Άρης - Λαμία 3-1


ΛΟΠΕΘ, ΜΠΡΟΥΝΟ ΓΚΑΜΑ ΚΑΙ ΜΠΕΡΤΟΓΛΙΟ ΤΑ ΓΚΟΛ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ

H Λαμία έβαλε δύσκολα στον Άρη, προηγήθηκε (πέναλτι Ρόμανιτς), όμως οι «κίτρινοι» με την καταλυτική αλλαγή του Μπερτόγλιο (γκολ και κερδισμένο πέναλτι) έκαναν την ανατροπή και ξεκίνησαν νικηφόρα τη σεζόν (3-1)! 

Ο Άρης βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο αλλά ανέτρεψε το εις βάρος του 0-1 και επικράτησε της Λαμίας στο «Κλ. Βικελίδης» με 3-1. Κριστιάν Λόπεθ, Μπρούνο Γκάμα και Μπερτόγλιο ήταν οι σκόρερ για τους «κίτρινους» που ήταν… άλλη ομάδα μετά το 65ο λεπτό. 

Ο Άρης απέφυγε το «έμφραγμα» στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος κι αυτό χάρη στα ψυχικά αποθέματα αλλά και την προσωπικότητα των παικτών του. Η Λαμία ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του αγώνα για περίπου 55 αγωνιστικά λεπτά, προηγήθηκε με 0-1 χάρη σε εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Ρόμανιτς, αλλά μετά την επιστροφή της λογικής (σε επίπεδο επιλογών στην 11αδα) οι «κίτρινοι» έκαναν την ανατροπή μέσα σε έξι λεπτά και ξεκίνησαν με νίκη τις υποχρεώσεις τους. 

Αν κάποιος απέδειξε την ανυπομονησία του για την έναρξη του Πρωταθλήματος, αυτός σίγουρα δεν ήταν ο Άρης αλλά η Λαμία. Γιατί είχε μεγαλύτερο «θέλω» στον αγωνιστικό χώρο, ήλεγξε σχεδόν σε απόλυτο βαθμό το παιχνίδι στο πρώτο μέρος και περιόρισε τον Άρη σε μια πολύ κακή παράσταση. Προς αυτήν την κατεύθυνση έπαιξε ρόλο και η απόφαση του Μίκαελ Ένινγκ να επιμείνει στη χρησιμοποίηση του Χαβιέρ Ματίγια σε ρόλο αμυντικού χαφ σε συνδυασμό με την τοποθέτηση του Ντάνιελ Μαντσίνι στην κορυφή της επίθεσης. Βάζοντας στο… καυτό καζάνι και το ότι κανείς από τους υπόλοιπους του βασικού σχήματος δεν ανταποκρίθηκε στα στοιχειώδη των αγωνιστικών ευθυνών του, η Λαμία δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα στην αναχαίτιση των επιθέσεων των γηπεδούχων, βρίσκοντας παράλληλα και τις τελικές φάσεις. 

Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΒΙΓΙΑΛΜΠΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΜΑΝΙΤΣ 
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι φιλοξενούμενοι βρήκαν τρεις τελικές προσπάθειες στο πρώτο ημίωρο σε αντίθεση με τον Άρη ο οποίος τη μοναδική φάση που είχε να επιδείξει ήταν ένα σουτ του Κριστιάν Γκάνεα από πλάγια θέση. Στο 7ο λεπτό και μετά από λάθος του Ροζ ο Βιγιάλμπα λειτούργησε επιπόλαια, βιάστηκε να εκτελέσει βρισκόμενος απέναντι στον Κουέστα κι έστειλε την μπάλα άουτ. Στο 19’ ο Βασιλόγιαννης κινήθηκε εξαιρετικά στην πλάτη του Ντάτκοβιτς επιχείρησε το σουτ αλλά δεν βρήκε στόχο, ενώ στο 30’ ο Κουέστα πρόλαβε τον Ρόμανιτς. 

