Πολλαπλασιασμό νέων κρουσμάτων σε δύο εβδομάδες «βλέπει» ο Σύψας - Διαβάστε τι είπε για τη Φθιώτιδα


Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας εκτίμησε σήμερα πως οι εικόνες συνωστισμού των προηγούμενων ημερών θα «δώσουν» περισσότερα κρούσματα σε δύο εβδομάδες. 

Λανθασμένη θεωρεί την εκτίμηση πως οι ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού δεν μεταδίδουν τον ιό ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, ενώ χαρακτήρισε και «απογοητευτικές» τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Μάλιστα υπογράμμισε ότι οι σχετικές συμπεριφορές των πολιτών μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων, που θα φανούν στο άμεσο μέλλον.

Συγκεκριμένα ο κ. Σύψας ανέφερε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κάνει πολλά λάθη όσον αφορά τα στοιχεία για τον κορονοϊό, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ - το τελευταίο ήταν αυτό με τους ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Οι προσυμπτωματικοί και οι ασυμπτωματικοί μεταδίδουν κανονικά τον ιό, σύμφωνα με τον ίδιο.

Όσον αφορά τις εικόνες συνωστισμού σε διάφορα μέρη τις τελευταίες μέρες καθώς και τις παραβιάσεις της καραντίνας ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας τόνισε πως αυτή δεν είναι μια καλή εξέλιξη. Ανέφερε μάλιστα πως αυτό θα φανεί στην καμπύλη. Σε δύο βδομάδες, εκτίμησε, θα έχουμε «ακόμα πιο άσχημα νούμερα από τα σημερινά».

Ο ίδιος εξέφρασε, επίσης, την απογοήτευση του για τις εικόνες συνωστισμού έξω από την υπηρεσία Ασύλου και επεσήμανε πως η πολιτεία πρέπει να πάρει τα μέτρα της και να εξυπηρετήσει τους πολίτες με τρόπους που δε θα οδηγούν σε τέτοια φαινόμενα.

«Ο μεγάλος κίνδυνος είναι η συμπεριφορά του πολίτη», πρόσθεσε ο κ. Σύψας, εξάλλου, εκφράζοντας την ανησυχία του και για την κατάσταση που πρόκειται να επικρατήσει στα νησιά και στα μπαρ.

Εν συνεχεία ο ειδικός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη Φθιώτιδα - όπου όπως είπε η κατάσταση είναι ελεγχόμενη -  και την Ξάνθη, όπου βλέπουμε τώρα, όπως υποστήριξε τα αποτελέσματα των προηγούμενων ημερών.

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News - Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Αν οι τοπικές επιδημίες συμβούν και αλλού «θα έχουμε πρόβλημα. Δεν θα μπορούμε να το ελέγξουμε», σημείωσε.

Αναφερθείς στο ζήτημα του τουρισμού και στο άνοιγμα των συνόρων ο κ. Σύψας παρατήρησε ότι «δεν υπάρχει ασφαλής τουρισμός», καθώς και ότι «αναλαμβάνουμε το ρίσκο για οικονομικούς λόγους».

Ο κ. Σύψας δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τα σχολεία, τέλος, όπου η εικόνα είναι πολύ καλή, όπως είπε.

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 11 νέα περιστατικά του ιού και κανένα θάνατο το τελευταίο 24ωρο.

www.ieidiseis.gr/
Νεότερη Παλαιότερη