Οι ιστορίες που ενέπνευσαν τον θρύλο του Ακέφαλου Καβαλάρη

Οι ιστορίες που ενέπνευσαν τον θρύλο του Ακέφαλου Καβαλάρη

Η διάσημη ιστορία του Ουάσιγκτον Ίρβινγκ, Ο Μύθος του Ακέφαλου Καβαλάρη, και ο εμβληματικός ακέφαλος καβαλάρης του είναι ένα μείγμα αληθινών ιστοριών και τρομακτικής λαογραφίας.

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, που εμφανίζονται οι κολοκύθες στις πόρτες των σπιτιών των ΗΠΑ, επαναλαμβάνεται η κλασική ιστορία του Ακέφαλου Καβαλάρη του Ουάσιγκτον Ίρβινγκ. Η κλασική αμερικανική ιστορία φαντασμάτων ακολουθεί την ιστορία του Ίκαμποντ Κρέιν, ενός προληπτικό δασκάλου, ο οποίος βρίσκεται στη στοιχειωμένη πόλη Sleepy Hollow, όπου έχει μια δυσάρεστη συνάντηση με τον περιβόητο καβαλάρη της πόλης, πριν εξαφανιστεί μυστηριωδώς μια για πάντα.

    "Μια νυσταγμένη, ονειρική επιρροή φαίνεται να κρέμεται πάνω από τη γη και να διαπερνά την ίδια την ατμόσφαιρα ... Είναι βέβαιο ότι ο τόπος εξακολουθεί να παραμένει υπό την κυριαρχία κάποιας μαγικής δύναμης, που κρατά ένα ξόρκι στο μυαλό των καλών ανθρώπων, προκαλώντας τους να περπατούν σε μια συνεχή ονειροπόληση". Ουάσιγκτον Ίρβινγκ, Ο Μύθος του Ακέφαλου Καβαλάρη

Ενώ ο μύθος είναι βασικό στοιχείο της αμερικανικής λαογραφίας, η έμπνευσή του είναι παγκόσμια. Και όντως, το έργο της Ίρβινγκ απορρέει από ένα μείγμα ξένης λογοτεχνίας, τοπικής ιστορίας και λίγο από το αλλόκοτο.


Οι ακέφαλοι ιππείς που ενέπνευσαν το Sleepy Hollow


Η προέλευση του Ακέφαλου Καβαλάρη μπορεί να βρεθεί σε διάφορες ευρωπαϊκές λαογραφίες, αλλά το πλάσμα του Ίρβινγκ είναι πιθανόν εμπνευσμένο από μια ιστορική φιγούρα της Αμερικανικής Επανάστασης

Ο μύθος του ακέφαλου καβαλάρη, όπως και γενικότερα η λαογραφία, υπάρχει σε όλους τους πολιτισμούς. Στη Σκανδιναβία και στη Βόρεια Ευρώπη υπάρχουν ιστορίες ενός ακέφαλου φαντάσματος που είναι καβάλα σε άλογο. Για παράδειγμα, στην κελτική παράδοση υπάρχει ο θρύλος του dullahan, ένας ακέφαλος δαίμονας που ορμάει με ένα μαύρο άλογο. Στην ιστορία του Αρθουριανού κύκλου, ο Σερ Γκάγουεν, ένας από τους επιφανέστερους Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης, και ο Πράσινος Ιππότης, επίσης ένας ιππότης του Κάμελοτ, αποκεφαλίζει έναν πράσινο γίγαντα μετά από μια πρόκληση. Αργότερα όμως βλέπουν το πλάσμα να καβαλάει το άλογο του και να σέρνει το κεφάλι του που αιμορραγεί.

Ίσως, η πιο διάσημη από όλα αυτά είναι οι ιστορίες του Der wilde Jäger, δηλαδή του Άγριου Κυνηγού, του Γερμανού ποιητή Γκότφριντ Μπύργκερ (Gottfried August Bürger) και τα γερμανικά παραμύθια του συγγραφέα Karl Musäus, τα οποία παρουσιάζουν φάντασμα αναβάτες ως κακούς οιωνούς όποιων τα συναντήσει.

Ο Ίρβινγκ, μορφωμένος και καλοαναθρεμμένος, σίγουρα έμαθε αυτές τις ιστορίες, ειδικά όταν ξεκίνησε μια ευρωπαϊκή περιοδεία και στη συνέχεια έγραψε τη συλλογή διηγημάτων, The Sketch Book of Geoffrey Crayon, Gent., που περιείχε τον Μύθο του Ακέφαλου Καβαλάρη.

Είναι τόσο άφθονες αυτές οι αναφορές του αποκεφαλισμού στη λαογραφία, που μερικοί μελετητές πιστεύουν ότι η κοινωνία γοητευόταν με τον αποκεφαλισμό επειδή συμβολίζει το άγχος που περιβάλλει τον αρσενικό ευνουχισμό.