Την ίδια ώρα, ο Άρης δεν μπορούσε να κάνει παιχνίδι καθώς ακόμη και την κυκλοφορία της μπάλας την «έβγαζε» με πίεση. Δεν είχε δημιουργία, δπήρε τίποτα από τη δεξιά πλευρά (Φετφατζίδης και Σάκιτς έκαναν κακό πρώτο ημίχρονο), το πείραμα του Μαντσίνι απέτυχε και συνολικά οι «κίτρινοι» δεν μπορούσαν να χτίσουν μια επίθεση. Για να φτάσουμε στο 37ο λεπτό όπου στην κόντρα επίθεση της Λαμίας ο Βασιλόγιαννης μπήκε στην περιοχή και σύμφωνα με την απόφαση του διαιτητή Διαμαντόπουλο ανατράπηκε από τον Χουλιάν Κουέστα. Ο Ρόμανιτς εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι κι έδωσε το προβάδισμα στη Λαμία (0-1) προσθέτοντας πίεση στο μυαλό των παικτών του Άρη. 

ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΑΝΟΥ ΑΠΟ ΕΝΙΝΓΚ 
Τα πρώτα λεπτά του δεύτερου ημιχρόνου έδειξαν ξεκάθαρα ότι ο Μίκαελ Ένινγκ δεν είχε να περιμένει κάτι περισσότερο από τους υπάρχοντες κι έτσι προχώρησε σε αλλαγή πλάνου. Το 4-3-3 έγινε 4-2-3-1 με τους Ροζ, Μπαγκαλιάνη και Ντάτκοβιτς, ο Κριστιάν Λόπεθ μπήκε στον αγωνιστικό χώρο έχοντας παρτενέρ στην επίθεση τον Μαντσίνι και ο Άρης άρχισε να αποκτά σφυγμό αλλά διατήρησε την… απόσταση από την παραγωγή φάσεων απέναντι στην καλοστημένη Λαμία.  

Στο 63’ έγινε η πιο τρελή φάση του παιχνιδιού. Μετά από εκτέλεση φάουλ, ο Λούκας Σάσα προσπάθησε να διώξε την μπάλα με κεφαλιά αυτή πήρε ανάποδη τροχιά πηγαίνοντας προς την εστία, ο Βραζιλιάνος έκανε νέα προσπάθεια να τη βάλει στα δίχτυα, τελικώς αυτή κατέληξε εκεί μετά από παρέμβαση του Νιασέ αλλά ο Διαμαντόπουλος έκρινε ότι ο τελευταίος έσπρωξε τον Βραζιλιάνο του Άρη και ακύρωσε το γκολ. Η προσπάθεια αντίδρασης του Άρη σταματούσε στην τσαπατσουλιά των παικτών του όταν έφτασαν στο σημείο της τελικής πάσας και ως εκ τούτου, οι γηπεδούχοι παρέμειναν μη παραγωγικοί.  

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΛΕΠΤΑ! 
Ο Άρης βρήκε τον δρόμο της επιστροφής στο 73ο λεπτό όταν μετά από εκτέλεση φάουλ από τον Γιάννη Φετφατζίδη ο Κριστιάν Λόπεθ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα παρά την υπερπροσπάθεια του Επασί. Ο Άρης απέκτησε ψυχολογία μετά το 1-1 για να έρθει η γκάφα του Βιγιάλμπα τέσσερα λεπτά αργότερα. Ο τελευταίος ανέτρεψε τον Μπερτόγλιο εντός της περιοχής σε μία φάση όπου ο Αργεντίνος επιθετικός του Άρη ήταν περικυκλωμένος από τρεις παίκτες της Λαμίας. Ο Διαμαντόπουλος υπέδειξε το πέναλτι και ο Μπρούνο Γκάμα με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι έφερε και την ανατροπή. 

Μάλιστα ο Άρης θα μπορούσε να είχε τελειώσει το παιχνίδι στο 80’ όταν μετά από λάθος του Αντέτζο, ο Φετφατζίδης βρέθηκε απέναντι στον Επασί αλλά το πλασέ του ήταν πολύ εύκολη λεία για τον τερματοφύλακα της Λαμίας. Η είσοδος του Μπιανκόνι στο παιχνίδι στοιχειοθέτησε την αντίδραση του Γιώργου Πετράκη από πλευράς Λαμίας. Ο Φετφατζίδης πέτασε στο καλάθι των αχρήστων μια ακόμη ευκαιρία στο 85ο λεπτό όταν προσπάθησε να τελειώσει μόνος του τη φάση με σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή. Αυτό που δεν κατάφερε ο βραχύσωμος επιθετικός το πέτυχε ο Μπερτόγλιο στο 88’ σε μία φάση όπου το… μισό γκολ ανήκει στον Μπρούνο Γκάμα. Ο Πορτογάλος είδε τον Μπερτόγλιο κάτω από τη γραμμή του κέντρου και τον τροφοδότησε εξαιρετικά, αυτός πρόλαβε και τον Επασί στην έξοδό του και πλάσαρε σε κενή εστία για το 3-1. 

Την κίτρινη κάρτα είδαν οι Σάκιτς, Λούκας Σάσα, Ροζ, Μπαγκαλιάνης (Άρης), Σαραμαντάς, Βιαγιάλμπα (Λαμία) 

MVP: Θα μπορούσε να αποδοθεί αυτός ο τίτλος στον Κριστιάν Λόπεθ γιατί το δικό του γκολ άλλαξε την ψυχολογία του αγώνα, αλλά ο Μπερτόγλιο κέρδισε το πέναλτι, τελείωσε και το παιχνίδι με το 3ο γκολ που σημείωσε. 

Στο ύψος του: Ο Τζέιμς Τζέγκο ανταποκρίθηκε και στους δύο διαφορετικούς ρόλους που είχε στο παιχνίδι. Του ταιριάζει όμως αυτός του 6αριού. 

Ο αδύναμος κρίκος: Ο Άρης του πρώτου ημιχρόνου προεξεχόντων των Σάκιτς, Ματίγια. Ο Αντέτζο έκανε κακό δεύτερο ημίχρονο για τη Λαμία. 

Η γκάφα: Η αντίδραση του Χαβιέρ Ματίγια στην κόντρα επίθεση της Λαμίας στη φάση του κερδισμένου πέναλτι καθώς έχασε τον Βασιλόγιαννη. 

Το «στραγάλι»: Ο Διαμαντόπουλος θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει περισσότερο την κίτρινη κάρτα στα πρώτα 60 λεπτά. Είχε τρεις δύσκολες φάσεις με τα κερδισμένα πέναλτι, αλλά ακόμη δυσκολότερη ήταν η φάση της ακύρωσης του τέρματος της Λαμίας όπου εμπιστεύτηκε το VAR. 

Το «ταμείο» του gazzetta.gr: Ο Άρης ξεκίνησε με το δεξί αλλά οφείλει να ασχοληθεί με την κακοτεχνία των πρώτων 50-55 αγωνιστικών λεπτών όπου θα μπορούσε να είχε χάσει τα πάντα από την καλύτερη (μέχρι εκείνο το σημείο) Λαμία. Μετά το 65’ μια άλλη ομάδα μπήκε στο γήπεδο, με περισσότερη λογική σε επίπεδο ρόλων αλλά και ψυχολογία να κάνει την ανατροπή, όπως κι έγινε. 

Οι συνθέσεις: 

ΑΡΗΣ (Ένινγκ): Κουέστα, Σάκιτς (54’ Λόπεθ), Ροζ, Ντάτκοβιτς, Γκάνεα, Τζέγκο, Ματίγια (54’ Μπαγκαλιάνης), Λούκας Σάσα, Γκάμα, Φετφατζίδης (90’ Μάνος), Μαντσίνι (71’ Μπερτόγλιο). 

ΛΑΜΙΑ (Πετράκης): Επασί, Σκόνδρας, Σαραμαντάς, Αντέτζο (91’ Νικολόπουλος), Βίντρα, Νιάσε (79’ Μπουλούλης), Μπεχαράνο, Βιγιάλμπα, Καραμάνος, Ρόμανιτς, Βασιλογιάννης (81’ Μπιανκόνι). 

www.gazzetta.gr
Νεότερη Παλαιότερη