Υπέρπανσέληνος: Το βράδυ της Πέμπτης η τελευταία του 2020

Υπέρπανσέληνος: Το βράδυ της Πέμπτης η τελευταία του 2020

Την Πέμπτη το βράδυ θα εμφανιστεί η τελευταία φωτεινή υπερπανσέληνος. Μάλιστα, πρόκειται για το πιο φωτεινό φεγγάρι και είναι μια από τις τέσσερις υπερπανσελήνους του 2020. Έτσι, η Σελήνη θα πλησιάσει ξανά περισσότερο τη Γη, φθάνοντας σε απόσταση 361.184 χιλιομέτρων (περίγειο).

Εξάλλου, όταν η υπερπανσέληνος βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, τότε το φεγγάρι φαίνεται μεγαλύτερο στα μάτια των παρατηρητών. Αντίθετα όμως, η Σελήνη θα βρεθεί στο πιο μακρινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς της από τη Γη (απόγειο) στις 31 Οκτωβρίου.

Την ημέρα εκείνη η πανσέληνος θα φαίνεται σχεδόν 14% μικρότερη. Ο όρος υπερπανσέληνος (supermoon) δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιούργημα του αστρολόγου Ρίτσαρντ Νόλε από το 1979.

Επίσης, η επόμενη υπερπανσέληνος θα συμβεί σε ένα περίπου χρόνο, το Μάιο του 2021. Υπενθυμίζεται λοιπόν, πως η πρώτη υπερπανσέληνος για το 2020 έγινε την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, ενώ στις 8 Μαρτίου ακολούθησε η δεύτερη, η λεγόμενη «πανσέληνος των σκουληκιών» και κατά τη διάρκειά της, η Σελήνη δείχνει μεγαλύτερη και πιο φωτεινή από ό,τι συνήθως.

Η επόμενη υπερπανσέληνος ήταν στις 8 Απριλίου.

Στις 21.08 ώρα Ελλάδας το φεγγάρι πλησίασε στο περίγειό του, στο κοντινότερο σημείο στη Γη και έτσι πραγματοποιήθηκε η «ροζ» υπερπανσέληνος, χαρακτηρισμός που προέρχεται από το χρώμα ενός λουλουδιού, καθώς η άγρια φλοξ ανθίζει αυτόν τον καιρό.

Αντίθετα, με τις υπεραπνσελήνους, η Σελήνη θα βρεθεί στο πιο μακρινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς της από τη Γη (απόγειο) στις 31 Οκτωβρίου. Την ημέρα εκείνη η πανσέληνος θα φαίνεται σχεδόν 14% μικρότερη από την υπερπανσέληνο.via Ειδησεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις https://ift.tt/3bccSvq
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.