Φθιώτιδος Συμεών προς Εξομολόγους Ιερείς: «Εμείς οι Πνευματικοί οφείλουμε να ηγηθούμε στη νέα πραγματικότητα, που ανατέλλει»


Μια ιδιαίτερα ωφέλιμη και ουσιαστική Σύναξη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 12 Μαΐου στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού - Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών προσεκάλεσε τους Ιερείς - Εξομολόγους, οι οποίοι διακονούν το Μυστήριο της Εξομολογήσεως στις Ενορίες της Μητροπόλεως, πλην των Αγίων Καθηγουμένων των Ιερών Μονών, καθότι αφενός μεν ακόμη δεν έχει επιτραπεί η προσέλευση των πιστών στις Ιερές Μονές, αφετέρου δε προσεχώς σχεδιάζει ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ειδική σύναξη και συνάντηση μόνο με τους Αγίους Καθηγουμένους των Ιερών Μονών της Μητροπόλεως.

          Οι Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως, ανταποκρίθηκαν στο πατρικό κάλεσμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών και με πολύ προθυμία, τηρουμένων των επιβληθέντων μέτρων προστασίας, προσήλθαν προκειμένου να ενημερωθούν από τον Σεβασμιώτατο για την επιστροφή της Εκκλησίας και της κοινωνίας στην κανονικότητα, στην μετά τον κορωνοΐό εποχή και συγκεκριμένα στο να λάβουν τις απαραίτητες ποιμαντικές οδηγίες και προτροπές από τον Σεβασμιώτατο, ώστε ως πνευματικοί να δράσουν αποτελεσματικά στην Ενορία τους και να απαλύνουν τον πόνο των ανθρώπων, επιδεικνύοντας την αγάπη της Εκκλησίας προς όλους και διακονώντας το μέγα Μυστήριο της Εξομολογήσεως, με το οποίο τους χαρίτωσε ο Θεός δια της Εκκλησίας.

           Αρχικά ανεπέμφθη από τον Σεβασμιώτατο Αναστάσιμη δέηση και ακολούθως ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του για την συνάντησή τους αυτή,  εκφράζοντας την βεβαιότητά ότι παρά τα εμπόδια της περιόδου,  η καρδιακή τους επικοινωνία ήταν διαρκής. 

          Πριν ο Σεβασμιώτατος περάσει στο θέμα της συνάντησης, ευχαρίστησε για ακόμη φορά όλους ανεξαιρέτως τους κληρικούς της Μητροπόλεως, αλλά και τον κάθε χριστιανό για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν ο καθένας την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση. 

          «Νιώθω ευλογημένος από τον Θεό που είμαι Ποιμενάρχης σε τέτοιους Ιερείς και σε τέτοιο λαό. Η δοκιμασία όμως που αρχίζει τώρα είναι το αύριο. Θεωρώ ότι ιδιαίτερα εμείς οι πνευματικοί, θα σηκώσουμε ένα μεγάλο βάρος στην μετακορωνοϊκή εποχή και θα πρέπει να ηγηθούμε της νέας πραγματικότητος, που ανατέλλει. Η Εκκλησία μας, πήρε την δύσκολη απόφαση του αυτοπεριορισμού.

          Οφείλουμε μέσα από αυτή τη δοκιμασία να αναζωπυρώσουμε τις κοινωνικές σχέσεις που έχουν τραυματιστεί. Ο εγκλεισμός των ανθρώπων δημιούργησε και ανέδειξε πολλά προβλήματα. Τούτη η ώρα, είναι ώρα πνευματικής επανεκκίνησης, εξομολόγησης και καθολικής μετάνοιας. Όχι απλώς για να έρθουν οι άνθρωποι να καταθέσουν τα λάθη τους,  αλλά για να βοηθηθούν, να βρουν το πραγματικό νόημα της ζωής, να τους αναπαύσουμε, να απαλύνουμε τον πόνο τους  και να τους οδηγήσουμε στην νέα πραγματικότητα», τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

           Στη συνέχεια έθεσε μια σειρά από ερωτήματα για το πως θα είναι αύριο η κοινωνία μας ή πως θα είναι η νεολαία μας. 

          «Σε αυτή την αβεβαιότητα, πρέπει να τρέξουμε, να μιλήσουμε στους ανθρώπους, να βγάλουν αυτό που έχουν και να το καταθέσουν στην Αγάπη του Θεού. Θέλω να σας παρακαλέσω και να σας ικετεύσω να ασχοληθείτε επισταμένως  με το χάρισμα που σας έδωσε η Εκκλησία. 

          Όχι να περιμένουμε να έρθουν αυτοί στην Εκκλησία, αλλά να αναζητήσουμε εμείς τα παιδιά μας και να ξεκινήσουμε με αυτούς που είχαμε μία νέα πνευματική σχέση.

           Πρέπει να εκπονήσουμε ένα σχέδιο δράσης και η εργασία μας να είναι επισταμένη. Από σήμερα, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας μας, θα μας δώσει νέες οδηγίες για το πως θα επιστρέψουμε στη νέα ζωή. Σας παρακαλώ να τηρήσουμε επακριβώς τις οδηγίες αυτές, γιατί μερικοί καραδοκούν  να μας κατηγορήσουν. Η ποιμαντική μας, πρέπει να είναι στο πνεύμα των οδηγιών που θα μας δοθούν για το πώς θα κινηθούμε αυτή την περίοδο. Ας πάμε και στα σπίτια να εξομολογήσουμε τις ευπαθείς ομάδες προσπαθώντας έτσι να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των αδελφών μας. 

          Οι Ιερείς πρέπει να είμαστε το καλό παράδειγμα και η αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που θέλουν να μας κατηγορήσουν. Πολλοί διδάχτηκαν πολλά αυτή την περίοδο από την αρχοντική συμπεριφορά της Εκκλησίας.

           Θέλω από σήμερα να ενεργοποιήσετε την πόρτα -  πόρτα επαφή σας. Να συμβουλέψουμε τους ανθρώπους στην αυτοσυγκράτηση. Να παροτρύνουμε για Θεία Μετάληψη, όχι μόνο τις Κυριακές αλλά να δώσουμε και άλλες ευκαιρίες όλες τις άλλες ημέρες, που θα τελούμε την Θεία Λειτουργία. 
          Σας ικετεύω να ασχοληθείτε διεξοδικά με τον κάθε άνθρωπο. Πρέπει να δράσουμε από τώρα προληπτικά και να κάνουμε αντίστοιχες παρεμβάσεις. Να εντοπίσουμε έγκαιρα τα προβλήματα. Οφείλουμε αυτή την περίοδο να είμαστε ενωμένοι και να μην έχουμε την άποψη ότι δήθεν μερικοί αγαπούν τη Θεία Ευχαριστία περισσότερο από κάποιους άλλους. 

          Πρέπει να είμαστε αγαπημένοι, ενωμένοι, χωρίς να αφήνουμε περιθώρια να αναπτύσσονται λογισμοί, αλλά να αναπαύουμε τον άλλον  για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε το σκάφος που μας εμπιστεύθηκε η Εκκλησία σε ήρεμα νερά.    Στην οικονομική κρίση η Εκκλησία διέθεσε τα πάντα. Οι Ιερείς, κράτησαν τον λαό σε ενότητα. Η ιστορία και η εμπειρία της Εκκλησίας θα αξιολογήσει την πορεία του καθενός μας. Όλοι κρινόμαστε», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

           Η ουσιώδης αυτή και εποικοδομητική συνάντηση, έληξε με ωφέλιμο διάλογο μεταξύ του Σεβασμιωτάτου και των Ιερέων, καθώς και κέρασμα, το οποίο προσεφέρθη σε όλους, εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως.

 Επίσης, ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε επί τόπου τις παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί στον Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Μητροπόλεως για να αναπτυχθούν ποιμαντικές και εκπαιδευτικές δράσεις για την νεότητα.












Νεότερη Παλαιότερη