Ωστόσο, ο Αμερικανός συγγραφέας του Ακέφαλου Καβαλάρη μπορεί να βρήκε την έμπνευσή του πιο κοντά στο σπίτι του.


Πώς εμπνεύστηκε ο θρύλος του Sleepy Hollow από την ιστορία ενός στρατιώτη από την Έσση


    "Γιγάντιος σε ύψος, και τυλιγμένος σε ένα μανδύα, ο Ίκαμποντ τρόμαξε όταν αντιλήφθηκε ότι ήταν ακέφαλος! Αλλά η φρίκη του ήταν ακόμα πιο έντονη όταν είδε ότι το κεφάλι, το οποίο θα έπρεπε να βρισκόταν στους ώμους του, ήταν μπροστά του, πάνω στη σέλα του!"


Ένας δημοφιλής μύθος μετά την Αμερικανική Επανάσταση ήταν η ιστορία ενός ακέφαλου στρατιώτη από την Έσση. Οι Γερμανοί στρατιώτες από την Έσση κλήθηκαν να βοηθήσουν στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας των Αμερικανών εναντίον των Βρετανών. Αυτός ο συγκεκριμένος στρατιώτης αποκεφαλίστηκε από ένα κανόνι κατά τη διάρκεια της Μάχης του Γουάιτ Πλέινς το 1776. Όπως λέει η ιστορία, ο αποκεφαλισμένος στρατιώτης θάφτηκε λίγο μετά το θάνατό του στην παλαιά ολλανδική εκκλησία στο Sleepy Hollow, κοντά στο μικρό χωριό Tarrytown της Νέας Υόρκης. Πιστεύεται ότι ο στρατιώτης, έβγαινε το βράδυ από τον τάφο του αναζητώντας το κεφάλι του και όποιος ήταν άτυχος να τον επισκεφθεί, καταδικαζόταν σε θάνατο.

Ενώ οι σκεπτικιστές του υπερφυσικού δε συμφωνούσαν με την ύπαρξη του ακέφαλου καβαλάρη, ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι όντως υπήρξε ένας αποκεφαλισμένος στρατιώτης από την Έσση. Το 1798, στα απομνημονεύματά του, ο στρατηγός William Heath έγραψε, "Μια βολή από το αμερικανικό κανόνι εκεί, πήρε το κεφάλι ενός πυροβολητή από την Έσηη". Ένας άλλος στρατιώτης, ο Anthony Maxwell, λέγεται ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας του συμβάντος και μιλούσε γι' αυτό για πολλά χρόνια.

Η ιστορία του ακέφαλου στρατιώτη από την Έσση ήταν γνωστή στα βορειοανατολικά. Συμπτωματικά, περίπου 10 μίλια από το Γουάιτ Πλέινς της Νέας Υόρκης, όπου λέγεται ότι ο συνέβη το θλιβερό γεγονός, ένας έφηβος, ο Ουάσιγκτον Ίρβινγκ ζούσε στη μικρή πόλη Tarrytown.


Οι πραγματικοί άνθρωποι και μέρη πίσω από τον μύθο του Sleepy Hollow


Η αληθινή ιστορία του Sleepy Hollow μπορεί να βρεθεί στα πρώτα χρόνια του Ουάσιγκτον Ίρβινγκ. Στα 15 του, ο Ίρβινγκ έφυγε από την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Νέα Υόρκη και κατέληξε στο Tarrytown, όπου ζούσε ο φίλος του James Kirke Paulding. Δεν επρόκειτο όμως για μια απλή επίσκεψη. Το 1798 περίπου, η Νέα Υόρκη είχε καθηλωθεί από τον κίτρινο πυρετό που είχε έρθει από τη Φιλαδέλφεια, όπου η ασθένεια από τα κουνούπια είχε σκοτώσει 5000 ανθρώπους.

Η οικογένεια του Ίρβινγκ ήταν μεταξύ εκείνων που ήταν πλούσιοι και μπορούσαν να εγκαταλείψουν την πόλη και να βρουν καταφύγιο αλλού. Ξέφυγαν στη καθαρή ύπαιθρο της κοιλάδας του Χάντσον, όπου, όπως γίνεται σαφές από το γράψιμό του, ο Ίρβινγκ λάτρευε την ύπαιθρο και τα μυστηριώδη αισθήματα που ενέπνεε η γραφική, αποικιακή ολλανδική αρχιτεκτονική.

Ο Ίρβινγκ γοητεύτηκε ιδιαίτερα από τα όρη Κάτσκιλ, τα οποία χαρακτήρισε ως "μαγική επίδραση" στη φαντασία του. Αυτό το συναίσθημα επηρέασε πολύ τη δημιουργία του Sleepy Hollow με διάφορους τρόπους. Εκτός από το Sleepy Hollow που άντλησε έμπνευση από την πραγματική πόλη του North Tarrytown στην οποία έζησε, ο συγγραφέας λάτρευε να ονομάζει και να βασίζει χαλαρά τους χαρακτήρες του σε πραγματικούς ανθρώπους.

Ο πρωταγωνιστής στο Sleepy Hollow του Ίρβινγκ, ο Ίκαμποντ Κρέιν, ο οποίος "θα μπορούσε κανείς να τον περάσει για... σκιάχτρο που είχε ξεφύγει από κάποιο χωράφι", λέγεται ότι εμπνεύστηκε από τον Jesse Merwin, έναν κοινό φίλο του συγγραφέα και του Μάρτιν Βαν Μπιούρεν, του μετέπειτα όγδοου Προέδρου των ΗΠΑ. Ο Merwin ήταν δάσκαλος που έκανε παρέα στον Ίρβινγκ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Kinderhook το 1809. Άλλοι ισχυρίστηκαν ότι ο μελετηρός δάσκαλος ήταν εμπνευσμένος από τον Samuel Youngs, έναν υπολοχαγό από το Tarrytown ο οποίος ήταν φίλος της οικογένειας Van Tassel, ο οποίος επίσης ενέπνευσε το Ίρβινγκ και κατονομάζεται στον θρύλο. Είναι πιθανό ότι ο χαρακτήρας του Κρέιν ήταν ένα μείγμα αυτών των δύο ανδρών. Εν τω μεταξύ, το όνομα Ίκαμποντ Κρέιν ανήκει σε έναν πραγματικό αξιωματικό του στρατού, τον Ichabod B. Crane, ο οποίος υπηρέτησε κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1812 στο Fort Pike. Αν και ο συνταγματάρχης και ο Ίρβινγκ ήταν τοποθετημένοι στο ίδιο μέρος κατά τη διάρκεια του πολέμου, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι είχαν συναντηθεί. Ο συγγραφέας ίσως απλώς του άρεσε το όνομα και αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει στο βιβλίο του.

Εν τω μεταξύ, η Κατρίνα βαν Τασέλ, η αναπόφευκτη αγάπη του Κρέιν, βασιζόταν πιθανώς σε κάποια που γνώριζε προσωπικά ο Ίρβινγκ. Ο Ίρβινγκ την περιγράφει -μάλλον υπερβολικά- ως "παχουλή ως πέρδικα" και "ώριμη, που λιώνει και με ρόδινα μάγουλα σαν ένα από τα ροδάκινα του πατέρα της", πιστεύεται ότι η βαν Τασέλ είναι χαλαρά εμπνευσμένη από την Eleanor Van Tassel Brush και ίσως άλλες γυναίκες που γνώριζε.

"Στην ιστορία του Ίρβινγκ, οι βαν Τασέλ έχουν χρήματα, αλλά είναι μια ιστορία που βασίζεται σε πολλούς πραγματικούς ανθρώπους και ένα όνομα που πάρθηκε από μια ταφόπλακα", δήλωσε η Tara Van Tassell, μια ζωντανή απόγονος της πραγματικής οικογένειας.

Υπάρχει επίσης και η πανώλη που σπαζοκεφαλιάζει την μικρή πόλη στο βιβλίο του Ίρβινγκ που είναι αμυδρά σαν την επιδημία που έκανε την οικογένειά του να φύγει.

Η μυθοπλασία, η ιστορία και οι υπερφυσικές δυνάμεις συγκλίνουν στην φανταστική ιστορία της Ίρβινγκ.


Γράφοντας την πιο δημοφιλή ιστορία φαντασμάτων της Αμερικής


Το 1817, η οικογενειακή επιχείρηση του Ίρβινγκ -μια μικρή νομική εταιρία που διευθυνόταν από τον ίδιο και τους αδελφούς του- χρεοκόπησε μετά τον Βρετανό-Αμερικανικό Πόλεμο του 1812. Ενώ ο Ίρβινγκ ήταν αξιοσέβαστος ως συγγραφέας, δεν υπήρχαν πραγματικές προοπτικές εργασίας στην Αμερική γι' αυτόν και έτσι έφυγε από τη Νέα Υόρκη για το Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας, όπου η αδελφή του Σάρα και ο σύζυγός της, Henry van Wart, ήταν ήδη μόνιμοι κάτοικοι.

Εκεί ήταν που ο Ίρβινγκ, γνωστός από την απροσδόκητη επιτυχία του πρώτου βιβλίου του πριν από χρόνια, το "A History of New-York from the Beginning of the World to the End of the Dutch Dynasty", βρήκε νέα έμπνευση για να γράψει. Μια κουβέντα με τον γαμπρό του του ξύπνησε παλιές αναμνήσεις από την εποχή του στην Κοιλάδα του Χάντσον, το ολλανδικό παρελθόν της κοινότητας και τον τοπική θρύλο.

Ο Ίρβινγκ πέρασε όλη τη νύχτα γράφοντας. Η αδελφή και ο γαμπρός του, ίσα που είχαν ξυπνήσει και είχαν ντυθεί για το πρωινό τους, ήταν οι πρώτοι που άκουσαν τα πρώτα κεφάλαια της συλλογής των διηγημάτων του, που αργότερα έγιναν γνωστά ως The Sketch Book. Η συλλογή των δοκιμίων εκδόθηκε το 1819 και το 1820 κάτω από το ψευδώνυμο του Ίρβινγκ, Geoffrey Crayon. Η μεταγενέστερη δημοσίευσή του περιελάμβανε τη σύντομη ιστορία The Legend of Sleepy Hollow.

Το Sketch Book έλαβε διακεκριμένες κριτικές μετά την πρώτη του δημοσίευση, η οποία περιελάμβανε πέντε δοκίμια. Μια από τις πρώτες κριτικές προέρχεται από τον πρώην συνέταιρο του εκδότη του Ίρβινγκ, τον Henry Brevoort, με τον οποίο ο Ίρβινκγ μοιράστηκε μια πολύ οικεία και πολύπλοκη σχέση όλα τα χρόνια. Ωστόσο, η ανώνυμη ανασκόπηση του βιβλίου από το Brevoort, που δημοσιεύθηκε στην τοπική εφημερίδα, έδειξε ότι ο Ίρβονγκ ήταν η δημιουργική πένα πίσω από το όνομα Geoffrey Crayon.

Σύντομα, το Sketch Book έλαβε πολλούς επαίνους στην Αγγλία. Το βιβλίο έδωσε στον Ίρβινγκ τον τίτλο του "καλύτερου Βρετανού συγγραφέα που έβγαλε η Αμερική". Οι κριτικοί απολάμβαναν ιδιαίτερα την κομψή και χιουμοριστική γλώσσα του Ίρβινγκ και οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι η τρίτη ιστορία της έκτης δόσης του βιβλίου, το The Legend of Sleepy Hollow, ήταν το επιστέγασμα της συλλογής.


Σύγχρονες προσαρμογές του μακρόχρονου θρύλου


Από τότε που τράβηξε για πρώτη φορά την προσοχή του κοινού το 1820, ο Θρύλος του Sleepy Hollow εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο διαρκής ιστορίες φαντασμάτων στην Αμερική. Όπως κάθε κομμάτι της λογοτεχνίας με επιρροή, ο θρύλος έχει προσαρμοστεί επανειλημμένα με πολλούς τρόπους και έχει εμπνεύσει ακόμη και την ονομασία πολλών πόλεων και χωριών σε όλες τις ΗΠΑ.

Η πρώτη γνωστή προσαρμογή επί της οθόνης ήταν η βωβή ταινία του 1922, The Headless Horseman, και έκτοτε έχει ειπωθεί ξανά και ξανά. Μια από τις πιο δημοφιλείς επαναλήψεις της περίφημης ιστορίας τρόμου του Ίρβινγκ ήταν το Sleepy Hollow του 1999, μια ταινία που σκηνοθέτησε ο Τιμ Μπάρτον και πρωταγωνιστές τον Τζόνι Ντεπ στο ρόλο του Ίκαμποντ Κρέιν, που αυτήν την φορά είναι ένας επιθεωρητής από τη Νέα Υόρκη που αναλαμβάνει να ερευνήσει μια σειρά δολοφονιών που διεξάγονται στο χωριό Σλίπι Χόλοου, και την Κριστίνα Ρίτσι ως Κατρίνα Βαν Τάσελ.

Μια άλλη σύγχρονη προσαρμογή ήταν η σειρά του 2013 του FOX "Sleepy Hollow", στην οποία ο ακέφαλος καβαλάρης είναι ένας από τους τέσσερις Ιππείς της Αποκάλυψης.

Όσες φορές και αν αναπαραχθεί, ο Θρύλος του Sleepy Hollow, με τη μοναδική φόρμουλα λαογραφίας, ιστορίας και μυστικισμού, παραμένει μια κλασική ιστορία που επιβεβαιώνει την όρεξή για το υπερφυσικό.

Ο Ουάσιγκτον Ίρβινγκ πέθανε στις 28 Νοεμβρίου του 1859, από καρδιακή προσβολή, στο Tarrytown. Είναι θαμμένος στο κοιμητήριο του Sleepy Hollow και ο τάφος του διακοσμείται αυτήν την εποχή λόγω Χάλογουιν



Αντλήθηκαν πληροφορίες απο:


from ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ https://ift.tt/3hPTRTB
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη