Η εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδας για τα μέτρα προστασίας των ιερών ναών από 17 Μαΐου έως 5 Ιουνίου


Αριθ. Πρωτ. 713                                                               Λαμία, 13η Μαΐου 2020


ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 

(υπ΄ αριθμ. 5/713/13.5.2020)
Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών

Προς άπαντα τον Ιερόν Κλήρον, 
και τον Ευσεβή Λαό 
της καθ᾿ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως 


Πολυφίλητοί μου Άγιοι Πατέρες
Πανοσιολογιώτατοι Άγιοι Καθηγούμενοι
Οσιώτατες Γερόντισσες
Εκλεκτοί Λαϊκοί μας Συνεργάτες
Πολυαγαπητοί αδελφοί εν Χριστώ
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!


Σας διαβιβάζω συνημμένως την υπ᾿ αριθμ. 3021 Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (Αριθμ. Πρωτ. 2058/869/13-5-2020) μετά των συνημμένων σε αυτήν: 

1) Της Επιμνημόσυνης Δεήσεως, την οποία θα τελέσετε μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας την Κυριακή 17 Μαΐου 2020.

2) Την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ 29519) σχετικά με την «Επιβολή προσωρινών μέτρων στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για την προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του Κορωνοϊού covid -19, για το χρονικό διάστημα από 17.5.2020 έως και 5.6.2020», για να έχετε γνώση.

3) Το έντυπο που μας απέστειλε βοηθητικά η Ιερά Σύνοδος  (κυρίως για την πληροφόρηση των πιστών με κάθε πρόσφορο τρόπο) σχετικά με τα μέτρα υγιεινής και προστασίας για την Λειτουργία των Ιερών Ναών κατά το χρονικό διάστημα 17 Μαΐου - 5 Ιουνίου 2020 λόγω της Πανδημίας του Κορωνοϊού covid-19, το οποίο καλό είναι να το αναρτήσετε και στον πίνακα ανακοινώσεων των Ναών σας.
Αγαπητοί μου Αδελφοί, παρακαλώ με πολλή αγάπη την προσοχή σας.

Την Εγκύκλιο 3021 της Ιεράς Συνόδου και όλο το υλικό, που σας αποστέλλω, έχετε την εντολή:

1. Να μελετήσετε προσεκτικά 

2. Να συγκαλέσετε σε έκτακτη συνεδρίαση τα διοικητικά όργανα των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων, για το οποία είστε υπεύθυνοι, δηλαδή τα εκκλησιαστικά συμβούλια και Ηγουμενοσυμβούλια, για να κοινοποιήσετε το σχετικό υλικό, να λάβουν γνώση οι άμεσοι συνεργάτες σας και να προβείτε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες με βάση τις ιδιαιτερότητες των Ναών σας (μέγεθος Ναού, ύπαρξη αύλειου χώρου, μεγαφωνική εγκατάσταση κλπ.)

3. Να εφαρμόσετε χωρίς καμία παρέκκλιση όσα προβλέπονται στην παρούσα Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και όσα ειδικότερα έχει αποφασίσει η Μητρόπολή μας για δική σας διευκόλυνση και κυρίως για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πιστών μας, του ευλογημένου ποιμνίου μας.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ για τήν Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος: 
από 17 Μαϊου έως 5 Ιουνίου 2020.

1. Οι Ιεροί Ναοί να είναι ανοικτοί για τους πιστούς όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας τηρουμένων των σχετικών μέτρων, που ισχύουν για την ατομική προσέλευση.

2. Η Θεία Λειτουργία κατά τις τρείς Κυριακές 17, 24, και 31 Μαΐου, κατά την εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις 21 Μαΐου, στην Εορτή της Αποδόσεως του Πάσχα (και Μνήμη Αγίου Ιωάννου του Ρώσου) στις 27 Μαΐου και στην Εορτή της Αναλήψεως στις 28 Μαΐου θα αρχίζει στις 8:00 π.μ.
Η ακολουθία του Όρθρου θα τελείται την προηγούμενη μέρα το βράδυ μαζί με τον Εσπερινό.
3. Στούς παρακάτω Ιερούς Ναούς:
α) Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας
β) Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Γαλανέϊκα Λαμίας 
γ) Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας Λαμίας
δ) Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Καλυβίων Λαμίας
ε) Ιερός Ναός Δημητρίου Λαμίας
   στ) Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Νέας Άμπλιανης Λαμίας
τις τρείς Κυριακές 17, 24 καί 31 Μαΐου θα τελεσθεί και δεύτερη Θεία Λειτουργία στις 10:00 π.μ.
4. Τις υπόλοιπες ημέρες έως 5/6, σε καθημερινή βάση θα τελείται η Θεία Λειτουργία στους εξής Ναούς της Μητροπόλεώς μας κατά το παρακάτω πρόγραμμα: 

ΠΟΛΗ ΛΑΜΙΑΣ
- Ι. Μητροπολιτικός Ναός: στις 6:30 π.μ.
- Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου:  στις 9:00 μ.μ. (αγρυπνία) 
- Ι. Ν. Αγίας Βαρβάρας: στις 8:00 π.μ.
ΑΤΑΛΑΝΤΗ
- Ι. Ν. Αγίων Θεοδώρων: στις 7:30 π.μ.
ΣΤΥΛΙΔΑ
- Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου: στις 7:30 π.μ.  
ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ
- Ι. Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου: στις 7:30 π.μ.  
ΜΑΛΕΣΣΙΝΑ
-Ι. Ν. Αγίου Κωνσταντίνου: στις 7:30 π.μ.   
ΔΟΜΟΚΟΣ
- Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής: στις 7:30 π.μ.  
ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ
- Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος: στις 7:30 π.μ.  
ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ
- Ι. Ν. Αγίου Νικολάου: στις 7:30 π.μ.

5. Στις Ιερές Μονές δίνεται η δυνατότητα να ρυθμίζουν οι Άγιοι Καθηγούμενοι και οι Άγιες Γερόντισσες το λειτουργικό πρόγραμμα με βάση το τυπικό της κάθε Μονής.

6. Ειδικότερα για την εορτή της Αποδόσεως του Πάσχα, όσοι Ιεροί Ναοί το επιθυμούν, δύνανται να τελέσουν την Θεία Λειτουργία αντί το πρωί στις 27 Μαΐου, το βράδυ της 26ης Μαΐου με σύντομη Αγρυπνία κατά τό εξής πρόγραμμα:
- 21:00 μ.μ. Τελετή της Αναστάσεως, όπως το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου (νύχτα του Πάσχα), αρχομένης με το «Δεύτε Λάβετε Φως» - Ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου «Διαγενομένου του Σαββάτου» - Ανάγνωση Εγκυκλίου Αγίου Πάσχα και Χριστός Ανέστη (Δέκα φορές μετά των στίχων)
- 21:30 μ.μ. Τελευταία Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, όπως τη Νύχτα της Αναστάσεως.

7. Συνιστούμε την τοποθέτηση προσκυνηταρίου, κεριών και παγκαρίου σε χώρο εκτός του Ναού  (στην είσοδο κατά προτίμηση) προς διευκόλυνση της προσκύνησης των πιστών, ιδίως κατά τις ώρες τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών.

8. Παρακαλούμε πολύ να αξιοποιηθούν οι αύλειοι χώροι των Ιερών Ναών και των Ιερών Μονών για την διευκόλυνση των πιστών.

9. Συνιστούμε η διανομή του αντιδώρου να γίνεται στην έξοδο του Ναού (αν υπάρχει πλαϊνή πόρτα, να προτιμάται αυτή προς διευκόλυνση των πιστών).

  10. Συνιστούμε στους πιστούς Χριστιανούς να επικοινωνούν τηλεφωνικά έγκαιρα με τους Ιερούς Ναούς και με τον Ιερέα προσωπικά, για να δίνουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους και να έχουν μια συνεννόηση σχετικά με το ωράριο λειτουργίας και όλα τα συναφή θέματα προς καλύτερη διευκόλυνσή τους.

11. Για τους Ιερούς Ναούς 
- Αγ. Κωνσταντίνου Νέας Μαγνησίας Λαμίας
- Αγ. Κωνσταντίνου Αγίου Κωνσταντίνου Λοκρίδος
- Αγ. Κωνσταντίνου Μαλεσσίνας 
 θα ισχύσει το ακόλουθο ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ 
ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΪΟΥ
  α) Ακολουθία  Εσπερινού μετ΄ αρτοκλασίας στις 5:30 μ.μ.
β) Δεύτερη Ακολουθία Εσπερινού μετ᾿  αρτοκλασίας, στις 7:00 μ.μ.
γ) Ακολουθία Όρθρου στις 8:00 μ.μ
δ) Βραδυνή Θεία Λειτουργία στις 10:00 μ.μ.
ΠΕΜΠΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ
α) Θεία Λειτουργία στις 8:00 π.μ.
β) Δεύτερη Θεία Λειτουργία στις 10:00 π.μ.
γ) Ιερά Παράκληση στους Αγίους στις 5:00 μ.μ.
Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος δεν θα πραγματοποιηθεί.

12. Στους Ιερούς Ναούς, στους οποίους θα μεταβώ την περίοδο αυτή για  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ή Αρχιερατική Χοροστασία, κατά κανόνα σε απομακρυσμένα χωριά της Μητροπόλεως, προς αποφυγή συνωστισμού, παρακαλώ θερμώς να προσέλθουν κατά προτίμηση μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι των χωριών αυτών. Δεν θα επιτραπεί η είσοδος σε τυχόν προσκυνητές από άλλη ενορία ή εκτός Φθιώτιδος.

13. Κατά τις Κυριακές 17, 24 και 31 Μαΐου, όπως και όλες τις Κυριακές του Ιουνίου, όλες οι Αρχιερατικές Θείες Λειτουργίες θα μεταδοθούν τηλεοπτικώς σε απευθείας δορυφορική σύνδεση από τον Τηλεοπτικό Σταθμό STAR Κ.Ε. και ραδιοφωνικά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεώς μας και όποιον άλλο Ραδιοφωνικό Σταθμό έχει δυνατότητα και το επιθυμεί.
Ευχαριστώ από καρδιάς τα ανωτέρω Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, αλλά και τον εκλεκτό φίλο κ. Χριστόδουλο Πρωτοπαπά, Πρόεδρο της Hellas Sat για την δωρεάν διάθεση στην Μητρόπολή μας του δορυφορικού κυκλώματος μετάδοσης. 

14. Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας, η οποία συν Θεώ από τον Σεπτέμβριο του 2020 θα έχει μεταστεγαστεί στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως, θα αρχίσει, αυτή και τα παραρτήματά της, τη λειτουργία της σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα από τη Δευτέρα 18 Μαΐου. Τα μαθήματα θα γίνονται κατά κύριο λόγο με την παρουσία ενός μαθητού. Σε περίπτωση περισσοτέρων μαθητών (το μέγιστο τεσσάρων) είναι αυτονόητη η αυστηρή τήρηση των προβλεπομένων μέτρων στην σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Σημειώνουμε ότι κατά την παρούσα περίοδο θα συμμετέχουν μαθητές μόνο από 11 χρόνων και άνω. 

15. Όσον αφορά στα Γηροκομεία και στα ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως συνεχίζεται η τήρηση των μέτρων προστασίας και υγιεινής καί η απόλυτη απαγόρευση των επισκεπτηρίων, όπως προβλέπεται από τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και σύμφωνα με τις δικές μας συνεχείς προτροπές και υπηρεσιακές κατευθύνσεις.

