ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας: 9 Μαΐου 1945 / 75 χρόνια από τη λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου - Επίκαιρη σήμερα η αντιφασιστική νίκη των λαών


9 Μαΐου 1945 / 75 χρόνια από τη λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου
Επίκαιρη σήμερα η αντιφασιστική νίκη των λαών

Ήταν 75 χρόνια πριν όταν τα μεσάνυχτα της 8ης προς την 9η του Μάη του 1945, λίγο έξω από το Βερολίνο ο χιτλερικός στρατάρχης Κάϊτελ υπέγραψε μπροστά στον αντιπρόσωπο του Σοβιετικού Ανωτάτου Στρατηγείου στρατάρχη Ζούκωφ την άνευ όρων συνθηκολόγηση όλων των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα. 

 Έτσι τελείωσε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ευρώπη. Πίσω του άφησε 80 εκατομμύρια νεκρούς στα πεδία των μαχών και στα μετόπισθεν, στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα κρεματόρια, στις φυλακές και τους τόπους εκτέλεσης.

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είναι όμως μόνο ο ζόφος και τα δεινά που προκάλεσε. Είναι η Ιστορία των λαών που ξεσηκώθηκαν στο φασισμό και το ναζισμό και εξασφάλισαν τη νίκη: 

  • Των λαών που αγωνίστηκαν με αποφασιστικότητα, αυταπάρνηση και ηρωισμό και δημιούργησαν πλατιά αντιφασιστικά κινήματα θεμελιωμένα στη συσπείρωση όλων των πολιτικών δυνάμεων που ήταν πρόθυμες και έτοιμες να αγωνιστούν.  

  • Των μαζικών αντιστασιακών κινημάτων που υπονόμευσαν τη μαχητική ισχύ του ναζιστικού στρατού και τη σταθερότητα των φασιστικών καθεστώτων. 

  • Του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα για το διώξιμο του κατακτητή και των συνεργατών του. 

  • Του οράματος για μια ελεύθερη και δικαιότερη κοινωνία που θα ξεπρόβαλλε πάνω από τα ερείπια του πολέμου. 

Στη χώρα μας αναπτύχθηκε ένα από τα μαζικότερα και ηρωικότερα κινήματα αντίστασης, με εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες, νέους και νέες και πρωτοπόρους το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ που έδωσαν τη μάχη για την εθνική αλλά και την κοινωνική απελευθέρωση.

Σήμερα θυμόμαστε και τιμάμε όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του μεγάλου αντιφασιστικού αγώνα. Όλες και όλους που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας μας, για ένα καλύτερο μέλλον, σε ένα καλύτερο κόσμο.

Η μνήμη του παρελθόντος όμως οφείλει να συνδυάζεται με τους αγώνες του παρόντος. Σήμερα η Ευρώπη και η χώρα μας βιώνουν μια έκτακτη υγειονομική κρίση η οποία σε συνδυασμό με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες και επαναφέρει αυταρχικές πρακτικές. Με αφορμή το προσφυγικό το φάντασμα του φασισμού και του εθνικισμού επιστρέφει ξανά, απειλητικό, στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Χρέος μας σήμερα είναι να συγκροτήσουμε μια πλατιά προοδευτική συμμαχία για την υπεράσπιση των δυνάμεων της εργασίας. Για την υπεράσπιση των αξιών της ειρήνης, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.  

«Ποτέ πια πόλεμος – Ποτέ πια φασισμός».   

Νεότερη Παλαιότερη