Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών: «Στα δύσκολα που θα περάσουμε, να ακουμπήσουμε στην Παναγία» (φωτογραφίες - video)


Με την δέουσα λαμπρότητα και με αισθήματα βαθιάς κατάνυξης και σεβασμού προς το Πρόσωπο της Παναγίας, εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος η Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το «Πάσχα του Καλοκαιριού» όλων των Ορθοδόξων.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών αφ’ εσπέρας της Θεομητορικής Εορτής χοροστάτησε και ωμίλησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην παραλία της Αρκίτσας.

          Στο κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος αναφερθείς στο Υπερευλογημένο Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, ωμίλησε για την σχέση που έχουμε όλοι οι χριστιανοί στην οικουμένη με την Παναγία, μια σχέση που μας καθιστά όλους, αφενός μεν παιδιά Της, αφετέρου δε αδελφούς μεταξύ μας και χαρακτηριστικά ανέφερε:

          «Σήμερα όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στον κόσμο, σε όλη την οικουμένη, εορτάζουμε  την Εορτή της Παναγίας, το «Πάσχα του καλοκαιριού», που δεν είναι Πάσχα μόνο των Ελλήνων, αλλά όλων των ανθρώπων, γιατί όλοι οι άνθρωποι, σε όλη την οικουμένη, είμαστε παιδιά της Παναγίας και όλοι είμαστε αδέρφια μεταξύ μας,  διότι όταν έχεις κοινή Μάνα, τότε σημαίνει ότι είσαι πραγματικά αδελφός.

Η Παναγιά, η Μητέρα όλων των ανθρώπων και ιδιαίτερα των πονεμένων, των αδικημένων, των μοναχικών ανθρώπων, μας καθιστά όλους αδελφούς μεταξύ μας.

 Είμαστε «καταδικασμένοι» να είμαστε αδέλφια, έστω και αν είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας. Η Παναγία μας «καταδικάζει» να είμαστε οικογένεια, μας «καταδικάζει» να συνυπάρχουμε αρμονικά και ειρηνικά. Από εμάς εξαρτάται αδελφοί μου, αν αυτή την καταδίκη την κάνουμε ευκαιρία ζωής, αν εμείς την κάνουμε πρόκληση για ζωή, αν εμείς αρπάξουμε το δώρο της Παναγίας και αποφασίσουμε συνειδητά και υπεύθυνα να σεβαστούμε την μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου, να αγκαλιάσουμε τον κάθε άνθρωπο, είτε συμφωνεί μαζί μας, είτε όχι, και να πορευτούμε μαζί συνθέτοντας ένα πανέμορφο μωσαϊκό από διαφορετικές ψηφίδες, το οποίο όμως μπορεί να συνθέσει μία ζωντανή κοινωνία, τουτέστιν μία ζωντανή οικογένεια.

Εμείς οι Ορθόδοξοι χριστιανοί που είμαστε παιδιά της Παναγίας, πρέπει μέσα μας να λάβουμε μία απόφαση, ότι στο πρόσωπο του άλλου ανθρώπου βλέπουμε αυτόν που επίσης είναι παιδί της Παναγίας».

Ανήμερα της μεγάλης Θεομητορικής Εορτής, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, χοροστάτησε στον Όρθρο και ακολούθως ετέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

Οι Ιερές Ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας από τηλεοράσεως μέσω του «Star Κεντρικής Ελλάδος», από ραδιοφώνου μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεως (89,4 fm), καθώς και από πολλούς τοπικούς Ραδιοφωνικούς σταθμούς και μέσω διαδικτύου από την Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών με εμφανή την συγκίνηση και με δάκρυα στα μάτια, αναφέρθηκε  στο μυστήριο του πόνου, της ασθένειας, της μοναξιάς και του θανάτου, και με λόγο ελπίδος, παρηγοριάς και αισιοδοξίας χαρακτήρισε την Κοίμηση και την εις Ουρανούς Μετάσταση της Παναγίας μας, ως αφετηρία και λύση στο μυστήριο του πόνου και της μοναξιάς.

          Χαρακτηριστικά ο κ. Συμεών ανέφερε:

 «Ένα οδυνηρό μυστήριο στη ζωή των ανθρώπων, αδελφοί μου, είναι το μυστήριο της μοναξιάς και αποτελεί μυστήριο, διότι είναι ανεξήγητο, πώς είναι δυνατόν, ενώ οι άνθρωποι έχουμε πλαστεί για να είμαστε σε κοινωνία μεταξύ μας, να έχουμε σχέση, να κοινωνούμε ο ένας στο πρόσωπο του άλλου, να μοιραζόμαστε τις χαρές και τις λύπες μας, να συνεργαζόμαστε, να χαιρόμαστε την ζωή, να ανταλλάζουμε ένα βλέμμα αγάπης, εντούτοις, πολλοί άνθρωποι βιώνουν μυστηριωδώς, απέραντη και αφόρητη μοναξιά και όλοι μας μερικές φορές στη ζωή μας, αισθανόμαστε απελπιστικά και αφόρητα μόνοι.

 Υπάρχουν στιγμές που νιώθουμε ότι κανείς δεν μας καταλαβαίνει. Απάντηση στο μυστήριο αυτό της μοναξιάς, έρχεται να δώσει το Μυστήριο της Θεοτόκου. Η Υπεραγία Θεοτόκος με την εις ουρανούς Μετάσταση Της, την οποία γιορτάζουμε σήμερα, είναι η απάντηση στη μοναξιά μας, είναι η λύση, είναι η ελπίδα, είναι το φως.

 «Ἐν τῇ κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε». Έρχεται ο θάνατος, η Κοίμηση  και η εις ουρανούς Μετάσταση της Παναγίας, να γίνει αφετηρία σχέσης και παρουσίας, έρχεται η Παναγία με την εις ουρανούς Μετάσταση Της ,να λύσει αιώνια τον φόβο της μοναξιάς και να μας πει:

«Δεν σας εγκαταλείπω, παιδιά μου, δεν είστε πια μόνοι σας. Και αν ακόμη οι πάντες σας εγκαταλείψουν, εγώ δεν θα σε εγκαταλείψω. Στον πόνο, στην  δυσκολία, στις χαρές και στις λύπες, στα όνειρά σας, είμαι παρούσα, είμαι η ανοιχτή αγκαλιά, η «ευρυχωροτέρα των ουρανών», είμαι η «Πλατυτέρα», μας λέει Παναγία, που χωράω τους πάντες μέσα στην αγκαλιά μου. Και όποιος είναι στην αγκαλιά μου, δεν αισθάνεται ποτέ μόνος, όποιος είναι κοντά μου, δεν θα αισθανθεί ποτέ μοναξιά, όσοι  καταφεύγουν σε μένα στις στιγμές της δυσκολίας, στις στιγμές  της θλίψεως , στις στιγμές της αγωνίας θα βρουν απάντηση, παρηγοριά τρυφερότητα και χάδι».

 Πόσοι άνθρωποι στα κρεβάτια της ασθένειας μέσα στο νοσοκομείο, μέσα στα σπίτια, μέσα στις μονάδες εντατικής θεραπείας δεν καταφεύγουν στο πρόσωπο της Παναγίας και ακουμπούν την ασθένειά τους, την δυσκολία τους, τον πόνο τους στην Παναγία!

Πόσες μητέρες που έχουν χάσει τα παιδιά τους, δεν πηγαίνουν με πόνο στα κοιμητήρια, στα μνήματα των παιδιών τους και παίρνουν παρηγοριά από την Παναγία!

 Πόσοι άνθρωποι που έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα, δεν αντλούν δύναμη και κουράγιο από την Παναγία και δεν ακουμπούν τα δάκρυα, την ζωή τους, την ύπαρξή τους ολόκληρη στην Παναγία!

 Δεν είμαστε μόνοι αδελφοί μου! Θα περάσουμε δύσκολα, αλλά να ξέρουμε, ότι μονάχα την Παναγία μπορούμε να εμπιστευόμαστε, στην Παναγία να καταφεύγουμε, στην Παναγία να ακουμπήσουμε τον αγώνα μας και να αναζητήσουμε όλοι  δύναμη από την Παναγία. Το έχουμε ανάγκη!».

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ευχήθηκε πατρικώς σε όλους χρόνια πολλά, ιδιαιτέρως δε στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες που φέρουν το όνομα της Παναγίας και με λόγους ευχών, αγάπης και σεβασμού ευχήθηκε τα χρόνια πολλά στον άγοντα τα ονομαστήρια του άμεσο συνεργάτη του, Αρχιερατικό Επίτροπο Λαμίας και Διευθυντή του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως, Εφημέριο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Παναγιώτη Σερέτη, στον οποίο και επέδωκε ως ευλογία έναν επιστήθιο σταυρό.

Στις Ιερές Ακολουθίες, μεταξύ των πιστών, παρέστησαν: ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής, όλοι οι Βουλευτές του Νομού, ο Αντιπεριφεριάρχης Π.Ε Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, οι Δήμαρχοι Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος και Λοκρών κ.  Αθανάσιος Ζεκεντές, Αντιδήμαρχοι, Διοικητές και Αξιωματικοί του Στρατού, της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και άλλων φορέων του τόπου.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ
https://flic.kr/s/aHsmQ2YoJY

Νεότερη Παλαιότερη