Μέτρα στήριξης των πληγέντων επιχειρηματιών ζητά η Ομοσπονδία Εμπορίου Θεσσαλίας

Μέτρα στήριξης των πληγέντων επιχειρηματιών ζητά η Ομοσπονδία Εμπορίου Θεσσαλίας

Επιστολή προς όλους τους συναρμόδιους υπουργούς για λήψη άμεσων μέτρων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την καταστροφική πλημμύρα στη Θεσσαλία, απέστειλε η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας (Ο.ΕΜ.Ε.Θ.).

Η παρέμβαση της Ομοσπονδίας έγινε μετά από συνεργασία με τους τοπικούς Εμπορικούς Συλλόγους και έχοντας εκτιμήσει πλέον τις συνέπειες των ανυπολόγιστων καταστροφών που συντελέστηκαν στη Θεσσαλία με επίκεντρο ολόκληρο το Νομό Καρδίτσας, αλλά και περιοχές των Δήμων Φαρσάλων, Αλμυρού, Πύλης και Τρικκαίων και την ανάγκη να διασωθούν οι τοπικές επιχειρήσεις και αγορές.
Στην επιστολή επισημαίνεται μεταξύ άλλων:
«Οι πληγές που προκάλεσε η πρόσφατη πλημμύρα σε κατοίκους και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία είναι σημαντικές και θα κάνουν καιρό να επουλωθούν. Πολλές από τις επιχειρήσεις μέλη μας έχουν μεγάλες απώλειες σε εμπορεύματα και εξοπλισμό που έχουν καταστραφεί, ενώ είναι αντιμέτωπες με σημαντικά έξοδα που δεν είχαν προϋπολογίσει. Παράλληλα, η αναμενόμενη κατακόρυφη πτώση της κίνησης των τοπικών αγορών, σε συνδυασμό με τις καταστροφές των δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών και τις εκτεταμένες διακοπές του ρεύματος, που έχουν οδηγήσει στην καταστροφή ευπαθών προϊόντων, θέτουν σε αμφιβολία ακόμη και την συνέχιση της λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται τοπικά.

Προς το παρόν, το σχετικό πλαίσιο που ισχύει για την αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι μεν επαρκές, αλλά απαιτεί πολλές διαφορετικές εκτελεστικές πράξεις που αργούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Οι αποζημιώσεις φτάνουν στις επιχειρήσεις με καθυστέρηση, μη βοηθώντας με τον τρόπο αυτό στην διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους.

Οι άμεσες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για 9 μέτρα προς τους πληγέντες σαφώς και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο θεωρούμε ότι θα πρέπει να καθιερωθεί μία «αυτόματη» διαδικασία η οποία με μία απλή διαπιστωτική πράξη της διοίκησης θα ενεργοποιεί τα εξής μέτρα για όλες τις πληγείσες επιχειρήσεις, με χρονικό ορίζοντα ισχύος τουλάχιστον 6 μηνών:
· Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ και των άλλων παρακρατούμενων φόρων.
· Αναστολή δόσεων του φόρου εισοδήματος, των ληξιπρόθεσμων χρεών τους και των δόσεων ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο.
· Αναστολή καταβολής του ΕΝΦΙΑ για τις επιχειρήσεις και τους ιδιοκτήτες όλων των κατεστραμμένων ακινήτων.
· Αναστολή της καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων προς ΕΦΚΑ.
· Αναστολή των πάσης φύσεως πλειστηριασμών.
· Αναστολή της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις.
· Αναστολή εκτέλεσης εξωστικών δικαστικών αποφάσεων.
· Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία.
· Ρύθμιση για την καταβολή των οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος.
· Αναστολή της καταβολής δημοτικών φόρων και τελών.
· Ενημέρωση του συστήματος του TAXISNET με ειδικό πρόγραμμα για τις πληγείσες περιοχές που θα αίρει τον αυτοματοποιημένο χαρακτηρισμό
φόρων και τελών ως ληξιπρόθεσμων και την παρεπόμενη επιβάρυνσή τους με πρόστιμα και προσαυξήσεις.
· Άμεση οριοθέτηση των πληγέντων περιοχών και καταγραφή των ζημιών στις επιχειρήσεις και επιχορήγηση αυτών με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο 30% έως και 70% της ζημιάς.
Με δεδομένο το ενδιαφέρον που γενικότερα έχει επιδείξει η Κυβέρνηση για τις δοκιμαζόμενες περιοχές, αλλά και μπροστά στην απόλυτη ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι προτάσεις μας αυτές για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την καταστροφική πλημμύρα, σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την αυτόματη άμεση ισχύ των ως άνω ευεργετικών ρυθμίσεων, ώστε να βοηθηθούν οι τοπικές επιχειρήσεις να ξεπεράσουν το σοκ της καταστροφής και έτσι να προστατευθούν οι τοπικές αγορές».

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/3mAuvMB
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.