεν έφταναν αυτά τα αίσχη, προέβησαν οι χουντικοί και σε διεθνείς προκλήσεις. Μας ανακοινώσουν στο επιμελητήριο πως το Αμερικανικό δολάριο θα υποτιμόνταν την επομένη έναντι της δραχμής και θα πωλούνταν 27 δραχμές αντί των 30. Καλά, που πας ρε κύριε, βρίζεις την υπερδύναμη? Και όμως το έκαναν άνευ αιδούς. Εν τω μεταξύ άρχισαν να βογγάνε οι βιτρίνες στο Μόναχο και στο Λονδίνο από ψυγεία Ιζολα και Πίτσος. Ιταμή πρόκληση, ντρέπομαι ακόμα και σήμερα απέναντι στους συμμάχους μας που παρά λίγο να κλείσουν την Siemens και την AEG. Φασιστικό αίσχος.

Εν πάσει περιπτώσει, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και τους έριξε ο Ιωαννίδης και αυτούς και τον Μακάριο. Κατέφθασε τότε ασμένως ο Εθνάρχης με νέα μυαλά από το φωτεινό Παρίσι. Ό,τι έμαθε εκεί το εφάρμοσε αμέσως εδώ. Αυθημερόν! Κρατικοποίησε τα λεωφορεία, την Ολυμπιακή και τις Τράπεζες. Άντε να κουνήσεις από την θέση του κάποιον που δεν δούλευε. Χριστός κι Απόστολος!! Στα αεροπλάνα της Ολυμπιακής ήταν έτοιμα να φύγουν τα καθίσματα και σκέφθηκαν να επιβάλουν στους επιβάτες την επίδειξη προσωπικής καρέκλας κατά την επιβίβαση. Εμβριθείς σκέψεις.

Τον διεδέχθη ο οικονομολόγος του Σικάγου Andreas. Αύξησε τους μισθούς, αύξησε δέκα φορές τα επιτόκια και μείωσε ισάριθμα τα εργοστάσια. Όντως είχαν γίνει πολλά και αυτό βοήθησε σημαντικά στην αποφόρτιση των σωματιδίων του περιβάλλοντος και των οικογενειακών αποθεμάτων. Με τις γνώσεις του ξευτέλισε και τον προκλητικό Πλάτωνα που δίδασκε πως αν θέλεις να σκλαβώσεις κάποιον δάνεισέ τον, και δανείστηκε μέχρι κραιπάλης, έχοντας ταυτόχρονα και την σύμφωνη γνώμη της Δημοκράτισσας Μιμής. Εξασφάλισε τα νώτα του.

Τώρα οι χουντικοί κάθισαν στο σκαμνί με βαριές κατηγορίες. Μόνον μία δεν αναφέρθηκε στο κατηγορητήριο, πως είχαν φάει οι πρωταίτιοι μία δεκάρα (από τις παλιές, τις τρύπιες) από το δημόσιο ταμείο. Απορώ, λέτε να ήταν έτσι? Αμφιβάλω επιμόνως και εφεσιβάλω πεισμόνως. Αρκετά αργότερα ήρθαν δρομέως ο Γιάννος, ο Άκης και διάφοροι άλλοι εμπνευσμένοι ταχυδακτυλοχειρουργοί επί των δημοσίων χρηματοκιβωτίων. Οι χουντικοί ,δυστυχώς για το κεφάλι τους, δεν κατάλαβαν πως την εξουσία χωρίς εκλογές από τους ψηφοφόρους καταλαμβάνουν μόνον οι Δεσποτάδες, άνευ ουδεμιάς δυσαρέσκειας από τον λαό. Ας παραιτούνταν από αξιωματικοί, ας ενδύονταν το σχήμα και δεν θα τους έλεγε κανένας τίποτα για τα τάνκς, ούτε για το ξεπάτωμα του Μουστακλή και του Μήνη. Αμ το νταηλίκι θέλει να ξέρεις και από καουμποϊλίκι αγόρι μου.

Νεότερη Παλαιότερη