5 Ιούνη, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2020: Επίκαιρη πάντα η κοινωνική και ριζοσπαστική διάσταση της οικολογίας


5 Ιούνη, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2020: Επίκαιρη πάντα η κοινωνική και ριζοσπαστική διάσταση της οικολογίας

Με την ευκαιρία και αυτής της “επετείου” πολλοί είναι αυτοί -οι οποίοι αρέσκονται στις γιορτές- που θα ανακοινώσουν με έμφαση τις προθέσεις τους και τις ευαισθησίες τους για το περιβάλλον. Είμαστε σίγουροι πως ο ρόλος μας των γενικώς «οικολογούντων» έκλεισε τον κύκλο του, μετά μάλιστα και τον πρόσφατο υπερ-περιβαλλοντικό νόμο του κ Χατζηδάκη. Έτσι είναι πια καιρός να αποχωρήσουμε αφήνοντας τους να υλοποιήσουν το τόσο σοβαρό έργο της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ευημερίας για ΟΛΟΥΣ! κι εμείς να ασχοληθούμε με πράγματα ευχάριστα, μακριά από τις άχαρες καταγγελίες για ανεμογεννήτριες στα βουνά και στις Προστατευόμενες Περιοχές, για τα νερά και τα ποτάμια, τη διαχείριση των σκουπιδιών, για παραλείψεις και σκόπιμες αδιαφορίες, για παρανομίες και τόσες άλλες τετριμμένες πια έννοιες, που δικαιολογημένα προκαλούν την οργή των «καθολικά ασκούντων με χρηστό τρόπο την εξουσία και τη διοίκηση»…

Ας σοβαρευτούμε. Εδώ και πολλά χρόνια η πολιτική οικολογία τόνιζε ότι το οικονομικό μοντέλο της υπέρμετρης κατανάλωσης, της σπατάλης και της «ανάπτυξης» των αριθμών, δεν έχει προοπτική, δεν είναι βιώσιμο. Έλεγε ότι καταναλώνουμε φυσικούς πόρους που αντιστοιχούν σε τρεις πλανήτες∙ ότι δανειζόμαστε από τις γενιές του μέλλοντος, από τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, για να ζούμε εμείς καλά∙  ότι δανειζόμαστε από τη «φούσκα» του χρηματιστηριακού κεφαλαίου, που θα γίνει ο «λάκκος» των οικονομιών σε μια κακώς νοούμενη ευμάρεια.

Με μία δόση αυτοκριτικής ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε ότι η πολιτική για το περιβάλλον όλα αυτά τα χρόνια ένα και μοναδικό σκοπό εξυπηρετούσε: να επιτρέψει στους λίγους να κερδοφορήσουν -εμπορευματοποιώντας τη φύση- με την άδεια των “υπευθύνων”, με την άδεια εκείνων που έφεραν τα αδιέξοδα, μέσα στα οποία ασφυκτιά η χώρα μας σήμερα. Είναι καιρός να καταλάβουν όλοι, ότι το περιβάλλον δεν προστατεύεται με τις πολιτικές της άναρχης κερδοφορίας και του νεοφιλελευθερισμού και δεν μπορεί να αφήνεται στα χέρια αυτών που υπηρετούν αυτό το σύστημα. Μόνο ένα περιβαλλοντικό οικολογικό μοντέλο ευημερίας μπορεί να δώσει βιώσιμες λύσεις για την εξοικονόμηση των φυσικών πόρων και την εξασφάλιση θέσεων εργασίας, για μια ουσιαστική πρόοδο της κοινωνίας μας, για μια αειφόρο, κοινωνική και δημοκρατική Ελλάδα.

Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, για να γίνει η οικολογία κυρίαρχη ιδεολογία της κοινωνίας, σήμερα και πάντα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι είμαστε μεν μέρος του προβλήματος, αλλά είμαστε και μέρος της λύσης, αν το θελήσουμε να γίνουμε υπεύθυνοι ενεργοί πολίτες με προτάσεις και ιδέες για το αύριο της κοινωνίας. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ας γίνει Ημέρα αναθεώρησης του αποτυχημένου, καταστρεπτικού μοντέλου ανάπτυξης.


Λαμία, 5/6/2020


Στέφανος Σταμέλλος

http://e-ecology.gr

https://www.facebook.com/stefanos.stamellos
Νεότερη Παλαιότερη