Παρέμβαση Πομπέo για Αν. Μεσόγειο: Να αρχίσουν διπλωματικές συνομιλίες

Παρέμβαση Πομπέo για Αν. Μεσόγειο: Να αρχίσουν διπλωματικές συνομιλίες

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κάλεσε να «μειωθούν οι εντάσεις» στην ανατολική Μεσόγειο.  «Καλούμε όλους να κάνουν ένα βήμα για να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουν διπλωματικές συνομιλίες στο θέμα των διενέξεων που υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ η Ουάσιγκτον με αυστηρή ανακοίνωση του State Department καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες στην περιοχή. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι κινήσεις της Άγκυρας αυξάνουν τις εντάσεις και αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Η Αθήνα νωρίτερα χαιρέτισε το μήνυμα της Ουάσιγκτον στην Άγκυρα, για μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο.

Με την Τουρκία να διατηρεί την προκλητική της στάση στην Ανατολική Μεσόγειο, επεκτείνοντας τις NAVTEX για τη διεξαγωγή ερευνών και ενισχύοντας την εμπρηστική ρητορική της, οι διεθνείς πιέσεις για αποκλιμάκωση της έντασης αυξάνονται διαρκώς.

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκβιάζεται, έστειλε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. «Κανένας δεν μπορεί να εκβιάσει ή να εκφοβίσει την ΕΕ με απειλές ή κραυγές», τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, ερωτηθείς για το πιθανό σχέδιο Β σε περίπτωση «ατυχήματος», μίλησε για προσπάθειες που εστιάζουν στη σταδιακή μείωση της έντασης. «Η μακροχρόνια πολιτική της ΕΕ στις εξωτερικές υποθέσεις πάντα ήταν ότι πρέπει να ακολουθούμε το σχέδιο Α», τόνισε.

Αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα της Die Welt, το οποίο υποστηρίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ζήτησε από τους επικεφαλής του τουρκικού στρατού να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο, είτε με βύθιση πολεμικού πλοίου, είτε με κατάρριψη μαχητικού αεροσκάφους.

Την ρητορική συντηρεί το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που αποκάλεσε «πειρατικό κράτος» την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας και άλλοι προκαλούν στην περιοχή […] Eίναι ξεκάθαρο ότι ο κατάλογος των κυρώσεων που βρίσκεται στο τραπέζι θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που η Τουρκία δεν δείξει έμπρακτη αποκλιμάκωση. Άρα στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο πάμε με την ελπίδα ότι η Τουρκία θα έχει αλλάξει τη συμπεριφορά της για να μην ενεργοποιηθεί ο κατάλογος των κυρώσεων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Εναντίον, πάντως, ενός τουρκο-ελληνικού πολέμου τάχθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποστηρίζοντας ότι «κανένας από τους δύο λαούς δεν θα το ήθελε» -επισήμανε εντούτοις ότι «θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα της Τουρκίας».

Σε μια συμβολική κίνηση, στον εορτασμό της 77ης Επετείου Απελευθέρωσης του Καστελόριζου, στις 13 Σεπτεμβρίου, θα παραστεί η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Πηγή:ΕΡΤ
Σχετική είδηση:Συντηρεί το κλίμα έντασης η Τουρκία – Καταδίκη από State Department και Κομισιόν – Η αντίδραση της Αθήνας (video)

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/3bjN5Dm
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη