Παναγιώτης Ιακωβής: Καρδιολογία του κορωνοϊού


Καρδιολογία του κορωνοϊού
_________________

Οι καρδιοπαθείς και οι υπερτασικοί είναι μια ευαίσθητη ομάδα συνανθρώπων μας, ούτως ή άλλως. Και λόγω ηλικιακών κριτηρίων και λόγω συνυπαρχουσών παθήσεων και λόγω της εξαιρετικά κρίσιμης θέσης του καρδιαγγειακού συστήματος στην συνολική μας υγεία.

Ήταν, λοιπόν, απολύτως αναμενόμενο να παρουσιάζουν πιο υψηλά ποσοστά προβλημάτων και επιπλοκών ,στην Επιδημία,σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Επιπλέον, και η συσχέτιση του Covid-19 με το σύστημα ρενίνης - αγγειοτενσίνης και η επιρρέπεια σε καρδιακές βλάβες και η προσβολή του αγγειακού ενδοθηλίου και η προσφάτως αναφερθείσα ,ανησυχητική, προσβολή δίκην νόσου Kawasaki σε παιδάκια, δείχνουν την κακοηθέστατη συνάφεια του Covid-19 με το καρδιαγγειακό, εν μέσω ισχυρής φλεγμονώδους αντίδρασης. Και σαν να μην έφταναν αυτά, είδαμε ότι πολλοί ασθενείς με καρδιακά προβλήματα, παραμέλησαν την υγεία της καρδιάς τους επειδή φοβήθηκαν να πάνε στον γιατρό τους ή στο Νοσοκομείο.

Έτσι, οι καρδιοπαθείς μας αλλά και οι αρύθμιστοι υπερτασικοί μας, όπως και οι ασθενείς με καρδιακές αρρυθμίες, βαλβιδοπάθειες και μυοκαρδιοπάθειες πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηροί στην τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και να τηρούν τις κοινωνικές αποστάσεις. Ο συγχρωτισμός με πολλούς ανθρώπους και το κάπνισμα πρέπει να αποφεύγονται. Να φοράνε μάσκα σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής σε κλειστούς χώρους, εάν δεν δυσκολεύει την αναπνοή τους. Να διατρέφονται Μεσογειακά και να περπατάνε στη φύση ή με την επίβλεψη Γυμναστή.
Ποτέ μην παραλείπετε τα καρδιολογικά και υπερτασιολογικά σας φάρμακα αν δεν ρωτήσετε τον γιατρό σας.

Ποτέ μην υποτιμάτε τα καρδιακά σας συμπτώματα, μόνο και μόνο για να αποφύγετε την επίσκεψη στο Ιατρείο ή Νοσοκομείο.

Μην μεταβάλλετε την αγωγή σας χωρίς να ρωτήσετε τον γιατρό σας.

Μην πίνετε αλκοόλ. Μην καπνίζετε. Περιορίστε τα λιπαρά, το αλάτι και τα παχυντικά φαγητά. Κρατήστε τις κοινωνικές σας σχέσεις, χωρίς όμως να έρχεστε πολύ κοντά με το αναπνευστικό των συνανθρώπων σας.

Μην ξεχνάτε τους ανήμπορους. Τους αγαπημένους μας παππούδες και γιαγιάδες, τις ευάλωτες ομάδες, τους άστεγους και τους μοναχικούς ανθρώπους.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη