Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά από 120 χρόνια: «Μας χάρισε απόψε ο Θεός μία γεύση από τον Παράδεισο»


Μια ιδιαίτερη πνευματική πανδαισία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν χθες το βράδυ οι πιστοί της ιστορικής Υπάτης με την Ιερά Αγρυπνία που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στον αρχαιοπρεπή Ναό της Αγίας Σοφίας, ο οποίος είναι κτισμένος στις παρυφές του Κάστρου της αρχαίας πόλεως με μοναδική θέα την πόλη της Λαμίας και ολόκληρο τον κάμπο του Σπερχειού.

          Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ναό αυτό είχε να ιερουργήσει Αρχιερέας 120 και πλέον έτη και η Ιερά αυτή Αγρυπνία αποτέλεσε ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός για την χιλιόχρονη ζωή και παρουσία του Ναού και εν γένει της αγιοτόκου και μαρτυρικής πόλεως της Υπάτης.

        Στον λόγο του ο κ. Συμεών, μιλώντας για τον  Παράδεισο και την Κόλαση κατά τον Άγιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο, μεταξύ των άλλων, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ο παράδεισος είναι η ζωή της αγάπης, την οποία ή την ζει κανείς από τώρα και την ζει και στην αιωνιότητα ή δεν την ζει ούτε σ΄αυτό τον κόσμο ούτε στην αιωνιότητα.  

Τον παράδεισο θα τον ζήσουμε από δω, όπως και την κόλαση θα τη ζήσουμε από δω, και θα τη ζήσουμε και στην αιωνιότητα, διότι κόλαση είναι το να μην αγαπάς,  κόλαση είναι το να μην υπερβαίνεις, κόλαση είναι να ζεις με προκαταλήψεις και απωθημένα, κόλαση είναι να ζεις με μειονεξίες, κρατούμενα και καχυποψία, κόλαση είναι να ζεις με συνωμοσίες, να ζεις με σκιές και εμμονές, κόλαση είναι να μην μπορείς να συναντήσεις τον αδερφό σου. Αυτή είναι η κόλαση και δυστυχώς, όποιος την ζει απ’ αυτό τον κόσμο, θα την ζει  για πάντα, ενώ όποιος επιλέξει να ζήσει τον παράδεισο από αυτό τον κόσμο, θα τον ζήσει και στην αιωνιότητα.

 Είναι αλήθεια, αδελφοί μου, ότι απόψε σε αυτόν εδώ τον ιερό και ευλογημένο τόπο, σε αυτά τα αγιασμένα χώματα, μας χάρισε ο Θεός μία γεύση από τον παράδεισο. Μπορούμε να ζήσουμε τον παράδεισο από αυτό τον κόσμο».

Στην Ιερά Αγρυπνία συμπροσευχήθηκε και διακόνησε το Ιερό Αναλόγιο ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος, Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης, ενώ μεταξύ των πιστών κατοίκων της πόλεως παρέστησαν και ο εξ Υπάτης καταγόμενος Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λουβαίνης και επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Montreal, κ. Θεόδωρος Κουτρούμπας, ο τ. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτριος Γράψας, η Πρόεδρος του Δ.Δ. Υπάτης κ. Βασιλική Παπανάγνου και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αινιάνες» κ. Μαρία Λαϊνά.

Τέλος, ο κ. Συμεών ανακοίνωσε ότι στις 31 Αυγούστου το βράδυ θα τελεστεί πάλι Ιερά Αγρυπνία στην Υπάτη, αυτήν την φορά στο Μετόχι του Οσίου Αθανασίου της Μονής του Μεγάλου Μετεώρου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου και τη συμμετοχή Οσιωτάτων Πατέρων εκ του Ιερού Βράχου.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ
https://flic.kr/s/aHsmQawrHM
Νεότερη Παλαιότερη