Αντίστροφη μέτρηση στον διαγωνισμό για τη Λάρκο


Καθοριστική η απόφαση της διαιτησίας για τη διενέργεια του διαγωνισμού πώλησης των περιουσιακών στοιχείων. Τα σενάρια για τα πωλητήρια. Ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ.

Σε κομβικό σημείο βρίσκεται η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ, η οποία σημειωτέον εδώ και μήνες τελεί υπό το καθεστώς της ειδικής διαχείρισης.

Για την ακρίβεια, τις προσεχείς ημέρες, όπως ανακοίνωσε από το Economist ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, αναμένεται η απόφαση της διαιτησίας. Η απόφαση του δικαστηρίου θα αφορά τη διένεξη μεταξύ ελληνικού δημοσίου και της εταιρίας ΛΑΡΚΟ ως προς την κυριότητα του εργοστασίου στη Λάρυμνα και των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του μεταλλείου λατερίτη του Αγίου Ιωάννη.

Η επίλυση της διαφοράς, όπως σημειώνουν πηγές που γνωρίζουν την ιστορία της πολύπαθης ΛΑΡΚΟ, θα καθορίσει και το ποιος θα διενεργήσει τον διαγωνισμό. Σύμφωνα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν τον περασμένο Φεβρουάριο για την ειδική εκκαθάριση και διαχείριση της βιομηχανίας παραγωγής νικελίου τον διαγωνισμό θα τον διενεργήσει είτε το ΤΑΙΠΕΔ είτε ο ειδικός διαχειριστής. Έτσι, στην περίπτωση που η διαιτησία δικαιώσει το ελληνικό δημόσιο τότε, λένε οι πληροφορίες, θα ακολουθηθεί ο νόμος και θα ανατεθεί στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων η διενέργεια του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού. Στην αντίθετη περίπτωση θα τον προκηρύξει ο ειδικός διαχειριστής.

Ο Κωστής Χατζηδάκης από το Economist, μίλησε με βεβαιότητα ότι ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί τον Οκτώβριο. Με βάση πάλι τη νομοθεσία δύναται να εκποιηθεί το σύνολο του ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ ή επιμέρους κλάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες και όσα έχει πει κατά το πρόσφατο παρελθόν η ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί το σχέδιο πώλησης του 2014, το οποίο και είχε εγκρίνει τότε η Κομισιόν για να μην ισχύσουν οι κυρώσεις για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Τότε επρόκειτο να διεξαχθούν δύο διαγωνισμοί, όπου δικαίωμα συμμετοχής και στους δύο θα μπορούν να έχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Το 2014 η ΛΑΡΚΟ επρόκειτο να πουληθεί ως εξής:

  1. Το μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα και το 40% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του μεταλλείου λατερίτη του Αγίου Ιωάννη.
  2. Το 73% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Εύβοιας και το 100% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Καστοριάς.

Σημειώνεται η υπαγωγή της ΛΑΡΚΟ στο καθεστώς της ειδικής διαχείρισης συνοδεύτηκε με 35 εκατ. ευρώ κρατική ενίσχυση για τη λειτουργία της μέχρι το τέλος της εκκαθάρισης αλλά και με περικοπές κατά 25% μεσοσταθμικά των μισθών των εργαζομένων.

Η ΛΑΡΚΟ που απασχολεί 1.089 εργαζομένους έχει αρνητική καθαρή θέση 308 εκ. ευρώ, χρωστά 350 εκ. ευρώ στη ΔΕΗΔΕΗ -2,57% από απλήρωτους λογαριασμούς και πρέπει να επιστρέψει 135 εκ. ευρώ στο δημόσιο για παράνομες κρατικές ενισχύσεις σύμφωνα με απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

www.euro2day.gr
Νεότερη Παλαιότερη