Ράνια Φραγκουλίδου: Προσωπικές στιγμές στη βιτρίνα

Ράνια Φραγκουλίδου

Έργα που έγιναν λίγο πριν, κατά την διάρκεια και μετά την ιδιότυπη συνθήκη της καραντίνας παρουσιάζει η Ράνια Φραγκουλίδου στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ, στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τη σειρά  «HAVEN 80 m2, Déjà vu-Jamais vu» με μικτές τεχνικές, γλυπτά και ζωγραφική.
Λεξιλογώντας τον πυκνό, οικογενειακό ιστό:
Η ενήλικη «αποδημία» ως αυτοπραγμάτωση
και η ιδιότυπη συνθήκη προσωρινής επιστροφής στο πατρικό σπίτι.Ράνια Φραγκουλίδου
Πιθανότατα υπήρξες προστατευόμενο μέλος στα μικράτα σου και ως μεσήλικας  πια και κατά προσέγγιση αυτάρκης, χρίζεσαι αυτοδίκαια προστάτης και αρωγός στους οικείους σου. Επανακτάς μια συγκεχυμένη αντίληψη της «εντοπιότητας»- είτε έρχεσαι από μακριά είτε όχι, που αναδύεται από αχό αναμνήσεων. Στο σπίτι. Παιδικά συνώνυμα : φωλιά, κρησφύγετο, καταφύγιο και μετά οχυρό, ησυχαστήριο ή και άσυλο.
Πλείστες οι φορές που χρησιμοποιούμε την έκφραση «déjà vu» (μετ. προμνησία- ήδη ιδωμένο ) ως  χαριτολόγημα για την  ματαίωση- πραγμάτωση, χαμηλή-υψηλή ανεκτικότητα, απόκαμα-ενδυνάμωση.
 Στον αντίποδα το «jamais vu» (μετ. μη ιδωμένο), ιχνηλατεί όχι μόνο την πλησμονή ή το  ψυχικό-ηθικό αντίτιμο στον ιερό δεσμό της οικογένειας αλλά και την εγγεγραμμένη ανάγκη και την καθαρτήρια  επιθυμία να επιστρέφεις στην «Εστία», εφόσον διαθέτεις εστία ως σημείο αναφοράς  εν καιρώ ειρήνης-κυριολεκτικά ή μεταφορικά και μπορείς να επιστρέψεις σε αυτήν.
Καλώς καμωμένα.
Για τον κάθε είδους ανέστιο, λόγος ουδείς.Ράνια Φραγκουλίδου
 [eventinfo] Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ, Ερμού 40 και Καρόλου Ντηλ, 54623 Θεσσαλονίκη
Διάρκεια έκθεσης 5 – 26 Ιουλίου 2020
[/eventinfo]

The post Ράνια Φραγκουλίδου: Προσωπικές στιγμές στη βιτρίνα appeared first on Art22.



from Art22 https://ift.tt/2BLq26Z
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη