Νέα ευρήματα αναδεικνύουν την διασπορά του homo sapiens στη δυτική Ευρώπη

Νέα ευρήματα αναδεικνύουν την διασπορά του homo sapiens στη δυτική Ευρώπη

Οι homo sapiens, οι πρόγονοι του σύγχρονου ανθρώπου έφθασαν στο πιο δυτικό σημείο της Ευρώπης πριν από 41.000 έως 38.000 χρόνια, περίπου 5.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι εκτιμάτο έως τώρα, σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα στην Πορτογαλία.

Λίθινα εργαλεία ανακαλύφθηκαν στο σπήλαιο Λάπα ντο Πικαρέιρο, κοντά στην ατλαντική ακτή της Κεντρικής Πορτογαλίας, που χρονολογούνται στο 39.000 π.Χ. έως 36.000 π.Χ. Η μορφολογία των ευρημάτων δείχνουν πως ανήκαν σε προγόνους μας που κατοικούσαν στην περιοχή. Είναι βέβαιο πως τα εργαλεία δεν ανήκαν στους Νεάτερνταλ αλλά σε κάποιο άλλο είδος ανθρωποειδούς.

Την σχετική δημοσίευση έκαναν οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και από διάφορες άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), αναφέροντας ότι η ανακάλυψη υποδηλώνει πως υπήρξε ταχεία διασπορά του Homo sapiens διαμέσου της Ευρασίας και προς τα δυτικά, μέσα σε λίγες χιλιάδες χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση των προγόνων του σύγχρονου ανθρώπου στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πιθανότατα οι πρόγονοί μας έφθασαν στο δυτικό άκρο της Ευρώπης ακολουθώντας ποτάμια στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα ή ακολουθώντας μία παράκτια διαδρομή.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/34al0v1
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη