Το χαρτί και το Πλατύστομο


Χρονογράφημα

Το χαρτί και το Πλατύστομο

Το Πλατύστομο υπήρξε πριν πενήντα χρόνια μία ακμάζουσα λουτρόπολη και ένα κέντρο ποσιθεραπείας για τις παθήσεις των νεφρών. Το χαρτί είναι το ποθητό διαβατήριο για το σβέρκωμα των φορολογουμένων. Αν τώρα δεν καταφέρετε να τους σβερκώσετε και να τους ξεσβερκιάσετε, μην ανησυχείτε, υπάρχει και η λύση των Delivery. Τα χρόνια πέρασαν και η κοινωνία προχώρησε μπροστά, το πτυχίο του αρχιτέκτονα έχει μεγάλη πέραση πλέον τόσο στους τυλιχτάδες των ντονέρ όσο και στα δίκυκλα μεταφοράς των εκλεκτών μεζέδων με αγνά υλικά κατ οίκον. Εμπιστευθείτε τον Μήτσο, προσφέρει κρύες μπύρες και φρεσκοσφαγμένα χοιρινά από τον Μπάμπη, παράδοση στο μαχαίρι εδώ και τρείς γενιές. Κιχ δεν κάνουν τα γουρούνια, μία στην καρωτίδα και κατ ευθείας στην μηχανή του κιμά. Με το αίμα τα ψήνουμε, πάντα ολόφρεσκα κι ευλογημένα από δικό μας εφημέριο, μην πάθουμε και καμιά κασκαρίκα! Τώρα, αν με το καλό το παιδί σας πάρει πτυχίο και μεταπτυχιακό στην μηχανολογία από το Μετσόβιο, μην του κόβεται το μέλλον. Συστήστε το στην ταμία του κοντινού σας σουβλατζίδικου κι αυτή, θα βρεί τον τρόπο να τον προωθήση στην αρχή στην λάντζα και αργότερα, αν πιάνει καλά το μαχαίρι θα τον προωθήσει στα ενδότερα του σφαγείου και της εκδοράς. Στα πρώτα του βήματα θα σφάζει γουρουνάκια μέχρι 40 κιλά και αργότερα θα προαχθεί στις γουρουνομάνες. Εύκολη και γρήγορη δουλειά. Το πτυχίο σήμερα έχει μεγάλη απήχηση στην αγορά, είναι πολλαπλής χρήσης. Δεν είναι πλέον ο Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος μόνον για ασανσέρ και ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, σήμερα μπήκε με θάρρος και στον χώρο της λουκανικοποιίας. Αύριο δεν ξέρουμε, μπορεί να πρωταγωνιστήσει και στα είδη ζαχαροπλαστικής, είναι ένα πτυχίο με ευρεία γκάμα απασχόλησης , ακόμη και στα υπεραστικά λεωφορεία για Αργυρόκαστρο και Τίρανα ως εισπράκτωρ. Είναι ένας τρόπος να έρθεις σε επαφή και με λαούς γειτονικών χωρών. Τόσο μεγάλη γκάμα.

Τώρα, το Πλατύστομο από σφριγηλή λουτρόπολη με δύο μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόριο πολυτελείας παρουσιάζει σήμερα όψη βομβαρδισμένου τοπίου από τα Γερμανικά Stucas καθέτου εφορμήσεως. Ο δρόμος εισόδου στην λουτρόπολη έχει σχεδόν κλείσει από τα βάτα εκατέρωθεν και τα ξενοδοχεία είναι περιτυλιγμένα με ασπροκόκκινη απαγορευτική ταινία. Έναν φύλακα που συναντήσαμε μας είπε πως φυλάει ότι έχει απομείνει μετά τις κλοπές και τις λεηλασίες των κτιρίων. Το μόνο συναίσθημα που μπορείς να νοιώσεις είναι το συναίσθημα της κατάθλιψης και του οίκτου για τον Ελληνικό λαό.

Δουλειές υπάρχουν, μυαλό δεν υπάρχει, κι αν υπάρχει, αφορά τις τετραγωνικές ρίζες, τα συνημίτονα και την Παλαιά διαθήκη. Εμείς το παιδί μας θα το μορφώσουμε και θα το παραδώσουμε σε αρίστη κατάσταση στον πλησιέστερο βουλευτή μας, δεν πρόκειται να τον υποβιβάσουμε σε ξενοδοχοϋπάλληλο. Σήμερα, με τα σύγχρονα αεροπλάνα, δεν νομίζω πως είναι μακριά τόσο η Γκουανταλαχάρα όσο και το Βλαδιβοστόκ, άσε που και το Γιοχάνεσμπούργκ μια πηδησιά δρόμος είναι. Τώρα, αν ένα παιδί δεν θέλει να μεταναστεύσει, μπορεί κάλλιστα να συντηρείται από την σύνταξη των γονιών και των παππούδων, μέχρι να γίνει και το ίδιο παππούς. Ύστερα θα αναλάβει εκείνος χρέη συντήρησης του εγγονού και του δισεγγονού. Θα κρατήσουμε ανέπαφες τις παραδόσεις μας μέχρι την τρίτη και τελευταία παρουσία. Σιγά μην ασχοληθούμε εμείς με λουτροπόλεις, μουσακάδες και ιμάμ μπαιλντί.

Πτυχίο και μετά σύνταξη, τι μας μαθαίναν τόσα χρόνια οι κομματικοί μας δάσκαλοι, ας μην αγνοούμε τα μεγάλα διδάγματα και τις επιταγές περί ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος. Μεγάλοι δε λόγοι,μεγάλας πληγάς των υπεραύχων αποτίσαντες, γήρα, τίποτα δεν εδιδάχθησαν. Ντουβάρια έμειναν!

Νεότερη Παλαιότερη