Σύψας για τον συγχρωτισμό στην υπηρεσία ασύλου: Να παρέμβει άμεσα η κυβέρνηση

photo: Eurokinissi / αρχείο

Παρέμβαση από τον καθηγητή Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Νίκο Σύψα για τις εικόνες μεγάλου συγχρωτισμού έξω από την υπηρεσία Ασύλου στη λεωφόρο Κατεχάκη. Ο καθηγητής τόνισε ότι οι δομές από όπου προέρχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι εστίες υπερμετάδοσης και αυτό είναι το ανησυχητικό στις εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται.

Τις ουρές που παρουσιάζονται καθημερινά έξω από την υπηρεσία ασύλου σχολίασε ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, Νίκος Σύψας, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να παρέμβει η κυβέρνηση για να αποτραπούν.

«Είναι πάρα πολύ άσχημες οι εικόνες έξω από την υπηρεσία ασύλου. Δεν είναι μόνο ότι συνωστίζονται, αλλά είναι ότι προέρχονται από κλειστές δομές οι οποίες είναι εστίες του ιού. Πρέπει να παρέμβει άμεσα η κυβέρνηση και να φροντίσει να γίνονται οι διαδικασίες για το άσυλο με ραντεβού. Οι δομές είναι εστίες υπερμετάδοσης», τόνισε ο κ. Σύψας μιλώντας στον Alpha 98,9.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στα αυξημένα κρούσματα του περασμένου τετραημέρου:

«Είναι μια πηγή ανησυχίας αλλά όχι πανικού. Αυτά τα 20-25 κρούσματα ανά ημέρα είναι σημάδι ότι κάτι δεν πήγε καλά. Ανησυχούμε αλλά δεν πανικοβαλόμαστε. Ο κύριος παράγοντας για τη μη διασπορά του κορωνοϊού είναι η συμπεριφορά των πολιτών. Δεν τελείωσε η ιστορία και δεν θα είναι το καλοκαίρι ίδιο με πέρσι. Αν οι κόσμος συνεχίζει να παραβιάζει τους κανόνες, πιστέψει ότι τελείωσε η ιστορία και πάψει να εμπιστεύεται την πολιτεία, τότε θα έχουμε πρόβλημα το καλοκαίρι».
Όσον αφορά στον τουρισμό: «Δεν υπάρχει ασφαλείς τουρισμός. Έχει ρίσκο και το παίρνουμε για λόγους οικονομίας. Ξέρουμε ποιοι έρχονται, γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Σαν επιστήμονας δεν θα άνοιγα κανένα σύνορο, αλλά δεν μπορούμε να φέρουμε στην απόλυτη εξαθλίωση και φτωχοποίηση των πολιτών. Αν γίνει ο τουρισμός σωστά και με κανόνες δεν θα έχουμε σημαντικό πρόβλημα το καλοκαίρι».

Για την πορεία του φαρμάκου και το εμβολίου: «Έχουμε τη ρεμντεσιβίρη που έχει δείξει καλά στοιχεία και θα είναι διαθέσιμη. Από τα άλλα δεν έχουμε καλά νέα. Δεν πλησιάζει κάποιο άλλο φάρμακο. Για το εμβόλιο, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το περιμένουν πριν από ένα χρόνο από σήμερα. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό για τον επόμενο χρόνο».


Ειδησεις https://ift.tt/2Ym1kl6
Νεότερη Παλαιότερη