Ένας αγρότης που παράγει παραδοσιακά προϊόντα στα Παγούρια της Ροδόπης

Ένας αγρότης που παράγει παραδοσιακά προϊόντα  στα Παγούρια της Ροδόπης

Από τα Παγούρια της Ροδόπης ο Αρίφ Φερούζ καλλιεργεί κηπευτικά και όσπρια, ρεβίθια, φασόλια, φακές, ακόμα και ποπ κορν, προσπαθώντας έτσι να ενισχύσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Στο πλευρό του πάντα με χαμόγελο η σύζυγός του, ακούραστη αγωνίστρια κι εκείνη.

«Από το 2014 ξεκίνησα να κάνω αυτή την δουλειά. Όταν είδα ότι η βαμβακοκαλλιέργεια δεν πηγαίνει καλά. Ήθελα να αυξήσω λίγο τον τζίρο μου. Η ενασχόληση αυτή έχει πολλή δουλειά, είναι κουραστική, αλλά αφήνει ένα μεροκάματο, δε μένεις ποτέ χωρίς δουλειά», δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες». 

«Τα βαμβάκια τα σπέρνεις, τα τσαπίζεις, τα ποτίζεις, περιμένεις να τα μαζέψεις για να πάρεις μια φορά το χρόνο τα λεφτά ενώ αυτή η ενασχόληση έχει συνέχεια δουλειά, αλλά έχει, έστω και λίγα, λεφτά κι αυτό είναι σημαντικό», λέει, και προσθέτει γελώντας, «Γι' αυτό λέμε: 'Στάξε-στάξε γίνεται λίμνη'.»

Στο πλευρό του πάντα με χαμόγελο η σύζυγός του, ακούραστη αγωνίστρια κι εκείνη. «Είναι πολύ σημαντική η βοήθεια της γυναίκας μου», λέει. «Είναι πολύ σημαντικό σ' αυτή την δουλειά να το θέλουν και οι δύο για να πάει καλά. Είμαστε μαζί από το 1986. Μας βοηθάει και το ένα παιδί μας, το άλλο είναι παντρεμένο στο Λονδίνο.»

Σύμφωνα με τον Αρίφ Φερούζ, ο πρωτογενής τομέας θα μπορούσε να αποτελέσει λύση για να μείνουν οι νέοι στην Ροδόπη, αρκεί, όπως λέει, να έχουν όρεξη για δουλειά. «Είναι προϋπόθεση η αγάπη για δουλειά για να μπορέσουν να ασχοληθούν. Οι νέοι έχουν περισσότερες γνώσεις ψάχνοντας στο διαδίκτυο μπορούν να βρουν κατάλληλα φυτά για την περιοχή μας, να βγάλουν παραγωγή περισσότερη και ποιοτικότερη, όσπρια, κρεμμύδια, σκόρδα, κ.α.. Μπορούν οι νέοι να είναι καλύτερα ενημερωμένοι από ό,τι είμαστε εμείς». Και συμπληρώνει, «είναι κατάλληλη δουλειά για τους νέους, αλλά θέλει και κάποια στήριξη για να γίνει η αρχή».

ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/3iAeJPt
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.