Γιώργος Ηλιάδης: Μια φορά και έναν καιρό…

Με διάθεση καλοκαιρινή οι Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ φιλοξενούν στη Θεσσαλονίκη την εγκατάσταση  «μια φορά και έναν καιρό…» του εικαστικού Γιώργου Ηλιάδη. Και αυτή τη φορά ο καλλιτέχνης μέσα από τη ζωγραφική και τη γλυπτική αγγίζει την παιδική ψυχή. Εκφράζει με το δικό του ιδιότυπο τρόπο, τον προβληματισμό του πάνω στην απώλεια της παιδικής αθωότητας. Η έκθεση διακρκεί ως τις 15 Αυγούστου
Όπως σημειώνει  η Ιστορικός Τέχνης Χρύσα Ξουβερούδη: «Ο Ηλιάδης αφηγείται ιστορίες που συγκινούν πρώτα τον ίδιο και μπορούν εύκολα να διαβαστούν από το θεατή· κι άλλοτε απευθύνεται σε πιο υποψιασμένους κι ενεργούς δέκτες που θα θελήσουν να ερμηνεύσουν έναν κόσμο προσωπικό και απόκρυφο, έναν κόσμο που υπέρκειται της πραγματικότητας».

Στυλιστικές αναδρομές, λάδια σε ξύλινο καλαπόδι, σίδηρος, ελαστικό (2016)

Με αφορμή το ομότιτλο έργο της εγκατάστασης, η Jewelry Artist Σοφία Ζαράρη εμπνέεται την ιστορία της μικρής «Πλεξούδης» και του αρκούδου της «Πάντα» και βάζει τις λέξεις να ανασαίνουν ανάμεσα στα έργα: «Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα μικρό ξανθό κορίτσι με μάτια γαλάζια σαν της Θάλασσας. Πλεξούδη την έλεγαν και πιο πολύ στον κόσμο όλο αγαπούσε τον μικρό της αρκούδο. Παρέα πολύτιμη, όπου κι αν πήγαινε πάντα μαζί της τον έπαιρνε, ποτέ δεν τον άφηνε μόνο κι έτσι κι εκείνη δεν ένοιωθε μόνη ποτέ. «Πάντα» τον είχε ονομάσει, χαιρόταν πολύ με το όνομα του ο μικρός της αρκούδος κάθε φορά να τον κρατά αγκαλιά να την ακούει να λέει «Πάντα είσαι ο καλύτερος φίλος που έχω, πάντα θα είμαι δίπλα σου, πάντα θα σε αγαπώ μικρέ μου Πάντα.» ΄Ωσπου μια μέρα σχεδόν αθόρυβα κατέβηκε από τον ουρανό ένας απρόσκλητος επισκέπτης που ζύγιζε σχεδόν όσο ζυγίζει ο άνεμος και στάθηκε δίπλα τους. Χαιρέτησε πρώτα ευγενικά την όμορφη Πλεξούδη κι ύστερα κοίταξε γεμάτος νόημα τον Πάντα στα μάτια.

Εξάρσεις σε γκρί μολύβι, γλυπτό 55 Χ 9 εκατοστά, ξύλο, χαλκός, σίδηρος, ορείχαλκος, ακρυλικά, 2020

«Τι θα έλεγες Πάντα να αφήσεις για λίγο την Γη και να έρθεις μαζί μου μια βόλτα στα σύννεφα; Θα σε μάθω να πετάς, να κοιτάζεις τον κόσμο από ψηλά, θα δεις θα σου αρέσει πολύ». «Με λένε Πάντα και έχω μάθει στην ζωή μου ό,τι κάνω να το κάνω για πάντα, αλλιώς δεν ζω. Μου υπόσχεσαι πως θα είσαι δίπλα μου πάντα να πετάμε μαζί;» «Δεν μπορώ να σου υποσχεθώ τίποτα, μόνο πως αν με ακολουθήσεις θα έχεις νικήσει τον φόβο και την συνήθεια μπορώ να σου υποσχεθώ μικρέ μου Πάντα». «Αλήθεια, για πάντα;»
Επιμέλεια έκθεσης Γιάννης Αργυριάδης

Event Information
Βιτρίνες Τέχνης ΟΤΕ, Καρόλου Ντηλ 33, Θεσσαλονίκη
Διάρκεια: 26 Ιουλίου – 15 Αυγούστου 2018

 

The post Γιώργος Ηλιάδης: Μια φορά και έναν καιρό… appeared first on Art22.



from Art22 https://ift.tt/3gnTnDS
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη