Σφοδρή σύγκρουση Τραμπ-Μπάιντεν στο 1ο τηλεοπτικό ντιμπέιτ για τις προεδρικές εκλογές

Σφοδρή σύγκρουση Τραμπ-Μπάιντεν στο 1ο τηλεοπτικό ντιμπέιτ για  τις προεδρικές εκλογές

Ένταση βαρύτατοι χαρακτηρισμοί, «βαριά» λόγια, επικαλύψεις  και διακοπές εκατέρωθεν, κυριάρχησαν κατά την πρώτη τηλεοπτική τηλεμαχία  των δύο υποψηφίων, που διήρκεσε 90 λεπτά, για την Αμερικανική προεδρία ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου υπό το όμματα  περίπου 100 εκατ. τηλεθεατών στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων.

Φράσεις  όπως  «Όλος ο κόσμος ξέρει ότι είναι ψεύτης» και  «δεν υπάρχει ίχνος ευφυίας πάνω σου» εκστομίστηκαν  από τους πολιτικούς μονομάχους, Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ, σε ένα τηλεοπτικό σκηνικό  όπου τηρήθηκαν οι κανόνες της κοινωνικής απόστασης και της χρήσης μέσων ατομικής προστασίας, μεσούσης της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

(AP Photo/Morry Gash, Pool)

Οι δύο υποψήφιοι δεν αντάλλαξαν χειραψία, ενώ οι σύζυγοί τους, στο ακροατήριο, φορούν μάσκες και το κοινό  στο τηλεοπτικό πλατό να  αποτελείται από μόλις μερικές δεκάδες θεατές.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «ψεύτη» και «κλόουν» τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, ενώ ξέσπασε λέγοντας «Θα το βουλώσεις επιτέλους, άνθρωπέ μου;», όταν ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε να τον διακόπτει, πράγμα που ο Πρόεδρος συνηθίζει στις δημόσιες εμφανίσεις του, παρά τις επανειλημμένες παροτρύνσεις του συντονιστή να αφήσει τον αντίπαλό του να εκφραστεί.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος, αντικρούοντας κατηγορίες του Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε «σοσιαλιστικό» το σχέδιο των Δημοκρατικών για την υγειονομική περίθαλψη στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν αντέτεινε πως «όλος ο κόσμος ξέρει πως όσα είπε (ο Αμερικανός πρόεδρος) ως εδώ είναι απλούστατα όλα ψέματα. Αλλά δεν ήρθα εδώ για να σας δείξω τα ψέματά του. Το ξέρει όλος ο κόσμος ότι είναι ψεύτης»,«Ο άνθρωπος δεν ξέρει για ποιο πράγμα μιλάει», συνέχισε.

EPA/JIM LO SCALZO

Το κλίμα στο στούντιο μετατράπηκε σε εκρηκτικό καθώς ήταν  ηλεκτρισμένο ήδη πριν από το ντιμπέιτ στο Κλίβλαντ (Οχάιο) και οι τόνοι ανέβηκαν επανειλημμένα, με τον ένα υποψήφιο να μιλάει συχνά πάνω στον άλλο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος καταφέρθηκε επίσης επί προσωπικού εναντίον του Μπάιντεν, λέγοντας ιδίως «δεν υπάρχει ίχνος ευφυίας πάνω σου» και κατηγορώντας τον κεντρώο πολιτικό πως είναι «μαριονέτα της ριζοσπαστικής αριστεράς» που επιμένει να βλέπει μέσα στο Δημοκρατικό κόμμα.

Μόλις 35 ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, με δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς να παρακολουθούν, οι δύο υποψήφιοι συγκρούονται για μια σειρά ζητήματα, όπως ο αμφιλεγόμενος διορισμός μιας συντηρητικής δικαστίνας στο Ανώτατο Δικαστήριο που πρότεινε ο Τραμπ, με τον Μπάιντεν να κατηγορεί τον πρόεδρο ότι βάλθηκε μεταξύ άλλων να κατεδαφίσει τον νόμο Affordable Care Act, πιο γνωστό ως Obamacare.

Στην ανταλλαγή πυρών μεταξύ των υποψηφίων δεν θα μπορούσε να λείπει η πανδημία, με τον Τραμπ να προκαλεί τον αντίπαλο του. «Δεν θα μπορούσατε ποτέ να κάνετε τη δουλειά που έχουμε κάνει εμείς, δεν το έχετε μέσα σας», πέταξε ο Τραμπ, «ξέρω πώς να κάνω αυτό που πρέπει να γίνει» ενώ ο ένοικος του Λευκού Οίκου «δεν έχει κανένα σχέδιο», αντέτεινε ο Μπάιντεν.

Τα φορολογικά και τα χρέη του Αμερικανού Προέδρου και οι πρόσφατες αποκαλύψεις για αυτά, ήρθαν αναπόφευκτα στο επίκεντρο της τηλεμαχίας. Πριν από το ντιμπέιτ, ο Δημοκρατικός υποψήφιος έδωσε στη δημοσιότητα τη φορολογική του δήλωση για το 2019, χειρονομία που έμοιαζε περισσότερο με ντιρέκτ εναντίον του προέδρου.

Επόμενη στάση της σφοδρής αντιπαράθεσης ήταν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.  Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος υποστήριξε οτι  ενδέχεται να μη γίνει γνωστό παρά μόνο αφού περάσουν «μήνες», εξαιτίας των επιστολικών ψήφων.

Θα γίνει νοθεία, εκλογικές «απάτες που δεν έχετε ξαναδεί ποτέ», πέταξε ο Τράμπ δίχως τεκμηρίωση, λέγοντας  ότι οι επιστολικές ψήφοι ενδέχεται να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα. Επέμεινε μάλιστα ότι «Μπορεί να μην ξέρουμε» το αποτέλεσμα προτού «περάσουν μήνες».

Στη συνέχεια, ο ένοικος του Λευκού Οίκου απέφυγε να  δηλώσει σεβασμό στο εκλογικό αποτέλεσμα, παρότι ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι θα το  σεβαστεί, ακόμη και στην περίπτωση που ηττηθεί.

 

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/30l4bfU
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη