Ετοιμασίες και προβληματισμός στο χώρο της εστίασης (video)

Ετοιμασίες και προβληματισμός στο χώρο της εστίασης (video)

Στους νέους κανόνες προσαρμόζονται οι επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης, ώστε να είναι έτοιμοι για το άνοιγμα των καταστημάτων τους την 1η Ιουνίου. Αγκάθι παραμένει η επέκταση των χώρων στα μαγαζιά όπου δεν υπάρχει πλατεία ή πεζοδρόμιο.
Οι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι η προσαρμογή στα νέα δεδομένα θα είναι δύσκολη και θα χρειαστεί χρόνος για να βρει η αγορά τον κανονικό της ρυθμό. Ζητούν κρατική ενίσχυση για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στους νέους όρους λειτουργίας τους.

«Εμείς θα τηρήσουμε όλα τα μέτρα ασφαλείας, θα φοράμε μάσκες, γάντια, αντισηπτικά», λέει ο Βασίλης, ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στην Αθήνα, ενώ προτείνει: «θα μπορούσαμε να έχουμε απαλλαγή ΦΠΑ σίγουρα για 2 μήνες, γιατί το ζήτημα δεν είναι τωρινό, αλλά και μελλοντικό».

Όσον αφορά στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επέκταση του διαθέσιμου εξωτερικού χώρου για τα τραπεζοκαθίσματα, οι επιχειρηματίες προβληματίζονται…

Ο Μάνος, ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στην Αθήνα, εκτιμά ότι λίγες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να επιβιώσουν, τονίζοντας: «αν δηλαδή δεχόμασταν 40 πελάτες, τώρα θα δεχόμαστε 10, βγαίνουν τα έξοδα μιας τέτοιας μεγάλης επιχείρησης; Δεν βγαίνουν».

Ανάλογο προβληματισμό για το αν θα μπορέσουν με τα έσοδα που θα βγάλουν φέτος να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους εκφράζουν και επαγγελματίες στην Κρήτη, οι οποίοι προετοιμάζουν με εντατικούς ρυθμούς τα καταστήματά τους, προσπαθώντας να παραμείνουν αισιόδοξοι.

«Υγειονομικά είμαστε έτοιμοι, όλη η πόλη, έχουμε προμηθευτεί τα κατάλληλα μέτρα προστασίας» διαβεβαιώνει ο πρόεδρος καφεστίασης Ιεράπετρας, Μανώλης Μιχελαράκης και προσθέτει: «Πιστεύω ότι θα ανταπεξέλθουμε αλλά θέλουμε μια βοήθεια από την κυβέρνηση».

Πυρετωδώς ετοιμάζονται και οι επιχειρηματίες της Ρόδου. «Πρέπει να φτιάξουμε τα τραπέζια στα 2 μέτρα μακριά το ένα από το άλλο, τα αντισηπτικά που πρέπει να έχουμε στα τραπέζια μας, τις απολυμάνσεις που θα πρέπει να κάνουμε σίγουρα» δηλώνει ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Πρωτοπορία Δωδεκανήσου, Ιωάννης Χατζηκέλης.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στο χώρο της εστίασης αγωνιούν για το μέλλον, καθώς εκτιμάται ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων πολλοί επιχειρηματίες θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε περικοπές.

Ανησυχία για τις απώλειες θέσεων εργασίας εκφράζει ο Σταύρος Ζουρούδης, γραμματέας Σωματείου εργαζομένων. Με τα νέα μέτρα, όπως αναφέρει, ένα εστιατόριο με 120 τραπεζοκαθίσματα πρέπει να περιορίσει τις θέσεις στις 55 και μόνο το 40% των εργαζομένων θα μπορούσε να δουλέψει στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Σέκη , Ιάσων Τάβλας

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2We45VN
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη