Εκδήλωση των EMBCA και AHEPA για τα 2.500 χρόνια της Μάχης των Θερμοπυλών


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Διαδικτυακή εκδήλωση για την επέτειο των 2500 από την Μάχη των Θερμοπυλών και της Σαλαμίνας πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ομογενών και καθηγητών ιστορίας.

Πρόκειται για μια ακόμα εκδήλωση που γίνεται στο πλαίσιο των εορτασμών που διοργανώνουν οι ομογενειακές οργανώσεις. Την συγκεκριμένη διοργάνωσε το τμήμα Hellenic Cultural Commission της AHEPA σε συνεργασία με το East Mediterranean Business and Culture Alliance (EMBCA) .

Την παρουσίαση και τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο πρόεδρος και ιδρυτής του EMBCA Λεωνίδας (Λου) Κάτσος. Για την παρουσίαση συνεργάστηκε ο επικεφαλής του μεταπτυχιακού προγράμματος του Κουίνς Κόλετζ, καθηγητής Τζόελ Άλεν ( Joel Allen). Στο πάνελ συμμετείχαν ο δήμαρχος Σπάρτης και πρώην υπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας, ο καθηγητής Ελληνικών στο University College London, Κρις Κάρεϊ, η Τζένιφερ Ρόμπερτς, καθηγήτρια κλασσικών σπουδών στο CUNY και ο καθηγητής Μπάρι Στράους από το πανεπιστήμιο Κορνέλ.

Η συζήτηση για τις δύο Μάχες επικεντρώθηκε στην ιστορία της περιοχής της Μεσογείου εκείνη την εποχή και στις επιπτώσεις που επέφεραν οι μάχες αυτές από τότε μέχρι και σήμερα με την Ελλάδα να είναι η κολώνα της Δύσης και να είναι αυτή που στέκεται μπροστά για την δημοκρατία και την ελευθερία ενάντια στην εισβολή του περσικού στρατού από την ανατολή.

Ο κ. Στράους επεσήμανε πως οι Θερμοπύλες δεν ήταν μια αποστολή αυτοκτονίας. Ο βασιλιάς Λεωνίδας ήταν προετοιμασμένος για να πεθάνει σύμφωνα με τον Ηρόδοτο.

Στη συνέχεια, ο καθηγητής Άλεν ρώτησε για τις συνέπειες των Μαχών της Σαλαμίνας και των Θερμοπυλών και ο κ. Δούκας είπε πως και οι δύο σχετίζονται με τις πολιτισμικές συγκρούσεις που υπάρχουν μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Ο κ. Κάτσος επεσήμανε πως όταν οι Έλληνες μάχονταν χιλιάδες χρόνια πριν αυτό δείχνει τον χαρακτήρα τους τον οποίο διατηρούν έως σήμερα. Τα μαθήματα του παρελθόντος δείχνουν το πόσο σημαντική είναι η ενότητα. «Ενωμένοι δεν μπορούμε να νικηθούμε» είπε. 

www.ekirikas.com
Νεότερη Παλαιότερη