Διάλογος Γερμανίας με τουριστικούς προορισμούς Ε.Ε. – Χαλάρωση μέτρων σε Ισπανία και Ιταλία – Αλλαγή ορισμού Covid-19 στη Βρετανία

Διάλογος Γερμανίας με τουριστικούς προορισμούς Ε.Ε. – Χαλάρωση μέτρων σε Ισπανία και Ιταλία – Αλλαγή ορισμού Covid-19 στη Βρετανία

Εντατικές είναι οι διεργασίες σχετικά με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και την επανέναρξη των ταξιδιών, για να διασωθεί και ένα μέρος της τουριστικής σεζόν στη Γερμανία. Σε εξέλιξη βρίσκεται η τηλεδιάσκεψη Μέρκελ – Μακρόν για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ε.Ε. Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες αναμένεται να παρουσιάσουν μία νέα γαλλογερμανική πρωτοβουλία.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ξεκινά σήμερα «διάλογο γειτονίας» με τους ομολόγους του των σημαντικότερων τουριστικών προορισμών στην Ε.Ε.: Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο και Κροατία. Θα συζητηθούν – μεταξύ άλλων – οι κανονισμοί καραντίνας που ισχύουν σε κάθε χώρα.

Σε συνέντευξή του στο πρωινό μαγκαζίνο του ZDF, ο Χ. Μάας σημείωσε ότι «οι διακοπές φέτος δεν θα είναι όπως τις γνωρίζαμε τα τελευταία χρόνια». Ελπίζει όμως ότι θα είναι εφικτές οι διακοπές στις ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδικά για τις αερομεταφορές, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενιαία γραμμή και πειστική λύση για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας στη διάρκεια της πτήσης. «Εάν αυτό θα γίνει αφήνοντας κενές θέσεις ή άλλο μέσο εντός του αεροπλάνου, αποτελεί επί του παρόντος αντικείμενο πολλών συζητήσεων με τις αεροπορικές εταιρείες», είπε ο κ. Μάας. Αυτό όμως, κατά την άποψή του, είναι «απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταδιακή επιστροφή των πτήσεων στη φυσιολογική συχνότητα».

Σε ερώτηση της ΕΡΤ αν μεταξύ των υπουργών θα συζητηθεί και το ζήτημα διμερών συμφωνιών της Γερμανίας με τις χώρες αυτές, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, απάντησε ότι «στόχος του διαλόγου γειτονίας είναι όσο το δυνατόν συντονισμένη αντιμετώπιση του προβλήματος συνολικά στην Ευρώπη, ώστε να καταλήξουμε σε όσο το δυνατόν κοινά κριτήρια στην Ευρώπη». Σύμφωνα με τον Γερμανό εκπρόσωπο, τα κριτήρια αυτά «δεν θα ισχύουν οπωσδήποτε σε κάθε περιφέρεια ταυτόχρονα, καθώς υπάρχουν διαφορές μεταξύ των περιφερειών, αλλά η στόχευση είναι να έχουμε μία κοινή ευρωπαϊκή αντίληψη και αντιμετώπιση του προβλήματος».

Άνοιξαν καταστήματα εστίασης, κομμωτήρια και παραλίες στην Ιταλία

Στην καθημερινότητά τους επιστρέφουν από σήμερα οι Ιταλοί, καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι έχει μειωθεί ο ρυθμός μετάδοσης του κορονοϊού. Επαναλειτουργούν καφέ, εστιατόρια, μπαρ και κομμωτήρια. Υπάρχει, ωστόσο, πάντα ο κίνδυνος νέου lockdown, αν δεν τηρηθούν ρητά τα μέτρα προστασίας.

Ύστερα από σχεδόν 70 ημέρες από το ολικά μέτρα αποκλεισμού, και εν μέσω μιας ολονύχτιας σφοδρής πολιτικής διαμάχης μεταξύ κυβέρνησης και περιφερειών, ξεκίνησε στην Ιταλία το δεύτερο μέρος της Φάσης Β΄. Πρόκειται για μια νέα καθημερινότητα, με μάσκες και ατομική αποστασιοποίηση, στην οποία φαίνεται ότι πρέπει να συνηθίσουν οι Ιταλοί.

Από σήμερα λοιπόν επιτρέπονται οι επισκέψεις σε φίλους και οι μετακινήσεις εντός περιφέρειας, χωρίς δικαιολογητικά έγγραφα. Όπου τα αποστασιοποιητικά και υγειονομικά μέτρα το επιτρέπουν, ανοίγουν καταστήματα εστίασης και κομμωτήρια, αλλά και οι παραλίες.

Προαιρετική παραμένει η χρήση μάσκας στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας, με ελάχιστη απόσταση του ενός μέτρου και την χρήση μάσκας όταν η απόσταση αυτή δεν μπορεί να τηρηθεί. Μεγάλη προσοχή δίνουν οι αρχές στην απαγόρευση συνωστισμού ώστε να αποτραπούν νέα χοτ σποτ.

Ιδιαίτερη σημασία παρουσιάζει το ενδεχόμενο επανεκκίνησης των πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Ιταλία, που προβλέπεται θεωρητικά για τις 15 Ιουνίου, με μέγιστη χωρητικότητα 200 ατόμων σε κλειστούς και 1.000 ατόμων σε ανοιχτούς χώρους. Παρόλο ότι ο αριθμός των παρευρισκομένων θεατών θα είναι περιορισμένος αρχικά λόγω υγειονομικών μέτρων, εν τούτοις φαίνεται να δίνει μια ανάσα σε έναν κλάδο που αντιμετωπίζει πολλές τεχνικές αλλά και οικονομικές δυσκολίες λόγω Covid-19.

Η Ιταλία θέλει οπωσδήποτε να αποτρέψει ένα νέο lockdown, ένα σενάριο που θα αποτελούσε περαιτέρω βαρύ πλήγμα στην οικονομία αλλά και στην ήδη εύθραυστη ψυχολογία των πολιτών. Επειδή λοιπόν το ρίσκο κοινωνικών αναταραχών αλλά και ένα νέο κύμα κρουσμάτων είναι πιθανό, η κυβέρνηση Κόντε σπεύδει σε τούτο το πρόωρο άνοιγμα να ανακοινώσει και το υπολογισμένο ρίσκο.

Κυβέρνηση και λαός γνωρίζουν πως με τη Φάση Β΄ η χώρα πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή, εφόσον τα μάτια όλου του πλανήτη είναι στραμμένα πάνω τους.

Ξεκίνησε η Α' Φάση χαλάρωσης των μέτρων στην Ισπανία

Το 70% της Ισπανίας (32 εκατομμύρια πληθυσμού) μπήκε από το πρωί της Δευτέρας στη «Φάση 1» χαλάρωσης της καραντίνας, με ομάδες έως 10 ατόμων να μπορούν να συναντηθούν ξανά. Παραμένουν όμως στη «Φάση 0» η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη και κάποιες περιοχές της Καστίγια και Λεόν.

Σφοδρή είναι η αντίδραση της αντιπολίτευσης, καθώς υποστηρίζει ότι κάθε εβδομάδα που περνά καταστρέφεται η οικονομία. Η ισπανική κυβέρνηση επιμένει ότι οι λόγοι είναι άμεσα συνυφασμένοι με τα επιδημιολογικά στοιχεία και όχι πολιτικοί.
Την ερχόμενη Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα ζητήσει από το κοινοβούλιο την τελευταία παράταση της καραντίνας ενός μήνα ώσπου να ολοκληρωθούν οι τέσσερις φάσεις χαλάρωσης των μέτρων.

Υποχρεωτική είναι η καραντίνα 14 ημερών για κάθε τουρίστα που μπαίνει σε ισπανικό έδαφος.

Η Βρετανία αλλάζει τον επίσημο ορισμό της Covid-19

Η πιο σημαντική ένδειξη για να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό είναι η ανοσμία, που συνδέεται με την έλλειψη γεύσης, λένε οι ειδικοί στη Βρετανία, οι οποίοι εισάγουν πλέον αυτό το σύμπτωμα στον ορισμό της Covid-19. Έτσι θα ταυτοποιούνται και θα ανιχνεύονται νωρίτερα τα κρούσματα.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής ιατρικός αξιωματούχος της Αγγλίας, Τζόναθαν Βαν Ταμ «ό,τι έως τώρα ήταν καινούριος βήχας ή πυρετός, γίνεται νεοεμφανιζόμενος βήχας ή πυρετός ή ανοσμία».

Η ανοσμία τεχνικά ορίζεται ως αλλαγή ή έλλειψη όσφρησης, όμως είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με την έλλειψη γεύσης. Το σύμπτωμα έχει αναφερθεί εδώ και καιρό, αλλά επέλεξαν να το εισάγουν τώρα στον ορισμό, θεωρώντας ότι είναι η πιο κατάλληλη στιγμή ώστε να εντοπιστούν κρούσματα νωρίτερα.

Ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ στην έρευνά του υπογραμμίζει ότι ακόμη δεν
γνωρίζουμε εάν το σύμπτωμα παρουσιάζεται πριν από άλλα συμπτώματα,
κατά τη διάρκεια της ασθένειας ή ακόμη και αφού έχουν υποχωρήσει τα άλλα συμπτώματα.

Όσον αφορά στην επιλογή του χρόνου, ο κ. Βαν Ταμ είπε ότι «χρειάστηκε χρόνος ώστε να εκτιμηθεί κατά πόσο το σύμπτωμα είναι χρήσιμο στην ταυτοποίηση και ανίχνευση κρουσμάτων». Αυτή τη στιγμή οι επιστημονικές αναφορές ορίζουν το ποσοστό των ασθενών με αυτό το σύμπτωμα στο 50% και πάνω. Υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, και μάλιστα πολλά. Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα με αυτή την ασθένεια.

Το θέμα είναι ποιο από τα συμπτώματα κάνει την ανίχνευση των κρουσμάτων αποτελεσματικότερη ή όχι. Αυτό αποτελεί το κριτήριο των αρχών για την αλλαγή, η οποία έρχεται λίγο πριν ανακοινώσει ο Βρετανός υπουργός Υγείας σημαντική αύξηση των τεστ στον πληθυσμό.

Πηγή: ΕΡΤ
Ανταποκρίσεις: Γιώργος Παππάς, Κρίστιαν Μαυρής, Δώρα Μακρή, Ευδοξία Λυμπέρη

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/3dXdln2
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη