Γιάννης Οικονόμου: Παρέμβαση στη Βουλή για τις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων


Παρέμβαση στη Βουλή για τις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων


Για τις διατάξεις που εισάγονται με το ΣΝ του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση ενός από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, αυτό των παράνομων ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων, μίλησα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή.

Για το συγκεκριμένο θέμα είχα καταθέσει πρόσφατα ερώτηση προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναδεικνύοντας την απουσία του όρου «ελληνοποίησης» από την ελληνική νομοθεσία ενώ παράλληλα ζητούσα την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου και την αναδιοργάνωση των μηχανισμών και των διαδικασιών ελέγχου σχετικά με το μεγάλο αυτό ζήτημα.

Όσοι ασχολούμαστε με τον πρωτογενή τομέα και όλοι όσοι ερχόμαστε σε επαφή με παραγωγούς, ξέρουμε ότι οι τελευταίες χρονιές δεν ήταν καλές από άποψη τιμών για μια σειρά από προϊόντα. Ένας από τους βασικούς λόγους που δεν ήταν καλές οι τιμές, είχε να κάνει με τις ελληνοποιήσεις, είχε να κάνει με τις εισαγωγές, με την πώληση προϊόντων που προωθούνταν στην αγορά ως ελληνικά ενώ δεν ήταν.

Υπό αυτήν την έννοια, αντιλαμβάνεται ο καθένας πόσο σημαντικές είναι οι ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, όταν τα πρόστιμα από εκεί που ήταν 15 ή 30 χιλιάδες, γίνονται 300 χιλιάδες, όταν προβλέπονται ποινές φυλάκισης οι οποίες δεν είναι χάδι, αλλά είναι σημαντικές μέχρι και δύο χρόνια, όταν για πρώτη φορά σε κείμενο είναι στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, μπαίνει η λέξη ελληνοποίηση.

Η λέξη ελληνοποίηση δεν υπήρχε μέχρι σήμερα, σε καμία κανονιστική διάταξη, ΚΥΑ ή οπουδήποτε. Αυτό είχε προκύψει και από απάντηση που μου έδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης , σε ερώτηση που είχα καταθέσει και τις ελληνοποιήσεις στις 11 Δεκεμβρίου. Η ουσιαστική απάντηση, παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου τότε είχαν προσκομίσει διάφορα στοιχεία, δίνεται με αυτό το νομοσχέδιο.

Χρειάζεται αυστηροποίηση της νομοθεσίας, χρειάζεται τα πρόστιμα να είναι παραπάνω, οι ποινές αυστηρότερες και το σύστημα ελέγχων πιο αποτελεσματικό. Είναι για καλό των παραγωγών, είναι για καλό της ελληνικής γεωργίας, κτηνοτροφίας, είναι για το καλό του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας .

Γιάννης Οικονόμου

Νεότερη Παλαιότερη