Χαιρετισμός Δημάρχου Δ.Α.Α Γιάννη Σταθά για την 79η Επέτειο Ολοκαυτώματος Σκινέ Χανίων

Μετά τη Μάχη της Κρήτης και την πάνδημη, ηρωική Αντίσταση ενάντια στον ναζιστή κατακτητή, την πρώτη μορφή αντίστασης λαού στην πορεία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εφαρμόστηκε από τον Μάιο ως τον Αύγουστο του 1941 το ναζιστικό δόγμα της συλλογικής ευθύνης, το δόγμα της ναζιστικής βίας και τρομοκρατίας κατά του άμαχου πληθυσμού.

Δεκάδες χωριά και περιουσίες καταστράφηκαν ολοσχερώς, εκατοντάδες πολίτες εκτελέστηκαν  ή ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους. Τον Ιούλιο του 1941 τον Καρλ Στουντέντ, ενορχηστρωτή των εγκλημάτων στη νήσο, διαδέχεται ο στρατηγός Αντρέ, ο οποίος βάσει φακέλου κατηγορίας, που είχε στοιχειοθετήσει ο περιβόητος Δρ. Μύλλερ της Γκεστάπο εναντίον των πολιτών της περιφέρειας, αποστέλλει στην περιοχή του Αλικιανού τάγμα της 5ης Μεραρχίας Αλπινιστών.

Οι άντρες του τάγματος όταν καταφτάνουν τις μεταμεσονύκτιες ώρες της 1ης Αυγούστου 1941 στο χωριό του Σκινέ προβαίνουν σε καταστροφές και λεηλασίες. Διασκορπίζονται κατά ομάδες κουβαλώντας δοχεία με βενζίνη και πυρπολούν τα σπίτια του χωριού. Στην είσοδο του κατεστραμμένου πια Σκινέ τοποθετούν μία επιγραφή με την αναφορά: ''Γερμανική ιδιοκτησία''. 

Ακολουθούν συλλήψεις πολιτών. Τους οδηγούν σε έκτακτο στρατοδικείο, μέσα στον ελαιώνα. Σύμφωνα με μία μαρτυρία: «Τους πήγανε στ' Αλικιανού, σχεδόν απ' όλα τα χωριά,  στην τοποθεσία Πέντε Ελιές, είχανε ένα μέρος για δικαστήριο, εκεί τους ανακρίνανε. Έπειτα τους δένανε τα μάτια και τους κατεβάζανε στο ποτάμι κάτω. Έβαζαν τους ίδιους και ανοίγανε λάκκους μέσα στο ποτάμι και αφού τους εκτελούσαν, τους ρίχνανε μέσα σε αυτούς τους λάκκους». Εκτελέστηκαν συνολικά 118 άτομα. 

Λίγες ημέρες πριν, σε παράκληση της Επιτροπής Δημογεροντίας Χανίων να σταματήσουν οι σφαγές των αμάχων, ο στρατηγός Αντρέ είχε απαντήσει λέγοντας ότι οι συγγενείς των νεκρών αλεξιπτωτιστών-των εισβολέων αλεξιπτωτιστών-ζητούν εκδίκηση. 

Τι απάντηση έδωσαν οι κυβερνήσεις της μεταπολεμικής Γερμανίας στους συγγενείς των αθώων εκτελεσμένων του Σκινέ και του Αλικιανού; Τι απαντήσεις δίνει σήμερα η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας στους συγγενείς των αθώων σφαγιασθέντων του Διστόμου; 

Ως απόγονος Θυμάτων, ως Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ως Αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της περιόδου 1940-1945, αλλά και ως μέλος του Ε.Σ.Δ.Ο.Γ.Ε., καταθέτω στέφανο τιμής στους εκτελεσμένους του Αλικιανού και απευθύνω ένα μήνυμα στον Δήμαρχο Πλατανιά Χανίων κ. Ιωάννη Μαλανδράκη: "Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας πρέπει να πληρώσουν".
    
Με τιμή
Ο Δήμαρχος
Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας
Ιωάννης Σταθάς


via Η Λαλιά της Ρούμελης https://ift.tt/33eS7im
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη