Τι είπε ο Κ. Χατζηδάκης για ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΠΑ, ΛΑΡΚΟ και ΔΕΔΔΗΕ


Για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΛΑΡΚΟ μίλησε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης στην 24η στρογγυλή τράπεζα του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι στόχος είναι η επιλογή του αναδόχου για τη ΔΕΠΑ Υποδομών να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2021, και θα ακολουθήσει η ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον για τις δύο εταιρίες, όπως είπε, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Ανήγγειλε εξάλλου ότι τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για τη ΛΑΡΚΟ, «ένα θέμα το οποίο εκκρεμεί εδώ και 35 χρόνια» ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της διαιτησίας μεταξύ Δημοσίου και ΛΑΡΚΟ που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες.

Το Νοέμβριο επίσης θα ξεκινήσει η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ που υπολογίζεται να ολοκληρωθεί την επόμενη άνοιξη.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε εξάλλου ότι – μετά την κατάργηση της άδειας παραγωγού για τις ΑΠΕ – βρίσκεται υπό επεξεργασία νέο νομοσχέδιο για την ενέργεια που θα αφορά την απλοποίηση των επόμενων φάσεων έως και την ‘Αδεια Λειτουργίας των ΑΠΕ.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θα τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία υβριδικών μονάδων (που θα συνδυάζουν ΑΠΕ με αποθήκευση ενέργειας), «κλασικών» μονάδων αποθήκευσης και υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Ο Υπουργός επεσήμανε, επίσης, ότι σχεδιάζεται και η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, για την οποία και εισήχθη σχετική διάταξη στον πρόσφατο περιβαλλοντικό νόμο, καθώς και η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ εν ευθέτω χρόνω ανάλογα πάντοτε και τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά.

Εν κατακλείδει ο κ. Χατζηδάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πορεία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην Ελλάδα, το νέο κύκλο του “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”, το masterplan απολιγνιτοποίησης, το πρόγραμμα “ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ”, καθώς και την διεθνή ενεργειακή σύνδεση.

ypodomes.com
Νεότερη Παλαιότερη