«Αγώνας δρόμου» για την επανεκκίνηση του τουρισμού-Ο οδικός χάρτης (video)

«Αγώνας δρόμου» για την επανεκκίνηση του τουρισμού-Ο οδικός χάρτης (video)

Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, οι φορολογικές ελαφρύνσεις και η ρευστότητα συνθέτουν το τρίπτυχο στήριξης του τουρισμού, λίγες μόνο μέρες πριν από την επανεκκίνηση του τουρισμού και την ενίσχυση της εστίασης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα κάνει ανακοινώσεις αύριο το απόγευμα, έχει συνεχείς συσκέψεις με τους συναρμόδιους υπουργούς, ώστε να «κλειδώσουν» τα μέτρα. Στο μεταξύ όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τουρισμό περιμένουν με αγωνία τις τελικές αποφάσεις.

Όπως έχει τονίσει και ο πρωθυπουργός, η χώρα μας στον τουρισμό διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο σε μία μικρότερη πίτα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πρόκειται για ένα συνεκτικό σχέδιο για να στηριχθεί η απασχόληση και το εισόδημα, ένα «μεγάλο» πακέτο που όπως επισημαίνεται, θα καλύπτει τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης αλλά και τους εποχικούς, με τη στήριξη εισφορών και μισθολογικού κόστους.

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης στη Σύνοδο Κορυφής του σχήματος της τετραμερούς διάσκεψης ΕλλάδοςΒουλγαρίαςΡουμανίαςΣερβίας, με αντικείμενο την ανταλλαγή εμπειριών από την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και την εξεύρεση τρόπων διευκόλυνσης των διασυνοριακών ανταλλαγών, μεταφορών και μετακινήσεων.

Το κυβερνητικό σχέδιο για τον τουρισμό θα είναι συνεκτικό, δεν θα έχει μόνο τα υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα και θα περιλαμβάνει τη στήριξη για την εργασία, τη φορολογία και τη ρευστότητα που θα παράσχει η Πολιτεία, δήλωσε στον Αντ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Εξήγησε ότι κάτω από την ομπρέλα προστασίας που θα ανοίξει η κυβέρνηση θα μπουν οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα στηριχθούν όχι μόνο στο κομμάτι των εισφορών, αλλά και στο μισθολογικό κόστος, οι εποχικά εργαζόμενοι πλήρους ή μερικής απασχόλησης που έχουν συνηθίσει να μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας για αρκετούς μήνες και όταν ανοίγει η τουριστική σεζόν επαναπροσλαμβάνονται στις επιχειρήσεις στις οποίες δούλευαν και οι επαγγελματίες που ανησυχούν ότι θα «μπούνε μέσα».

Επισήμανε παράλληλα ότι το ενδιαφέρον που υπάρχει από το εξωτερικό είναι πολύ μεγάλο και πως η Ελλάδα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις στις συστάσεις που δίνουν οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί tour operators για μέρη με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθούν οι φετινές διακοπές στην Ελλάδα, ξετυλίγει σε συνέντευξη του στο BBC News Podcast, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, εστίασε στην κοινωνική αποστασιοποίηση, που όπως είπε, ήλθε και θα μείνει για αυτό το καλοκαίρι.

Σύνθετη και πολυπαραγοντική εξίσωση αποδεικνύονται τα μέτρα επανεκκίνησης του τουρισμού, σημειώνει σε ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός. Επισημαίνει ότι τα μέτρα αυτά μαζί με τις διακρατικές συμφωνίες, θα καθορίσουν τι μπορεί να διασωθεί από τη φετινή σεζόν και με ποια όπλα θα δώσουν τη δύσκολη μάχη που έχουν μπροστά τους τα ξενοδοχεία της χώρας

Ορόσημο η 1η Ιουλίου

Με ημερομηνία – ορόσημο την 1η Ιουλίου για την επανεκκίνηση του τουρισμού, του «πνεύμονα» της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση επιδίδεται σε αγώνα δρόμου, με τους ξενοδόχους να περιμένουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεών τους.

Οι ξενοδόχοι είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τουρίστες. Εκτός από τα υγειονομικά πρωτόκολλα, το κυβερνητικό σχέδιο θα στηρίζεται σε τρεις άξονες:

  1. Στήριξη εργασίας (εργαζόμενοι πλήρους- μερικής απασχόλησης & εποχικοί, άνεργοι του κλάδου)
  2. Φοροελαφρύνσεις
  3. Ρευστότητα για τις επιχειρήσεις που πλήττονται

«Κλειδώνει» η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ υπό συζήτηση είναι και η μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές. Το σχέδιο στήριξης θα διαρκέσει όσο και η υγειονομική κρίση.

Υπό εξέταση η μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές

Περιμένοντας τα μέτρα στήριξης, πολλοί ξενοδόχοι θα προσμετρήσουν τη ζήτηση ανάλογα με τις ημερομηνίες απελευθέρωσης των ταξιδιών για να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Σ. Φίλη, Μ. Παπαδάκη, Γ. Μαρινόπουλος, Φ. Παύλου, Δ. Γκάτσιος

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/36icfzF
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη