Άντα Πετρανάκη: Αναζητώντας την αλληλεγγύη στο παγκόσμιο δέντρο της ανθρωπότητας

 Τολμηρή, ταλαντούχα, διεισδυτική αποφεύγει τις «μεγάλες προκλήσεις τις εποχής μας» και καταπιάνεται με τις μεγάλες κοινωνικές αποκλίσεις, αδικίες, στερεότυπα. Σίγουρα η νέα δουλειά της Άντας Πετρανάκη που παρουσιάζει στη γκαλερί genesis θα είναι μια αφορμή για πολλή σκέψη και αυτοκριτική. Άλλωστε ο τίτλος «Απολογητικό» προδιαθέτει για το τι θα δούμε και τι προτίθεται να μας μεταδώσει… Ή Εικαστική Εγκατάσταση / Τρίπτυχο γίνεται σε καλλιτεχνική διεύθυνση ΓιώργουΤζάνερη και διαρκεί από τις 14 ως τις 25 Ιουλίου.

Απολογητικό

….Τα μωρά όμως δεν μιλάνε, οι ηλικιωμένοι γεμίζουν το χώρο περισσότερο με τη σιωπή παρά με τα λόγια και τα παιδιά δεν έχουν οργανώσει ακόμα για τις αφηρημένες έννοιες ένα λόγο διεκδίκησης, άποψης…
Και οι τρεις αυτές ομάδες/σύμβολα που επιλέγω ως «δοκίμια» στο «τρίπτυχο» Απολογητικό, λειτουργούν περισσότερο ή λιγότερο στη βάση της καρδιάς παρά του νου. Σε μια βάση που τείνουμε να ξεχάσουμε, να αποκοπούμε από αυτήν. Εγκλωβισμένοι στην αποκοπή της λογικής, συχνά, τόσο προσωπικά όσο και κοινωνικά, περιθωριοποιούμε τις ευάλωτες αυτές ομάδες, που υποφέρουν πιο πολύ, γιατί δεν τα καταφέρνουν στην διεκδίκηση.

Απολογητικό ΙΙ

Μήπως αυτό το «από λογούμαι» έχει να κάνει με το ότι έχω επιτρέψει στον εαυτό μου να βλέπω το χρόνο, την ηλικία, τα βρέφη, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, δηλαδή την ανθρώπινη ζωή, μόνο μέσα από το πρίσμα της συνεισφοράς σ’ ένα ορθολογικό, ανταγωνιστικό σύστημα παραγωγικότητας, μισαλλοδοξίας, εγωισμού και όχι μέσα από το βαθύ βλέμμα της καρδιάς που προσδιορίζει την ουσία και το νόημα της ρίζας της ύπαρξής μας;
Απολογούμαι που αποκόπηκα από την ουσία μου και την ουσία της αλληλεγγύης στο παγκόσμιο δέντρο της ανθρωπότητας.
Απολογούμαι, σε μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού, για να υπάρξω ουσιαστικά.
Άντα Πετρανάκη, Ιούλιος 2020

Απολογητικό ΙΙΙ

 Η Άντα Πετρανάκη μπήκε στην ζωή μου όταν είδα για πρώτη φορά μια εικαστική της εγκατάσταση με τον τίτλο «Who is afraid of Rhinoceros? Give me more»  τον Ιούνιο του 2016.
Το έργο της  παρουσιάστηκε στο 4o φεστιβάλ Back to Athens με διοργανωτή την Cheapart στο project «who is afraid of rhinoceros?» σε επιμέλεια της Μαρίας Ξυπολοπούλου.
Αποφάσισα από εκεί και έπειτα να παρακολουθώ την δουλειά της και την εξέλιξή της όσο πιο συχνά και σταθερά μπορούσα.
Η εικαστική εγκατάσταση που παρουσίασε στο Μεταπτυχιακό της με τον τίτλο «Επειδή θέλω να ξέρεις…» ομολογώ ότι με συγκλόνισε! Για μεγάλο διάστημα αναφερόμουν σε αυτή την δουλειά της ενώ παράλληλα σκεφτόμουν πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε!
Μέσα σε όλη αυτή την περίοδο που πέρασε, οι αναπόφευκτες ανατροπές που συνέβησαν στην προσωπική αλλά και στην επαγγελματική ζωή, με οδήγησαν στην Άντα!
Της πρότεινα να παρουσιάσει μέσα στην gallery genesis μία εικαστική της εγκατάσταση, εν λευκώ τολμώ να πω, σίγουρος ότι θα είναι μία αλήθεια της – γιατί η Άντα Πετρανάκη μόνο αλήθειες λέει – που δεν θα μπορεί παρά να ακουμπήσει την καρδιά την ψυχή και το μυαλό, όπως όλες οι δουλειές της μέχρι τώρα.
Είχα απόλυτο δίκιο.
Η εικαστική εγκατάσταση με τον τίτλο «Απολογητικό», είναι μία προσωπική απολογία αλλά και μία συλλογική.
Το «Απολογητικό»  είναι και το κλείσιμο της σεζόν 2019 – 2020.
Γιώργος Τζάνερης

Event Information
Gallery GenesisΧάριτος 35, Κολωνάκι 10675, Αθήνα
Εγκαίνια: Τρίτη 14 Ιουλίου, από τις 8 έως τις 11 το βράδυ
Διάρκεια Έκθεσης: 14 – 25 Ιουλίου 2020
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 18.00 – 21.00, Σάββατο 11.30 – 15.00
Πληροφορίες: Tel.: +30 211 7100566, www.gallerygenesisathens.com,
www.facebook.com/yiorgos.tzaneriswww.facebook.com/pages/Genesis-Gallery/325268697501716

The post Άντα Πετρανάκη: Αναζητώντας την αλληλεγγύη στο παγκόσμιο δέντρο της ανθρωπότητας appeared first on Art22.



from Art22 https://ift.tt/3gwzOIS
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη