ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΑΝΑΧΤΥΠΟΥΝ! ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ την Ελλάδα (μέσω της Deutsche Welle) για «παράνομα pushbacks» προς την Τουρκία...

"Νέα στοιχεία παράνομων απελάσεων από την Ελλάδα στην Τουρκία" είναι ο τίτλος εκτενούς ρεπορτάζ της Deutsche Welle που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας στην Γερμανία και στρέφεται κατά της χώρας μας χωρίς πάντως να έχει αναδημοσιευθεί ακόμη στην Ελλάδα...

Όπως αναφέρει "η DW μίλησε με τα θύματα μαζί με διεθνείς ερευνητικές ομάδες" κάνοντας λόγο για "κοινή έρευνα της DW, της ολλανδικής εφημερίδας "Trouw", της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Lighthouse Reports, η οποία ειδικεύεται στην ερευνητική δημοσιογραφία και του ανεξάρτητου ερευνητικού δικτύου Bellingcat". Επικαλούνται "νέους πρόσφυγες στην Τουρκία" που "είναι τώρα στην Τουρκία μετά την παραμονή τους στην Ελλάδα, αναφέρουν ότι οι ελληνικές αρχές τους έχουν απελάσει παρά τη θέλησή τους, έκαναν τις δηλώσεις τους ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, αποκαλύπτοντας ένα σαφές σχέδιο. Όλοι οι πληγέντες είναι άνδρες, κάτω των 30 ετών και μόνοι. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από το Αφγανιστάν, μερικά από το Πακιστάν και τη Βόρεια Αφρική. Συνελήφθησαν στο στρατόπεδο Diavata ή προφανώς τυχαία συνελήφθησαν από την τοπική αστυνομία στην περιοχή".

"Η DW συναντήθηκε με έξι θύματα επαναφοράς στην Κωνσταντινούπολη. Σε άλλες τοποθεσίες στην Τουρκία, βρήκαμε τέσσερις άλλους πρώην αιτούντες άσυλο που θα μπορούσαν να αποδείξουν ότι είχαν προηγουμένως μείνει και εγγραφεί στην Ελλάδα. Οι αντεπιβάσεις ονομάζονται απελάσεις που δεν δίνουν τη δυνατότητα στους μετανάστες ή στους πρόσφυγες να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Αυτό παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα επίσης "η Ελλάδα - όπως και άλλα συνοριακά κράτη της ΕΕ, όπως η Κροατία - έχει κατηγορηθεί εδώ και καιρό ότι πραγματοποίησε παράνομες απελάσεις. Για τον Δημήτρη Χριστόπουλο, μέχρι πρόσφατα Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η νέα σοβαρότητα των περιστατικών και ο αριθμός των μαρτύρων εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το βαθμό στον οποίο οι ελληνικές αρχές έχουν εγκρίνει τα pushbacks και πόσο γνωρίζει η ΕΕ στις Βρυξέλλες τι συμβαίνει συμβαίνει τα σύνορα...".

Αναλυτικά το δημοσίευμα της  Deutsche Welle:  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ


via Press24.gr https://ift.tt/3e7LD7j
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.