Τσίπρας: Πουθενά στην Ευρώπη δεν επιδοτούν την αναστολή εργασίας

Τσίπρας: Πουθενά στην Ευρώπη δεν επιδοτούν την αναστολή εργασίας

Για μια «πρωτόγνωρη κρίση, που έχει να κάνει με τη ζωή και την υγεία, αλλά και με το σήμερα και το αύριο όλων», έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του σήμερα στη Βουλή στη συζήτηση για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού μετά από αίτημα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως είπε, η διαχείριση της κρίσης αυτής «απαιτούσε και απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και μια νέα ιεράρχηση προτεραιοτήτων από όλους μας», τονίζοντας ότι «οι πολίτες, καθώς και όσοι έδιναν και δίνουν στην πρώτη γραμμή τη μάχη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, βρέθηκαν πολύ μπροστά από τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε όλους αυτούς που «περιόρισαν τις ατομικές τους ελευθερίες» αλλά και σ' αυτούς που βρέθηκαν "κλεισμένοι" για δύο και πλέον μήνες «με δραματικά μειωμένο εισόδημα, και δραματικά αυξημένη ανασφάλεια για το αύριο». «Άλλοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση, δεν έμειναν μέσα αλλά διακινδύνευσαν τις δικές τους ζωές», είπε, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι αυτούς που τώρα τους αποκαλεί "ήρωες", μέχρι χτες τους θεωρούσε «περιττούς δημόσιους υπάλληλους».

Επιπλέον, τόνισε ότι όλος αυτός ο κόσμος «έβαλε ψυχή και πλάτη για να γλιτώσουμε τα χειρότερα» γιατί «ιεράρχησε ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή» και όχι επειδή ο κ. Μητσοτάκης τους "εμπιστεύτηκε", όπως είπε, ενώ έκανε λόγο για «ύφος πατερναλιστικό και αλαζονικό, σχεδόν αυτοκρατορικό» κατά το προχθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού.

Συγχρόνως, υπογράμμισε ότι ο κόσμος αυτός έδωσε "χρόνο" στην Πολιτεία, μεταξύ άλλων για να διορθώσει «τις αστοχίες και τα λάθη» και να «ενισχύσει το ΕΣΥ», τον οποίο όμως, όπως κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, δεν τον αξιοποίησε.

Τσίπρας: Πουθενά στην Ευρώπη αυτό το μοντέλο

Ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε κατά του ανοίγματος των σχολείων για λίγες ημέρες, καθώς ακολουθούν σύντομα οι διακοπές και ξαναρώτησε: Γιατί αναλαμβάνουμε αυτό το ρίσκο;

Πουθενά στην Ευρώπη δεν επιδοτείται η αναστολή εργασίας, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. Αναφερθήκατε κατά της πρότασης της αντιπολίτευσης, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επανέφερε την πρόταση για εμπροσθοβαρή παρέμβαση. Όταν ακόμη και η Λαγκάρντ μιλάει για ανάγκη ρευστότητας στην αγορά, εσείς κ. Μητσοτάκη μιλάτε για λεφτόδεντρα, αναρωτήθηκε ο ίδιος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Εσείς είχατε σχεδόν 37 δισ. ευρώ ως μαξιλάρι ασφάλειας, σημείωσε. Δίνετε επίδομα μόνο σε ένα μέρος των μακροχρόνια ανέργων. Χρειάζεται στοχευμένη ενίσχυση της ζήτησης και της αγοράς. Σπαταλάτε το μαξιλάρι και θα φτάσει ο Σεπτέμβρης με χιλιάδες λουκέτα και δεν θα υπάρχει ούτε μαξιλάρι, σημείωσε.

Αν η ύφεση είναι μόνο 4% σας το χαρίζω, είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη. Αλλά ο,τιδήποτε παραπάνω θα έχει την υπογραφή σας, συμπλήρωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεκατάρτιση των επιστημόνων, επισημαίνοντας ότι μπορούσαν να ενισχυθούν απευθείας χωρίς την εξευτιλιστική διαδικασία που έχει «οσμή σκανδάλου», όπως είπε. Και βεβαίως, υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα, είπε, απευθείας αναθέσεων, επιχειρήσεις που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια κ.ά.

Για μας η κρίση είναι πράγματι ευκαιρία, αλλά όχι για πολιτικές σκοπιμότητες... Αλλά για να σταθούμε μπροστά σε κάθε πολίτη που δοκιμάζεται, να μην είναι κανένας μόνος του. Είναι ευκαιρία να προωθήσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη και στην Ελλάδα για να πάμε μπροστά με γνώμονα τη δίκαιη ανάπτυξη και τα συμφέροντα των πολλών. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να γίνει μέσα από μια προοδευτική διακυβέρνηση που αναλάβει ξανά να βγάλει το καράβι από τα βράχια που εσείς έχετε οδηγήσει, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.via Ειδησεις https://ift.tt/2WaVPEB
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.