Επέτειος 2500 χρόνια από τη ναυμαχία Σαλαμίνας: Χαβούζα για ρυπογόνα απόβλητα ο Τύμβος Σαλαμινομάχων

Από τα εγκαίνια του μνημείου τον Σεπτέμβριο του 2008 / photo: Eurokinissi

Η Ελλάδα και η Ομογένεια εκτός συνόρων αλλά και ολόκληρος ο Δυτικός κόσμος μπορεί να γιορτάζουν φέτος την επέτειο συμπλήρωσης 2500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, η εικόνα όμως γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων μόνον εορταστική δεν είναι και δεν τιμά τη χώρα ούτε την ιστορική μνήμη.

Αντιθέτως συνεχίζει να θυμίζει κανονική χαβούζα χωρίς να ιδρώνει κανείς από τους αρμοδίους για αυτή την εθνική ντροπή. Η κατάσταση μάλιστα επιδεινώνεται τελευταία όπως τονίζει σε ανοιχτή επιστολή του προς όλους ο καθηγητής Αστικού Χώρου του ΕΜΠ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ''Πειραιάς για όλους» Νίκος Μπελαβίλας.

«Το διαλυτήριο πλοίων "Ναυπηγεία Κυνόσουρας Α.Ε." στη Σαλαμίνα λειτουργεί με πρώτη αδειοδότηση επί χούντας το 1971, δίπλα και γύρω από τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων. Ακολούθησαν επάλληλες άδειες λειτουργίας. Η τελευταία δόθηκε το 1998 με αόριστη διάρκεια. Το 2007 ο ΟΛΠ παραχώρησε χώρο στο διαλυτήριο και το 2018, η Cosco ανανέωσε τη σύμβαση του έως το 2052. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία από τη Μεταπολίτευση ως σήμερα προσπαθεί με νύχια και με δόντια να σώσει την Κυνόσουρα, τον αρχαίο Λιμένα Αμπελακίων και τον Τύμβο των νεκρών της ναυμαχίας. Πάντα σκοντάφτει στο υψηλό πολιτικό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ναυπηγείο-διαλυτήριο» σημειώνει ο κ. Μπελαβίλας.

Τονίζει ότι η αγωνιώδης προσπάθεια διάσωσης του μνημειακού στεριανού και θαλασσινού τοπίου της Κυνόσουρας διαρκεί χρόνια και πως φαινόταν ότι επιτέλους, είχε φτάσει κοντά στο τέλος με την παύση λειτουργίας των ρυπογόνων και καταστροφικών για το αρχαιολογικό τοπίο και τη θάλασσα εγκαταστάσεων.

τύμβος σαλαμίνα

«Χρειάστηκε όμως μία απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/68813/4143) για να τιναχτούν όλα στον αέρα. Αγνοήθηκε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και η υπουργική απόφαση του Μαΐου 2019, αγνοήθηκαν οι δύο εξαιρέσεις παραχώρησης από τον ΟΛΠ και το Υπερταμείο - και εγκρίθηκε η λειτουργία του διαλυτηρίου για άλλα 15 έτη! Με αυτό τον πανηγυρικό τρόπο, η κυβέρνηση ξεκινά τους εορτασμούς για τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας μετατρέποντας τον Τύμβο και τον αρχαίο λιμένα σε χαβούζα για σκραπ και ρυπογόνα απόβλητα διαλυτηρίων» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μπελαβίλας.



via Ειδησεις https://ift.tt/35CgPuq
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη