Παναγιώτης Ιακωβής: Η Λαμία μας


Η Λαμία μας
____________

Αν κανείς θέλει να νιώσει τον παλμό της Ελλάδας, πρέπει να επισκεφτεί τη Λαμία. Αν κανείς θέλει να ζήσει το βουνό, τη θάλασσα, την ιστορία, το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον της Ελλάδας, συγχρόνως, έχει μια μοναδική ευκαιρία.

Η Λαμία μας βρίσκεται στη ρωγμή του Χώρου και του Χρόνου της Ελλάδας. Ένας τόπος που συνδέει και δεν χωρίζει. Ένα σημείο που η Ελλάδα "στενεύει" σαν κλεψύδρα φέρνοντας σε στενή επαφή όλους μας.Έτσι εξηγείται η συμπύκνωση της ιστορίας και η στενή επαφή των ανθρώπων και των γεγονότων σε αυτόν τον μικρό-μεγάλο τόπο. Τόση ομορφιά και ιστορία συμπυκνωμένη, σπάνια θα συναντήσει κανείς. Και μάλιστα, ιστορία με σημασία που ξεπερνάει σε βεληνεκές την τοπικότητα και πλησιάζει την παγκοσμιότητα.

Τι να πρωτο-αναφέρει κανείς...Τις Θερμοπύλες, Τις Αμφικτυονίες, την Αλαμάνα, Τον Γοργοπόταμο, τον Θερμαλισμό, τα κοντινά χιονοδρομικά και τις υπέροχες θάλασσες, την εκπληκτική πρόσβαση σε όλη την Ελλάδα. Εντύπωση προκαλεί ότι η Λαμία ενώνει. Μας ένωσε σε δύσκολες στιγμές αυτός ο τόπος. Στις Θερμοπύλες, στις Αμφικτυονίες στον Γοργοπόταμο. Είναι αποτέλεσμα της Γεωγραφίας και των ανθρώπων της, κατοίκων και περαστικών.

Οι ταξιδευτές της ανθρώπινης συμπεριφοράς έχουν πολλά να διδαχτούν από ένα ταξίδι στη Λαμία. Να νιώσουν τις προκλήσεις και τις χαρές του να είμαστε ενωμένοι. Δεν θα ταξιδέψουν, λοιπόν, μόνο στην υπέροχη φύση, αλλά θα νιώσουν πως είναι το να έρχεσαι τόσο κοντά με τους συνανθρώπους σου που να βρίσκεις κοινό έδαφος. Όχι να συμφωνείς σε όλα με όλους, αλλά να μάθεις να συμβιώνεις.

Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε αυτή την πόλη - κόσμημα. Δεν θα σας παραδοθεί, αλλά έχει πολλά να σας ψιθυρίσει.

Δεν είναι τυχαία η Πρωτεύουσα της Στερεάς - όνομα και πράμα - Ελλάδας...

Νεότερη Παλαιότερη