Κυρώσεις της Ε.Ε. σε τουρκική εταιρεία για τη Λιβύη – Κατρακυλά η τουρκική λίρα

Κυρώσεις της Ε.Ε. σε τουρκική εταιρεία για τη Λιβύη – Κατρακυλά η τουρκική λίρα

Ρωγμές όλο και πιο ορατές εμφανίζονται στην τουρκική οικονομία, που εδώ και μήνες αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η λίρα έναντι του δολαρίου, ενώ οι διεθνείς οίκοι συνεχίζουν να υποβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Τουρκική είναι η μία από τις τρεις εταιρείες, στις οποίες οι ευρωπαίοι Υπουργοί Εξωτερικών επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις, για την παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Πρόκειται για τη ναυτιλιακή εταιρεία Avrasya Shipping. Η απόφαση σε βάρος της έρχεται καθώς αναζητείται αναθέρμανση του ειρηνευτικού διαλόγου στη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο χώρα.

«Συμφωνήσαμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου. Στο μεταξύ η επιχείρηση «Ειρήνη» συνεχίζει τη συνεισφορά της στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ με απτό τρόπο» δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αφήνει η πρόσφατη παραίτηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ από την ηγεσία της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην Τρίπολη, παρά την επιμονή της Άγκυρας ότι όσα έχουν συμφωνηθεί μαζί του έχουν δεσμευτική ισχύ. Πρόκειται σαφώς για προσπάθεια της Τουρκίας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, βλέποντας τα σχέδια της στην Λιβύη να κινδυνεύουν, ενώ η κατάσταση της οικονομίας της επιδεινώνεται.

Είναι ενδεικτικό ότι η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό. Η ισοτιμία με το δολάριο διαμορφώθηκε στις 7,61 λίρες, χάνοντας τη Δευτέρα το 0,8% της αξίας της. Από την αρχή του 2020 η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έχει αγγίξει το 22%.

Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η πίεση που δέχεται το τουρκικό νόμισμα από κοινού με τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων καθιστούν μη βιώσιμη τη νομισματική πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ δέχεται πιέσεις να μειώσει το επιτόκιο δανεισμού.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2ROkJZ8
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη