Υπόγειο blame game για το φιάσκο με τις μάσκες

photo: Eurokinissi

Σε ένα υπόγειο blame game ανάμεσα σε κορυφαία υπουργεία της κυβέρνησης -Παιδείας, Υγείας, Εσωτερικών- αλλά και την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), λοιμωξιολόγους και προμηθευτές εξελίσσεται το φιάσκο με τις μάσκες - γίγας που μοιράστηκαν στα σχολεία. Οι υπερμεγέθεις μάσκες που διανεμήθηκαν σε σχολεία προκάλεσαν οργή στο Μαξίμου απόπου ζητήθηκαν εξηγήσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην εφημερίδα «τα Νέα», η κυβέρνηση, αφού είχε αναδείξει την απόφαση δωρεάν διανομής μασκών, επιχειρώντας παράλληλα να κρατήσει στο περιθώριο τους αρνητές, βρέθηκε εκτεθειμένη σε σκωπτικά σχόλια και στα πυρά της αντιπολίτευσης. Όλα αυτά συνέβησαν στο φόντο μίας εικόνα ασυνεννοησίας του κρατικού μηχανισμού. Κατά πληροφορίες ζητήθηκε γρήγορη διόρθωση της «αστοχίας», να δοθούν εξηγήσεις προς τους γονείς, να γίνουν προσεκτικοί χειρισμοί ειδικά σε επίπεδο δημόσιων τοποθετήσεων, ενώ το θέμα απασχόλησε επί ώρα την μαραθώνια, κλειστή σύσκεψη των λοιμωξιολόγων.

Σε κανένα στάδιο της διαδικασίας -από την προκήρυξη διαγωνισμού σχεδόν 6,2 εκατ. ευρώ και την παραγωγή μασκών ως την τελική διανομή τους- δεν εντοπίστηκε ή τουλάχιστον δεν διορθωθηκε το λάθος. Και ακολούθησε «μύλος» που ενέτεινε τον προβληματισμό και τη δυσαρέσκεια στο Μαξίμου.

Τις πρώτες εξηγήσεις κλήθηκε να δωσει η γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας που παρέπεμψε σε γραφειοκρατική αστοχία, συγκεκριμένα σε ασάφεια διατύπωσης εκ μέρους των ειδικών που καθόρισαν τις διαστάσεις σύμφωνα με διεθνείς προδιαγραφές αμερικανικών υγειονομικών φορέων.

«Πλην όμως αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό...» ήταν η τοποθέτηση, με λοιμωξιολόγους να θεωρούν ότι προσέγγισαν τεχνικά το θέμα και οι κατασκευαστές χάθηκαν στη μετάφραση.

Τα αρχικά αντανακλαστικά του υπουργείου Παιδείας ότι οι μάσκες παραδόθηκαν με τη συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ -άρα εκείνο είναι αναρμόδιο- ακολούθησαν πιο «μετρημένες» διευκρινίσεις ότι εργάζονται όλοι για να λυθεί τάχιστα το πρόβλημα, ενώ σε κάθε περίπτωση η ΚΕΔΕ, αρμόδια για τον διαγωνισμό, αντέδρασε με «πάγωμα» της διαδικασίας.

«Η ευθύνη δεν ανήκει στην ΚΕΔΕ, είδαμε ότι οι μάσκες είναι μεγάλες και ενημερώσαμε» είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ωστόσο ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης υποστήριξε κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση για την πανδημία ότι «δεν είχαμε αίτημα για διευκρίνιση των προδιαγραφών». 

Και φυσικά αυτές είναι μόνο μερικές όψεις από το φιάσκο με τις μάσκες γίγας στα σχολεία.



via Ειδησεις https://ift.tt/2RwdlkL
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη