«Συγγνώμη» από το δολοφόνο του Τζον Λένον 40 χρόνια μετά

«Συγγνώμη» από το δολοφόνο του Τζον Λένον 40 χρόνια μετά

Τέσσερις σχεδόν δεκαετίες πήρε στον 65χρονο πλέον Μάρκ Τσάπμαν για να δείξει δείγματα μεταμέλειας και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τη δολοφονία του Τζον Λένον, στα πλαίσια της ενδέκατης απέλπιδας προσπάθειας του να κερδίσει την αποφυλάκισή του μετά από συνεχόμενες απορρίψεις των αιτημάτων του από το δικαστήριο.

Ήταν 8 Δεκέμβρη του 1980, όταν ο Τζον Λένον, ένας ίσως από τους πιο εμβληματικούς και επιδραστικούς καλλιτέχνες όλων των εποχών, δολοφονείται εν ψυχρώ, από τις σφαίρες του 25χρόνου τότε Μαρκ Τσάπμαν, έξω από το διαμέρισμά του στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, βυθίζοντας όλους τους θαυμαστές του στον πλανήτη σε βαθύτατη θλίψη.

Ο Μάρκ Τσάπμαν, μόλις πριν ένα χρόνο δήλωνε αμετανόητος για την πράξη του, τονίζοντας με απίστευτο κυνισμό σε κάθε κατάθεση του ότι το έγκλημα ήταν πλήρως προμελετημένο και το διέπραξε με στόχο την απόκτηση δόξας και υστεροφημίας. Αυτή η στάση του ωστόσο, φαίνεται να άλλαξε άρδην στην τελευταία του κατάθεση μπροστά στο δικαστήριο, καθώς αυτός όχι μόνο εμφανίστηκε πλήρως μετανιωμένος αλλά ζήτησε συγγνώμη στην πλέον 87χρονη σύντροφο του Τζον Λένον, Γιόκο Όνο.

Χαρακτηριστικά δήλωσε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας «Θέλω μόνον να πω πως λυπάμαι για το έγκλημά μου. Δεν έχω καμία δικαιολογία. Το έκανα για να αποκτήσω δόξα. Ήμουν πάρα πολύ εγωιστής γι' αυτό το έκανα. Πιστεύω ότι το χειρότερο έγκλημα είναι να κάνεις κακό σε κάποιον αθώο».

Έφτασε μάλιστα στο σημείο να δηλώσει ότι του αξίζει η θανατική ποινή για την ειδεχθή πράξη του, αν και αυτή έχει καταργηθεί επίσημα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης από το 2007, ενώ καμία εκτέλεση δεν έχει πραγματοποιηθεί από το 1963. Τόνισε επίσης, ότι αν παραμείνει στη φυλακή θα είναι δίκαιο και θα αποδεχθεί χωρίς παράπονα την ισόβια καταδίκη του.

Στο τέλος της απολογίας του απευθύνθηκε στην Γιοκο Όνο, λέγοντας της χαρακτηριστικά ότι λυπάται για τον πόνο που της προκάλεσε και ότι η εικόνα της είναι κάτι που τον βασανίζει χρόνια.

Ωστόσο , η ίδια όχι μόνο δεν συγκινήθηκε από τη «συγγνώμη» και τα ετεροχρονισμένα λόγια μεταμέλειας του Τσάπμαν, αλλά δήλωσε ότι ακόμα εξακολουθεί να τον θεωρεί έναν εξαιρετικά επικίνδυνο άνθρωπο και εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι όποιος προβαίνει σε τέτοιου είδους αποτρόπαιες πράξεις είναι πολύ πιθανόν να τις επαναλάβει και στο μέλλον.

Το διοικητικό συμβούλιο του δικαστηρίου απέρριψε εν τέλει την αίτηση του Τσάπμαν για αποφυλάκιση, σημειώνοντας πως η εγωιστική του συμπεριφορά και ο τυφλός πόθος του για δόξα στέρησε από εκατομμύρια νέους ανθρώπους να βιώσουν τα λόγια έμπνευσης που παρείχε αυτός ο μοναδικός καλλιτέχνης. Επιπλέον, τόνισε ότι με τη βίαια πράξη του δεν κατέστρεψε μόνο μια οικογένεια αλλά και μια ολόκληρη κοινωνία.

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/3hUSv9m
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.