Σπήλαιο Οδυσσέα Ανδρούτσου στην Τιθορέα - Η σπηλιά που κάποτε ήταν σπίτι με δωμάτια


Σπήλαιο Οδυσσέα Ανδρούτσου
Τιθορέα

Η σπηλιά που κάποτε ήταν σπίτι με δωμάτια.
Αντικρίζοντας την «Μαύρη τρούπα του Παρνασσού», στην Τιθορέα, πάνω στον απόκρημνο βράχο, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι απετέλεσε καταφύγιο, αλλά και κατοικία στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Το 1822 κατέφυγαν στη σπηλιά 2.000 Βελιτσιώτες (κάτοικοι της Τιθορέας) για να γλιτώσουν από τον ερχομό του Κιοσέ Μεχμέτ Ρεσίτ. Την ίδια χρονιά ο Οδυσσέας Ανδρούτσος την έκανε μόνιμη κατοικία του, αφού λόγω της θέσης της αποτελούσε απόρθητο φρούριο και παρατηρητήριο με θέα σε ολόκληρο τον κάμπο της Λοκρίδας.

Την διαμόρφωσε σε σπίτι με δωμάτια, για τον ίδιο και την οικογένειά του. Μια ξύλινη σκάλα οδηγούσε στη σπηλιά και από αυτήν ανέβαζαν όλες τις προμήθειες. Έζησε εκεί μέχρι το 1825, όπου συνελήφθη με την άδικη κατηγορία της προδοσίας και βρέθηκε δολοφονημένος στην Ακρόπολη στις 5 Ιουνίου 1825.

Πολλά έχουν ακουστεί και για τον μεγάλο θησαυρό που είχε κρύψει ο Οδυσσέας Ανδρούτσος στη σπηλιά. Κανείς όμως δεν γνωρίζει αν αυτό ήταν αλήθεια γιατί δεν βρέθηκε εκεί απολύτως τίποτα. Μέχρι σήμερα «χρυσοθήρες» αναζητούν τον θρυλικό θησαυρό.

Πώς θα πάτε
Το μονοπάτι που οδηγεί στη σπηλιά ξεκινά από την τοποθεσία Πλατανάκος στην Άνω Τιθορέα και είναι η αρχή της χαράδρας της Βελίτσας. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 2 ώρες. Στο τέλος του μονοπατιού υπάρχουν σιδερένιες σκάλες τοποθετημένες κάθετα στο βράχο που οδηγούν στο άνοιγμα της σπηλιάς και απαιτούν μεγάλη προσοχή στο ανέβασμα και στο κατέβασμα.

Tips
Απαιτούνται γνώσεις ορειβασίας και ορειβατικός εξοπλισμός για να φτάσετε στο σπήλαιο.

πηγή: onparnassos.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
Νεότερη Παλαιότερη