Στερεά Yπεροχής:«Ανεμογεννήτριες στην Εύβοια – Αναθεώρηση Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις Α.Π.Ε.»


Απαντήθηκε στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, η επίκαιρη ερώτησή μας, με θέμα: «Ανεμογεννήτριες στην Εύβοια – Αναθεώρηση Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις Α.Π.Ε.»

Η περιφερειακή αρχή, δια του αρμόδιου θεματικού αντιπεριφερειάρχη και προέδρου της επιτροπής περιβάλλοντος, έδωσε τις παρακάτω απαντήσεις στα σχετικά ερωτήματά μας:

1.Τι στοιχεία υπάρχουν, στη διάθεση της Περιφέρειας, σχετικά με την πρόθεση επιχειρηματικών συμφερόντων, να εγκαταστήσουν Ανεμογεννήτριες στην Εύβοια αλλά και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες;  

«Ως Πρόεδρος της Επιτροπή Περιβάλλοντος, μπορώ να ενημερώσω ότι σε μας φθάνουν τα στοιχεία όταν έρχεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). 

Αυτή τη στιγμή σε επίπεδο επιτροπής υπάρχουν 3-4  αιτήματα – ΜΠΕ αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. 

Σε ότι  αφορά την έκδοση άδειας παραγωγής που ανακοινώνει η ΡΑΕ, στην δική της  ιστοσελίδα εμείς δεν έχουμε  καμιά  ενημέρωση».

2.Ποια είναι η απάντηση της Περιφερειακής Αρχής στις αιτιάσεις, για υπερκορεσμό αιολικών εγκαταστάσεων, καταστροφή του περιβάλλοντος και ανεπανόρθωτη υποβάθμιση κάθε αναπτυξιακής δυνατότητας  στις περιοχές αυτές;

«Θα ήθελα να τονίσω ότι ως Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος έχουμε ήδη λάβει ένα μεγάλο βάρος και κομμάτι  των αιολικών πάρκων μέχρι σήμερα. Άρα η επόμενη ημέρα  θα πρέπει να μας βρει σε συνδυασμό με τη ήδη υφιστάμενη κατάσταση στην κάθε Περιφερειακή Ενότητα και αυτό δεν θα πρέπει να το παραβλέψουν σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής».

3.Με ποιο τρόπο θα εισακουστούν οι τοπικοί φορείς, ώστε να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις τους  και πιθανά  τα  αιτήματά τους;

«Από την πλευρά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ως Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος,  θα σεβαστούμε τις  αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας  και το πως θέλει την επόμενη ημέρα, μέσα από αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και το νέο νόμο».

4.Σκοπεύετε να καθορίσετε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με αποκλειστικό θέμα την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις Α.Π.Ε.;

Στο συγκεκριμένο ερώτημα απάντησε ο περιφερειάρχης, ως εξής: 

«Η επανεξέταση του Ειδικού Χωροταξικού των ΑΠΕ, είναι ουσιώδης ενέργεια για την αλόγιστη ανάπτυξή τους στη Στερεά και πρέπει ως Περιφέρεια να την προκαλέσουμε».

Επισημαίνεται ότι η περιφερειακή αρχή, δεν δέχθηκε το περιφερειακό συμβούλιο να διαμαρτυρηθεί για το νέο περιβαλλοντικό νόμο, που ως κερκόπορτα ανοίγει το δρόμο της στυγνής εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος. 

Ένας νόμος που στο όνομα της επιτάχυνσης των επενδυτικών διαδικασιών, ανοίγει το δρόμο για ουσιαστική ακύρωση των περιοχών Natura 2000. Ανοίγει παράθυρο στη νομιμοποίηση χιλιάδων αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις και ρέματα. 

Ένας νόμος που υποβαθμίζει τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, χωρίς πραγματική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών και που προωθεί την αλόγιστη επέκταση ΑΠΕ κυρίως δε αιολικών πάρκων.

Ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει, την πολιτική στάση της περιφερειακής αρχής, απέναντι στα δύο ζητήματα, με το δικό του σκεπτικό και τη δική του οπτική γωνία. 

Οψόμεθα…

Το σίγουρο είναι, ότι οι πολίτες της Στερεάς Ελλάδας είναι αποφασισμένοι, να υπερασπιστούν με κάθε μέσο, το Περιβάλλον που ζουν καθώς και την ποιότητα ζωής τους.

Ο φετινός εορτασμός  της παγκόσμιας ημέρας προστασίας του περιβάλλοντος, αποκτά για μας, ακόμα πιο ουσιαστικό περιεχόμενο, συμμετέχοντας στην κοινή προσπάθεια για τον επαναπροσδιορισμό της ενεργειακής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα.

Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν…

Νεότερη Παλαιότερη