16. Οι Κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως μας δεν θα λειτουργήσουν το φετινό καλοκαίρι για λόγους προφύλαξης των παιδιών από την πανδημία, αλλά και για να πραγματοποιηθούν εργασίες αναβάθμισης των εγκαταστάσεων τους.
17. Για τον καλύτερο συντονισμό και οργάνωση της επιστροφής της τοπικής μας Εκκλησίας στην κανονικότητα θα πραγματοποιηθούν υπό την προεδρία μου οι παρακάτω περιφερειακές ειδικές συνάξεις:
1) Παρασκευή 15-5-2020, στις 10:00 π.μ. των Προέδρων των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων και των Αρχιερατικών Επιτρόπων της Ιεράς Μητροπόλεως στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Μητροπόλεως
2) Παρασκευή 15-5-2020 12:30 μ.μ Όλων των Ιερέων και των Νεωκόρων των Ναών της Αρχιερατικής Περιφέρειας Λαμίας στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Μητροπόλεως
3) Τρίτη 19-5-2020 18:30 μ.μ. Σύναξη ΣΤ΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας Αταλάντης, στην Αταλάντη.
4) Πέμπτη 21-5-2020 18:30 μ.μ. Σύναξη Ζ΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας Οπουντίων και Μαλεσίνης, στη Μαλεσίνα.
5) Παρασκευή 22-5-2020 Σύναξη Η΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας Δομοκού και Ξυνιάδος, στο Δομοκό.
6)  Δευτέρα 25/5/2020 στις 18:30 μ.μ. Σύναξη Δ΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας Λιανοκλαδίου, στο Λιανοκλάδι. 
7) Τετάρτη 27/5/2020 στις 18:30 μ.μ. Σύναξη Θ΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας Θαυμακού και Νέου Μοναστηρίου, στους Βελεσσιώτες. 
8) Πέμπτη 28/5/2020 στις 18:30 μ.μ. Σύναξη Ι΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας Μενδενίτσης και Καμένων Βούρλων, στα Καμένα Βούρλα. 
9) Παρασκευή 29/5/2020 στις 18:30 μ.μ. Σύναξη ΙΑ΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας Μακρακώμης και Τυμφρηστού, στο Καστρί. 
10) Δευτέρα 1/6/2020 στις 18:30 μ.μ. Σύναξη ΙΒ΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας Σπερχειάδος και Γαρδικίου, στη Λευκάδα Σπερχειάδος. 
11) Τρίτη 2/6/2020 στις 18:30 μ.μ. Σύναξη ΙΓ΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας Στυλίδος, στον Αχινό. 
12) Τετάρτη 3/6/2020 στις 18:30 μ.μ. Σύναξη ΙΔ΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας Πελασγίας, στην Πελασγία. 
13) Σύναξη των Αγίων Καθηγουμένων και των Αγίων Γεροντισσών μετά των Μοναστικών Αδελφοτήτων αυτών την Κυριακή 31 Μαΐου και ώρα 5:00 μ.μ στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Στυλίδος.

Αγαπητοί μου εν Χριστώ Αδελφοί!
Για μία ακόμη φορά θέλω να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου για την υπευθυνότητα, την συνέπεια, το εκκλησιαστικό σας ήθος, την υπακοή και εμπιστοσύνη σας στην Εκκλησία μας και κυρίως για την υπομονή και καρτερία, που δείξατε όλο αυτό το δύσκολο χρονικό διάστημα.
Στις μεταξύ μας συναντήσεις το προσεχές διάστημα θα αξιολογούμε μαζί την εφαρμογή των μέτρων και όλες τις άλλες ποιμαντικές τους προεκτάσεις και θα προβούμε σε όσες απαραίτητες διορθώσεις, αλλαγές ή νέες ρυθμίσεις κριθούν απαραίτητες.
Είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε δική σας πρόταση για κάθε ειδική περίπτωση. Το τηλέφωνό μου και ο ίδιος προσωπικά, νύχτα μέρα, στην διάθεσή σας.
Καλή δύναμη και καλή επιτυχία.
Με πατρική αγάπη και πολλές αναστάσιμες ευχές

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

ο Φθιώτιδος Συμεών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Δ/νσις : Ἰωάννου Γενναδίου 14 – 115 21, Ἀθῆναι
Τηλ. 210-72.72.204, Fax 210-72.72.210, e-mail: contact@ecclesia.gr


ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ 
ΚΑΤΑ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 17 ΜΑΪΟΥ – 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020
ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ COVID-19 

Από την Κυριακή 17 Μαΐου 2020 επιτρέπεται και πάλι η παρουσία πιστών στα Ιερά Μυστήρια και τις Ιερές Ακολουθίες των Ιερών Ναών της Εκκλησίας της Ελλάδος, σύμφωνα με τις παρακάτω προϋποθέσεις, οι οποίες θα ισχύσουν έως τις 5 Ιουνίου 2020 και η τήρηση των οποίων κρίθηκε απολύτως απαραίτητη κατά την συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Τρίτης 12ης Μαΐου 2020, για την αποφυγή του συνωστισμού των πιστών και την εξάπλωση  της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19:
1) Κατά την είσοδο στον Ιερό Ναό εφαρμόζεται σύστημα ελεγχόμενης αναμονής των πιστών για την αποφυγή συνωστισμού και είναι απαραίτητη η τήρηση της αποστάσεως του ενός και ημίσεoς (1,5) μέτρου μεταξύ όσων αναμένουν και με ελάχιστη απόσταση ενός και ημίσεoς (1,5) μέτρου μεταξύ τους, με την επιφύλαξη ότι σε περίπτωση κατά την οποία η επιφάνεια τού Ιερού Ναού (στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται οι βοηθητικοί χώροι) υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) τ.μ., ως μέγιστος αριθμός παρευρισκομένων ορίζεται από τον Νόμο ο αριθμός των πενήντα (50) προσώπων.
2) Προς τον σκοπό της εξυπηρετήσεως των πιστών πρέπει να αναρτηθούν στους ειδικούς Πίνακες Ανακοινώσεων των Ιερών Ναών ή και στις υφιστάμενες ιστοσελίδες τους στο διαδίκτυο: α) το ωράριο τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών, β) το ωράριο κατά το οποίο ο Ιερός Ναός παραμένει ανοικτός για την προσέλευση των πιστών και γ) ο συνολικός αριθμός των πιστών, οι οποίοι μπορούν να παρευρίσκονται ταυτόχρονα εντός τού Ιερού Ναού, σύμφωνα με όσα ορίζονται παραπάνω. Οι κωδονοκρουσίες γίνονται κατά τον συνήθη τρόπο.
3) Το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο που εφαρμόζει τον έλεγχο αναμονής στις εισόδους των Ιερών Ναών συνιστάται να φέρει τα υπό τού νόμου προβλεπόμενα μέτρα προστασίας (μάσκα, γάντια κ.λπ.). Όπου υπάρχει δυνατότητα, προτείνεται η χρήση διαφορετικών θυρών τού Ιερού Ναού για την είσοδο και έξοδο των πιστών. Στις εξόδους των Ιερών Ναών πρέπει να τοποθετηθούν υποχρεωτικά ειδικοί κάδοι για την απόρριψη χρησιμοποιηθέντος εξοπλισμού υγιεινής.
4) Τυχόν περισσότεροι από όσους πιστούς επιτρέπεται να εισέλθουν εντός των Ιερών Ναών, να παραμένουν στον προαύλιο χώρο αυτών προσευχόμενοι και τηρώντας την απόσταση του 1,5 μέτρου μεταξύ τους, αφού θα έχουν ανοιχθεί τα εξωτερικά μεγάφωνα κατά τις ώρες και στο επίπεδο εκπομπής ήχου που επιτρέπονται από την κείμενη νομοθεσία. 
5) Σε όσους Ιερούς Ναούς υπάρχουν περισσότεροι του ενός Εφημέριοι, συνιστάται η τέλεση περισσοτέρων Θείων Λειτουργιών κατά την αυτή ημέρα, σύμφωνα με την εκκλησιαστική συνήθεια και πρακτική, τόσο κατά την Κυριακή, όσο και κατά τις μεγάλες Εορτές. Σε αυτή την περίπτωση, δύνανται οι κατά τόπους Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες να επιτρέψουν, κατά την ποιμαντική Αυτών κρίση, την τέλεση της Ακολουθίας του Όρθρου αφ’ εσπέρας, μετά την Ακολουθία του Εσπερινού. Η τέλεση Αγρυπνιών γίνεται κατά τα καθιερωμένα.
6) Η Ιερά Σύνοδος προτρέπει τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες να συστήσουν την συχνή τέλεση Θείων Λειτουργιών κατά την διάρκεια των εργασίμων ημερών της εβδομάδος, σε ώρες που θα διευκολύνουν και τους εργαζομένους, για την συμμετοχή των πιστών σε μικρές από πλευράς προσελεύσεως λειτουργικές Συνάξεις.
7) Όσοι πιστοί ανήκουν στις υγειονομικά ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, ασθενείς που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα  ή σακχαρώδη διαβήτη  ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι), πρέπει να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι, χάριν της προστασίας της υγείας τους. Εάν επιθυμούν την κατ’ οίκον εξυπηρέτηση των εκκλησιαστικών αναγκών τους, δύνανται οι Ιερείς λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προφυλάξεως, να επιτελούν το αδιάπτωτο ποιμαντικό τους καθήκον.
8) Στις εισόδους των Ιερών Ναών πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα, ώστε να υφίστανται σταθμοί αντισηπτικών/απολυμαντικών, προκειμένου όσοι πιστοί εισέρχονται σ’ αυτούς να τηρούν απαραίτητα την υποχρεωτική για όλους διαδικασία απολυμάνσεως των χεριών.
9) Να παραμείνει η διευθέτηση του χώρου κάθε Ιερού Ναού προς τον σκοπό της παρουσίας πιστών, σύμφωνα με την παραπάνω αναλογία ενός προσώπου ανά δέκα (10) τ.μ. επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση ενός και ημίσεως (1,5) μέτρου μεταξύ τους. Όπου υπάρχει τέτοια δυνατότητα, κρίνεται απαραίτητη η παραμονή εντός των Ιερών Ναών μόνο όσων καθισμάτων προβλέπονται, τοποθετημένων στις ανάλογες μεταξύ τους αποστάσεις και η απόσυρση των υπολοίπων εκτός των Ιερών Ναών.
10) Ο φυσικός εξαερισμός των Ιερών Ναών, ενόσω παραμένουν ανοικτοί, είναι υποχρεωτικός. Σε περίπτωση χρήσης τεχνητού κλιματισμού πρέπει να ληφθεί άμεση μέριμνα για τον καθαρισμό των φίλτρων αυτού, ενώ και κατά την διάρκεια της τυχόν λειτουργίας του, θα πρέπει να εξασφαλίζεται και ο ταυτόχρονος φυσικός εξαερισμός τού ιερού χώρου με ανοικτές τις θύρες και τα παράθυρα αυτού.
11) Είναι απαραίτητη και απολύτως αναγκαία η συχνή και σχολαστική καθαριότητα και τακτική απολύμανση των σημείων και των επιφανειών του Ιερού Ναού στα οποία παρατηρείται συχνή πρόσβαση των πιστών. Η καθαριότητα πρέπει να γίνεται κυρίως με την χρήση αντισηπτικού διαλύματος, ενώ σε εμφανές σημείο τού Ιερού Ναού πρέπει να τοποθετηθεί ο προβλεπόμενος αναγκαίος εξοπλισμός υγιεινής (χαρτομάντηλα, χάρτινες πετσέτες, πλαστική σακούλα κ.λπ.)
12) Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στον Ιερό Ναό, οι πιστοί, με προσωπική τους ευθύνη και μέριμνα, συνιστάται να φέρουν προστατευτική μάσκα, την οποία ασφαλώς και θα αφαιρούν προσερχόμενοι στην Θεία Μετάληψη. Εάν κάποιος πιστός, κατά την διάρκεια της παραμονής του στον Ιερό Ναό, παρουσιάσει συμπτώματα ασθένειας, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την άμεση και ασφαλή απομάκρυνσή του ή, εφόσον αυτό δεν είναι δυνατό, για την ασφαλή μετακίνησή του σε ειδικό χώρο προς αποφυγή επαφής με άλλα πρόσωπα. Προς τον σκοπό αυτό πρέπει να ληφθεί η ανάλογη μέριμνα και να προβλεφθεί η ύπαρξη ειδικού χώρου (π.χ. γραφείο, χώρος στο πνευματικό κέντρο κ.λπ.) με επαρκή εξαερισμό, στον οποίο θα υπάρχουν μάσκες, χαρτομάντηλα, πλαστική σακούλα, για την απόρριψη αυτών, και αντισηπτικό χεριών.
13) Κατά την προσέλευση στην Θεία Μετάληψη πρέπει να τηρούνται με ακρίβεια οι αποστάσεις μεταξύ των πιστών. Επίσης, κατά την διανομή του αντιδώρου, του άρτου, των κολύβων κ.λπ. ευλογιών, πέραν της τηρήσεως των αναλόγων αποστάσεων, πρέπει να τηρούνται και οι σχετικές υγειονομικές προφυλάξεις.
14) Επαναβεβαιώνονται οι από 16ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου 2020 Αποφάσεις Αυτής, ως προς την λιτή τέλεση των Ιερών Ακολουθιών, σύμφωνα με το ήθος και την παράδοση της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας. Το αυτό ισχύει και για μεγάλες πανηγύρεις της περιόδου αυτής, οι οποίες θα πρέπει να διακρίνονται για την μετά σεμνότητος επιτέλεσή τους υπό μόνου του οικείου Αρχιερέως. Οι Λιτανείες και οι μεταφορές Ι. Εικόνων και Ι. Λειψάνων προς προσκύνηση αναστέλλονται προσωρινώς και μέχρι 5ης Ιουνίου.
15) Όσον αφορά στην τέλεση Ιερών Μυστηρίων Γάμου και Βαπτίσεως και Εξοδίων Ακολουθιών, ισχύουν όσα παραπάνω προβλέπονται σχετικά με την προσέλευση πιστών, ενώ τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός του Ιερού Ναού, σύμφωνα με προγενέστερη Συνοδική απόφαση και είναι απαραίτητη η επιλογή της λιτότητος και απλότητος, όσον αφορά στους στολισμούς των Ιερών Ναών.
16) Εξακολουθεί να επιτρέπεται η μέσω των ραδιοφωνικών σταθμών αναμετάδοση των Ιερών Ακολουθιών «κατ’ οικονομίαν» για τους έχοντες ανάγκη. Ως προς τις τηλεοπτικές αναμεταδόσεις, αυτές επιτρέπονται μόνο μέσω των Εθνικών και Περιφερειακών Τηλεοπτικών Δικτύων και των Σταθμών αμιγούς Εκκλησιαστικού Προγράμματος, αλλά υπό τον αυστηρό όρο της χρήσεως μόνο έως δύο τηλεοπτικών καμερών (εξαιρείται ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αθηνών, λόγω της αναμεταδόσεως από την Δημόσια Τηλεόραση). Δεν επιτρέπεται η χρήση τηλεοπτικών καμερών ή και φωτογραφικών στιγμιοτύπων εντός του Ιερού Βήματος. Ευνόητο είναι ότι για την αναμετάδοση ή και φωτογράφηση στους Ιερούς Ναούς και στις Ιερές Μονές, εκ μέρους επαγγελματιών ή ιδιωτών, θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί η εκ των προτέρων άδεια της οικείας Ιεράς Μητροπόλεως με ευθύνη των κατά τόπους Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και Ηγουμενοσυμβουλίων και να τηρούνται επακριβώς όλες οι περί προσωπικών δεδομένων προβλέψεις του Νόμου, κυρίως ως προς την προβολή των προσώπων των πιστών και ιδίως των μικρών παιδιών, η οποία δεν επιτρέπεται χωρίς την κατά νόμον συναίνεση. 
17) Λόγω της εξ αρχής αποφασισθείσης αναστολής λειτουργίας των Κατηχητικών Σχολείων, των Σχολών Γονέων, των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής, Αγιογραφίας, των Συνάξεων Νέων και Μελέτης Αγίας Γραφής και των άλλων συναφών δραστηριοτήτων, προτρέπονται οι κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις, να ενθαρρύνουν την διά του διαδικτύου και γενικώς της τεχνολογίας ποιμαντική δραστηριοποίηση των Ιερέων και των κατηχητών και κατηχητριών, ιδίως προς τους ορθοδόξους νέους μας.
18) Τα συσσίτια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων θα εξακολουθούν να λειτουργούν υπό την μορφή της διανομής των πακέτων-γευμάτων και όχι της σίτισης εντός των σχετικών δομών. Για την παρασκευή τους είναι απολύτως απαραίτητο να εφαρμόζονται οι κανόνες υγιεινής των τροφίμων αλλά και η τήρηση της απόστασης των παρασκευαστών των τροφίμων και των ατόμων, που βοηθούν στη διανομή και παράδοση των πακέτων. Τονίζεται η σχολαστική τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής από όλους σε όλες τις δραστηριότητες (υγιεινή χεριών, ορθή αναπνευστική υγιεινή, υγιεινή χρήση σκευών κλπ). Η πιστή τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι απολύτως απαραίτητη και επιβεβλημένη και σε όλες τις Μονάδες Φιλανθρωπικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. 
19) Δεν επιτρέπεται, άχρι καιρού, η παράθεση επιμνημοσύνων δεξιώσεων στα Πνευματικά Κέντρα ή στις Αίθουσες των Ιερών Ναών, προς αποφυγή συνωστισμού, σύμφωνα με όσα ισχύουν και περί μη λειτουργίας καφενείων, εστιατορίων και λοιπών χώρων εστιάσεως και συναθροίσεως κοινού.
20) Τα παραπάνω ισχύουν για όλους τους Ενοριακούς, Προσκυνηματικούς, Κοιμητηριακούς, Ιδρυματικούς κ.λπ. Ιερούς Ναούς, τα Μητροπολιτικά και Ενοριακά Παρεκκλήσια, όχι όμως για τα Παρεκκλήσια, τα οποία ευρίσκονται εντός ιδιωτικών κτημάτων, κτιρίων και επιχειρήσεων (π.χ. συγκροτημάτων κατοικιών, κέντρων εκδηλώσεων, ξενοδοχείων κ.λπ), στα οποία δεν επιτρέπεται η προσέλευση πιστών διότι, ως Ιδιωτικοί Ναοί, είναι προορισμένοι για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών των ιδιοκτητών και των οικείων αυτών.
21) Όλα τα παραπάνω αφορούν και στις Ιερές Μονές και στα Ησυχαστήρια. Κατά το ως άνω χρονικό διάστημα απαγορεύονται οι οργανωμένες ομαδικές προσκυνηματικές επισκέψεις. Ο αριθμός επισκεπτών που μπορούν να δέχονται ημερησίως (χωρίς διανυκτέρευση) δεν μπορεί να υπερβαίνει την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. του Καθολικού της Ιεράς Μονής ή του κεντρικού χώρου λατρείας του Μοναστηριού ή του χώρου εγκαταβίωσης, με ανώτατο όριο τα πενήντα (50) άτομα.
Όλες οι παραπάνω αποφάσεις ελήφθησαν από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο με συναίσθηση της ποιμαντικής Της ευθύνης έναντι του λαού του Θεού και με σεβασμό προς τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας και των επιστημόνων, ενώ οι κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις και κυρίως τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια των Ιερών Ναών και τα Ηγουμενοσυμβούλια των Ιερών Μονών, ως αρμόδια όργανα διοικήσεως αυτών, έχουν την ευθύνη για την τήρησή τους.


ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Νεότερη Παλαιότερη