Γοριανάδες, Ι.Ν. Αγίας Τριάδος: Το τέμπλο του Στυλιανού Δ. Υφαντή


Γοριανάδες, Ι.Ν. Αγίας Τριάδος:
Το τέμπλο  του Στυλιανού Δ. Υφαντή
Νίκος Δημητρίου Παπαδιονυσίου, ΜΜΜ/ ΕΜΠ 
Στις 18 Ιουνίου ΄20 πρωί, μετά συνεννόηση με τον Αρχιερατικό Επίτροπο Ευρυτανίας πατέρα Ιλαρίωνα, τον πατέρα Κωνσταντίνο και σύμφωνα με την γραπτή άδεια που μου παραχώρησε ο Σεβασμιότατος Ευρυτανίας, ξεκινήσαμε με τον φίλο φιλόλογο  Νίκο Παπαηρακλή από Κάψη για Γοριανάδες (Γοργιανάδες, από το ξεχασμένο από τους πλείστους πολύ παλιό Χωριανάδες) για να φωτογραφίσω το ξυλόγλυπτο έργο του παππού μου Στέλιου Υφαντή. Σύντομα ήμασταν στο χωριό  όπου ανταμώσαμε τον ξεναγό μας και κλειδοκράτορα της εκκλησιάς επίτροπο κ. Τσαμτσούρη Δημήτρη, καθώς ο πατήρ Κωνσταντίνος βρισκόταν σε αποστολή μακράν, που πληροφορημένος για το αντικείμενο της αναζήτησής μου μας άνοιξε  πάραυτα και μας ξενάγησε στην εκκλησιά. Υπερευχαριστώ άπαντες…

Φωτογραφία από το όμορφο χωριό των Γοργιανάδων
Ο Ι.Ν. κτίστηκε το 1864 και ανακαινίσθηκε το 1960 σύμφωνα και με την πιο πάνω εντοιχισμένη πινακίδα. Εντυπωσιακό το υπέρθυρο της εισόδου στο Καθολικό
Το υπέρθυρο της εισόδου στον Ι.Ν. της Αγίας Τριάδος

Το τέμπλεον της εκκλησιάς του Αγραφιώτη- Μεγαλοκαψιώτη λεπτουργού Στυλιανού Υφαντή, κατασκευής 1906, με   τις κολώνες, κορινθιακού ρυθμού, κατασκευασμένες να δένουν όλη την κατασκευή του τέμπλου και να χωρίζουν ανάμεσά τους τα εικονίσματα, με τα διάτρητά του, τα  ξυλόγλυπτα με κενά δηλαδή, όπως αυτά στα φυλλώματα με τις ιερές αμπέλους, το κλίμα, με τα φύλλα τους, τα τσαμπιά τους με σταφύλια, τις γιρλάντες, που συμβολίζουν τον δεσμό πιστών και Χριστού.
Το τέμπλο του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Γοριανάδων Καρπενησίου
Λεπτομέρεια από το τέμπλο του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας…

Ο επίχρυσος χρωματισμός του τέμπλου δεν αποτελεί έργο του Υφαντή ο οποίος περιοριζόταν πάντοτε στην χρησιμοποίηση λούστρου που ο ίδιος ετοίμαζε πάνω στην καρυδιά. Φαίνεται ότι μετά από κάποια απεντόμωση από σαράκι του τέμπλου κάποτε με σκέπασμα όλου και  «κάπνισμά του», όπως με πληροφόρησε ο κ. Τσαμτσούρης, αποφασίστηκε και ο επίχρυσος χρωματισμός τμημάτων του για την κάλυψη φθορών.
Η εικόνα της Αγίας Τριάδας του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Γοργιανάδων Καρπενησίου…
Η τρισυπόστατη εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου του 1874 με τον Άγιο Ιωάννη στη μέση πάνω…

Οι επιθυμούντες να γνωρίσουν περισσότερα για τη ζωή και το έργο του παππού μου, πατέρα της μητέρας μου Δέσποινας, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πιο κάτω links:

 Στέλιος Δ. Υφαντής (1875-1971)
Ο λαϊκός εκκλησιαστικός λεπτουργός & ιεροψάλτης
Ο παππούς μου


«Η τέχνη και τεχνική του Στέλιου Δ. Υφαντή, εκκλησιαστικού ξυλογλύπτη. Ή, μνήμες ενός παιδιού από την εργασία ενός παλιούεκκλησιαστικού λεπτουργού στις της αρχές 10ετίας του 1950»

…………………………………………
Ν.Παπ./ 26 Ιούνη 2020



from Φθιωτικός Τυμφρηστός https://ift.tt/2Oxz2iT
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη