Λαμία: Συμβολή στη λογοτεχνική και πολιτιστική κληρονομιά ο νέος Φθιωτικός Λόγος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων


Στην πλατεία Αλέκου Κοντόπουλου Λαμίας (16-9-2020) παρακολούθησαν με ενδιαφέρον, όσοι παραβρέθηκαν στην παρουσίαση του νέου Φθιωτικού Λόγου, με αφιέρωμα σε δύο πρωτοπόρους Φθιώτες ποιητές του 19ου αιώνα : Στην πρώτη ποιήτρια της Φθιώτιδας, Αγανίκη Αινιάνος Μαζαράκη, από την Υπάτη και στον Λαμιώτη δημοτικιστή Μάρκο Τσιριμώκο, εκδήλωση από τον Όμιλο Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου, κ. Κώστας Τσιαλαφούτας καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : « […] Η ποίηση της Αγανίκης εξέφραζε προβληματισμό και ευαισθησία για τον άνθρωπο και τη ζωή. Κάθε πόνος, κάθε χαρά και κάθε τι που την άγγιζε γινόταν ποίημα.
Ο Μάρκος Τσιριμώκος υπήρξε πρωτοπόρος αγωνιστής, πολυσχιδής και μαχόμενη πνευματική προσωπικότητα. Ανήκει στις ζωντανές λυρικές φωνές της Νεοελληνικής Ποίησης. […] Φιλοξενούμε λοιπόν στο νέο Φθιωτικό Λόγο δύο πνευματικές προσωπικότητες, που ξεχώρισαν στην εποχή τους και άφησαν με το συγγραφικό τους έργο , ανεξίτηλο το λογοτεχνικό τους αποτύπωμα, πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά για τις επόμενες γενιές».

Η Γεν. Γραμματέας του Ομίλου, κ. Ειρήνη Πασχαλίδη παρουσίασε τα βιογραφικά των ποιητών του αφιερώματος.

Στη συνέχεια η ποιήτρια - πολιτισμολόγος κ. Ξανθή Κουτσογιάννη ανέπτυξε το θέμα «Μια πρωτοπόρος λυρική φωνή, Αγανίκη Αινιάνος Μαζαράκη (1838-1892), ο οποία ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής : « […] Στην ποίησή της δεν υπάρχει αμιγώς φυσιολατρικό, αρχαιολατρικό, πατριωτικό ή μυθολογικό ποίημα. Η φύση προβάλει αλληλένδετη με τη μυθολογία, τον αρχαίο πολιτισμό, την ιστορία και τη θρησκεία […] Είναι η πρώτη ποιήτρια που ασχολείται με θέματα οικεία και από την καθημερινή ζωή του λαού όταν στα ποιητικά σαλόνια της εποχής κυριαρχούν τα υψηλά και τα αιθέρια. Γράφει για την αδικία, τους καημούς και τα βάσανα, τις ταπεινές χαρές και τους πόθους του άπορου παιδιού, του αλήτη, της κόρης του λαού […] Είναι η πρώτη που γράφει εργατικά τραγούδια, την εποχή που το εργατικό κίνημα βρισκόταν στα σπάργανά του. Το ποίημά της ΕΡΓΑΣΙΑ αποτελεί ύμνο προς την εργασία της γυναίκας και αποπνέει όλο το άρωμα των νέων προοδευτικών ιδεών της εποχής […] Στα ποιήματά της αντικατοπτρίζεται όχι μόνο μια ευαίσθητη ψυχή, αλλά και ένα φωτεινό μυαλό που έχει τη δυνατότητα να υπηρετεί εκλεκτικά την ποίηση. Μια ποιήτρια που ξεπερνά την εποχή της και γίνεται πρωτοπόρος».

Ποιήματα της Αγανίκης Αινιάνος Μαζαράκη απήγγειλε η καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας κ. Πάβια Αργυρίου.

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
Χαίρετε δάση και βουνά, κρύα νερά της Οίτης
ελάται βαθυπράσινοι, αειθαλείς μου πίτυς
όπου μ’ ενανουρίζατε με τους γλυκείς σας ήχους
εις σας αφήνω φεύγουσα, τους ασθενείς μου στίχους.

…………………………………………………….
Μετά η φιλόλογος – συγγραφέας κ. Δήμητρα Τσιάκα ανέπτυξε το θέμα «Το ποιητικό έργο του Μάρκου Τσιριμώκου (1872-1939)» και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : 

« […] Ο Μάρκος Τσιριμώκος υπήρξε μια αντιπροσωπευτική μορφή της νεοελληνικής ποίησης και ιδιαίτερα της Νέας Αθηναϊκής σχολής. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1872 και πέθανε στην Αθήνα το 1939. Γνωστός με το ψευδώνυμο "Στέφανος Ραμάς" έγραψε πάρα πολλά ποιήματα και δημοσίευσε επίσης πολλά. Ήταν φλογερός και άδολος αγωνιστής του κινήματος του δημοτικισμού και αυτό φαίνεται από την πρωτότυπη γραφή του. Ως ποιητής υιοθέτησε κλασικές μορφές ποίησης με παραδοσιακούς τύπους στιχουργίας, συνήθως με δεκαπεντασύλλαβο μέτρο. Όλα τα ποιήματα του Τσιριμώκου είναι άψογα και στο στίχο και στη ρίμα, αλλά προ πάντων στη γλώσσα. Είναι γραμμένα σε πλούσια και ώριμη δημοτική. Χαρακτηριστικό της τεχνικής του είναι ότι γράφει με τη φωνητική ορθογραφία και αποφεύγει να χρησιμοποιήσει διφθόγγους. Η πρώτη ποιητική συλλογή του ήταν τα «13 σονέτα».

Ποιήματα του Μάρκου Τσιριμώκου απήγγειλε ο εκπαιδευτικός κ. Γιώργος Σταυρόπουλος και ανέγνωσε απόσπασμα κριτικού σημειώματος του Νίκου Καζαντζάκη, που έγραψε το 1931 για την ποιητική συλλογή «Σονέτα» του Τσιριμώκου.

ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ
Τα δυο βουνά – είναι η θύμηση θολή
κι ο κάμπος να ! της Ρούμελης η γη.
Στο σύμπαθο χαράζ’ η ανατολή.
Κ’ η προσταγή του κύρη, κ’ η στοργή
της μανούλας μου, αγέρινο ένα χέρι
με χαϊδεύει … Κ’ οι πόθοι οι κυνηγοί
της χίμαιρας, που βγαίνουν στο καρτέρι
να πιάσουν της αγάπης τα πουλιά.
…………………………………………………

ΚΡΙΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ (απόσπασμα)
« Αγαπητέ μου κ. Τσιριμώκο,
Σίγουρα τα Σονέτα σας είναι το καλύτερο ωστόρα ποιητικό έργο σας. Σας χαίρουμαι, αληθώς, που καθούμενος σε μια δημόσια υψηλή καρέκλα, DESABUSE απ’ όλα, γιατί είδατε τα σύνορα που στενέβουν κι εξεφτελίζουν όλες τις ιδέες και φιλοσοφίες, κατορθώνετε να δουλέβετε με τόση τεχνική αρτιότητα και ψυχική αφοσίωση το βαθύτερο απ’ όλα τα παιχνίδια, που βρήκε ωστόρα ο άνθρωπος – το στίχο. […]»

Τη μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο κ. Κώστας Νέλλας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους : Ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Αποστολόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λαμιέων κ. Γιώργος Κυροδήμος και ο Αντιδήμαρχος Δήμου Λαμιέων κ. Παναγιώτης Φώσκολος.






















Νεότερη Παλαιότερη