Hσυχία στον Έβρο: Δημιουργία εντυπώσεων από τους Τούρκους - Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ

eurokinissi

Διαχειρίσιμη η κατάσταση στον Έβρο. Δεν υπάρχει εισροή μεταναστών στα σύνορα. Για μια ακόμη φορά η Άγκυρα προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα έντασης. Λίγο νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν ότι χιλιάδες μετανάστες συγκεντρώνονται στον Έβρο. Σε κάθε περίπτωση, οι αρχές είναι σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο. 

Η Αθήνα είναι προετοιμασμένη να απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις.

Λίγο νωρίτερα πληροφορίες έκαναν λόγο για έντονη κινητικότητα στην τουρκική πλευρά με πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν μεταφερθεί και πάλι σε σημεία τόσο στην περιοχή της Ανδριανούπολης, όσο και στην Τουρκική πλευρά ύψους του Πετάλου στον Πέπλο καθώς και στα Ύψαλα. Το συγκεντρωμένο πλήθος των μεταναστών πληροφορίες ανέφεραν ότι ξεπερνούσε τις 6.000 σύμφωνα με το evrosonline.gr. Σε κάθε περίπτωση η είδηση δεν επιβαβαιώνεται. Ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 αναφέρει ότι επικρατεί ησυχία στον Έβρο και ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Έτοιμη η Ελλάδα να απαντήσει στις προκλήσεις 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη 3/6 με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμειος είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο η ΠτΔ έστελαν ξεκάθαρα μηνύματα προς την Άγκυρα. Σε επιφυλακή οι αρχές στον Έβρο.

Αμφότεροι ήταν ξεκάθαροι, τονίζοντας ότι δεν τίθεται προς διαπραγμάτευση σπιθαμή ελληνικού χώρου, είτε αυτά είναι χερσαία είτε θαλάσσια σύνορα είτε πρόκειται για ΑΟΖ. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι έχει τη στήριξη της Ευρώπης και θα πάει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής, όπου η ομόθυμη καταδίκη της τουρκικής παραβατικότητας θεωρείται δεδομένη.

Μετά τα γεγονότα του Φλεβάρη και του Μάρτη στον Εβρο, η Ευρώπη άλλαξε στάση κατά της Τουρκίας «αναγκάζοντας» ακόμα και την Ανγκελα Μέρκελ που τα «πήγαινε καλά» με τον Ερντογάν να πάρει θέση καταδικάζοντας τις πρακτικές της Τουρκίας στα σύνορα. Πιο ξεκάθαρη θέση ήταν αυτή του Εμανουέλ Μακρόν, οπότε ο Μητσοτάκης στηρίζεται προς το παρόν και στις διεθνείς συμμαχίες και αντιδρά με ήπιο τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας στέλνει τα μηνύματά της στον Τούρκο ηγέτη μέσω των δυτικών συμμαχιών κι έτσι θα κινηθεί, αποφασίζοντας για μία ακόμα φορά να κρατήσει ισορροπία, την ώρα που ο Ερντογάν «τεντώνει το σχοινί»

Σε επιφυλακή βρίσκεται κι ο Εβρος. Αυξημένη επιφυλακή παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στον ακριτικό νομό, καθώς μικρές ροές μεταναστών καταφθάνουν στην Αδριανούπολη αλλά και αρκετά νοτιότερα κοντά στην περιοχή των Φερών.

Σε διαρκή επαγρύπνηση οι Ένοπλες Δυνάμεις

«Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί. Ενίοτε δείχνει και τα δόντια της. Τα δείξαμε στην απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Έβρο και σε αυτό τον δρόμο κινούμαστε. Έχουμε δηλώσει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας. Σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε όξυνση της επιθετικής πολιτικής της, έχουμε απάντηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στη Βουλή.

Σακελλαροπούλου: Βούλησή μας η προάσπιση των εδαφών μας

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου τόνισε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ότι «είναι αυτονόητη και δεδομένη η βούληση όλων μας, να προστατεύσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην ειρηνική συνύπαρξη όλων των λαών της περιοχής».

Διαχείρισιμη κατάσταση στον Έβρο λέει ο Αντιδήμαρχος Φερών

Τόσο τοπικά ΜΜΕ όσο και τουρκικά μέσα μετέδιδαν πληροφορίες για νέα συγκέντρωση μεταναστών και προσφύγων στην άλλη πλευρά του Έβρου. Οι πληροφορίες ανέφεραν πως πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν σε σημεία τόσο στην περιοχή της Αδριανούπολης όσο και στην τουρκική πλευρά ύψους του Πετάλου στον Πέπλο καθώς και στα Ύψαλα.

Τις πληροφορίες περί κινητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας στον Έβρο επιβεβαίωσε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (04.06.2020) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης Φερών, Δημήτρης Κολγιώνης. Είπε ωστόσο ότι δεν έχει φτάσει μεγάλος αριθμός μεταναστών στα σύνορα.

«Στον νότιο Έβρο η κατάσταση είναι ήρεμη. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κόσμος στα σύνορα, δεν υπάρχουν μετανάστες», είπε ο αντιδήμαρχος, σημειώνοντας πως υπάρχει ετοιμότητα από τις ελληνικές αρχές, είναι όλοι παρόντες και θα παρέμβουν αν χρειαστεί.

«Ήταν ένα κοινό μυστικό ότι θα προσπαθούσαν να έρθουν κι αυτό το τριήμερο», σημείωσε αλλά πρόσθεσε πως «η αποφασιστικότητα είναι δεδομένη».

«Βλέπουμε μικρές ομάδες που θέλουν να περάσουν το ποτάμι»

«Διαχειρίσιμη» χαρακτήρισε την κατάσταση στον Έβρο ο Π. Χαρέλας, πρόεδρος της Ένωσης συνοριοφυλάκων που μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Όπως είπε, ο στρατός έχει αυξήσει τις περιπολίες του, οι ελληνικές δυνάμεις βλέπουν ομάδες να κινούνται κοντά στα σύνορα αλλά οι αποτροπές είναι συνεχείς.

«Στην παραποτάμια περιοχή υπάρχουν ομάδες που προσπαθούν να περάσουν τον ποταμό. Οι αποτροπές είναι συνεχείς. Συγκεντρώνονται απέναντι αλλά όχι σε βαθμό που να μας προκαλεί ανησυχία. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει κινητικότητα από την απέναντι πλευρά», σημείωσε.

Ειδησεις https://ift.tt/2Bxx6DZ
Νεότερη Παλαιότερη